Начало Вестник Ехо
Понеделник, 04 Септември 2017    Печат
Attachments:
FileОписаниеFile size
Download this file (DSC00772.JPG)DSC00772.JPG 3180 Kb
Download this file (DSC00809.JPG)DSC00809.JPG 3277 Kb
Download this file (DSC00841.JPG)DSC00841.JPG 3228 Kb
Download this file (DSC00847.JPG)DSC00847.JPG 3223 Kb
Download this file (DSC00864.JPG)DSC00864.JPG 3174 Kb
Download this file (DSC00866.JPG)DSC00866.JPG 3211 Kb
Download this file (DSC00877.JPG)DSC00877.JPG 3278 Kb

Над 3500 туристи се включиха в националния туристически празник на Черни връх по повод 122 години оранизиран туризъм

Всяка година тържествата по повод създаването на организирано туристическо движение започват с поднасянето на цветя пред морената срещу Народния театър „Иван Вазов” в София, където на 27 август 1895 г. Алеко Константинов е повел първите 300 туристи до Черни връх.

И тази година на 25 август представители на туристически дружества от София, експерти от БТС и граждани почетоха паметта на Щастливеца, поднасоха цветя на морената и дадоха старт на тържествата по повод 122 години от организирания туризъм в България.

На 26 август отново по традиция туристите ветерани се събраха на хижа „Алеко”.

На сакралната дата - 27 август - над 3500 Алекови следовници от цялата страна – организирани туристи от туристическите дружества, членове на БТС и индивидуални туристи се изкачиха на Витошкия първенец.

Националният туристически празник започна с поднасяне на цветя пред барелефа на Щастливеца от председателят на Народното събрание Димитър Главчев, изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова и от туристически дружества, членове на Сдружението.

 Празничната програма стартира в 12.30 часа. В своето слово изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова припомни историята на създаването на организираното туристическо движение и маркира основните задачи пред БТС, а именно: възстановяване на собствеността на туристически обекти, ремонт на хижите, популяризиране на туризма сред младите хора, активизиране на международната дейност на Сдружението.

 Учениците от клуб „Млад планинар” към ТД „Калабак” – гр. Петрич създадоха много настроение изпълнявайки патриотични песни и стихотворения. На сцената на Черни връх се качи и турист от ТД „Урвич”, който свири на гайда. Дошлите на празника се хванаха на хоро, имаше много усмивки и добро настроение в слънчевия августовски ден. Имаше и съпричастие, и пожелания от институциите под формата на Поздравителни адреси. Такива бяха изпратени до БТС от председателят на Народното събрание Димитър Главчев, от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и от изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов. Приветствия към събралото се множество отправиха директорът на ПП „Витоша” Снежана Петрова, проф. Иван Лалов – експредседател на БТС и Ненад Александров от името на групата от Спортно дружество за планинарство „Младост” – Босилеград, които за трети път се включват в тържеството на Черни връх.

 Както всяка година бе теглена томболата за регистриралите се в движението „Покорител на 10-те планински първенци”. Бяха раздадени много награди от БТС и от спонсорът - верига спортни магазини SLS Rossignol.

  Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова връчи членски книжки на нови членове на БТС. Всички туристически дружества получиха грамоти за участие в националния туристически събор.

 Най-младият турист бе Виктория Траянова от Петрич на три и години и половина, а най-възрастният - 90-годишната Златка Динева от ТД „Сърнена гора” – гр. Стара Загора.