Етнографско-археологически музей

Обект номер: 
100
Област и град: 
ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ
Елхово

Етнографско-археологически музей Елхово представя своите интересни и уникални експонати в 2 експозиции – етнографска и археологическа, разположени в 2 различни сгради. Оригинална етнографска експозиция представя бита и начина на живот от кр. ХІХ и нач. ХХ в. , както на местното население, така и на преселниците – българи от Одринска и Беломорска Тракия. 

Разнообразното етнографско наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско – Сакарския край е експонирано тематично : „История”, “Земеделие и животновъдство”, “Транспорт, лов, риболов”, “Традиционни занаяти”, “Жилище и жилищна уредба”, “Облекло и накити”, “Тъкани и шевици”, „Празници и обичаи”, “Художествено народно творчество”.
Богатото археологическо наследство на Елховско е представено в археологическа експозция в самостоятелна изложбена зала. Изложените експонати демонстрират богатата хилядолетна култура на земите по Долна Тунджа, между Странджа и Сакар. Всяка година експозицията се допълва и обогатява с нови уникални находки от съвместните археологически проучвания и разкопки с Археологическа експедиция “Странджа”, с ръководител д-р Даниела Агре от НАИМ – БАН.
Етнографско-археологически музей - Елхово е носител на орден “Кирил и Методий – I степен” и “Почетен герб на община Елхово-златен”

Работно време: 

РАБОТНО ВРЕМЕ:

от 9.00 до 17.00 часа

Почивни дни - на официални празници, посещението се осигурява чрез дежурен уредник, на повикване.

Телефонният му номер е поставен на фасадния прозорец, до входа на етнографската експозиция.

Приемат се и предварителни заявки за посещение на служебния телефон 0478 / 88 039.

 

Контакти: 

Адрес на музея: 8700 Елхово Ул. “ Шипка” № 4 (в центъра на града до църквата)


Тел. №: 0478/88 039


Е-mail: museum_elhovo [hop] abv [bts] bg  

Сайт:  www.museum-elhovo.com  

 www.facebook.com/etnografmus.elhovo

 

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved