Исторически музей, Меджиди Табия

Обект номер: 
51
Област и град: 
СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ
Силистра

Историческият музей които се помещава в реставрираната крепост на Силистра разполага с фонд от над 60 000 експоната и пази богатства не само с национално, но и със световно значение. През 1976 година с министерско постановление е обявен Археологически резерват „Дуросторум - Дръстър - Силистра", в чийто граници днес са 90 процента от територията на съвременния град.

В експозициите могат да се видят уникални експонати: римски каменен слънчев часовник, римски спортен шлем-маска с изобразени грифони, гробни находки от благородни метали от различни епохи, колесница -погребение на знатен римски магистрат от края на III век. И още - статуя на римлянка, изработена в Дуросторум, златен пръстен на някой от първите християни, колекции накити от III-IV и XIII-XIV век, печати на български и византийски владетели и висши аристократи, златни накити, монетни колекции и съкровища от IV век преди Христа до XV век след Христа, една от най-големите колекции средновековни кръстове, оригинални оръдия на труда, костюми, кукерски маски от региона и още много други експонати.

Най-известният в нашата страна и в чужбина античен паметник на Дуросторум безспорно е гробницата със стенописите на висш сановник -патриция Аеций, роден тук около 380 година, издигнал се до консул и върховен главнокомандващ, наречен от древните хронисти "последният римлянин".

Работно време: 

Май – септември: 9:30 ч - 17 ч.                 

Почивни дни:  неделя и понеделник       

Октомври – април: 9:30 – 17:00 ч.      
Почивни дни:  събота и неделя        


МЕДЖИДИ ТАБИЯ 

работно време 8 - 18 

лято без почивен ден

зима по заявка - 0887 422 214

Контакти: 

Адрес: ул. „Г. С. Раковски” №24


Тел: +359 86 820 386


e-mail: museumsilistra [hop] abv [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved