крепост "Перистера"

Обект номер: 
37а
Област и град: 
ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Пещера

След успешна реставрация възстановената kъсноантична и средновековна крепост Перистера на хълма €œСвета Петка над град Пещера е официално открита за посетители на 22 май 2014 година.През 2012 година крепостта е обявена за недвижима културна ценност с национално значение. Обектът е изключително постижение в областта на културния туризъм. Крепостта е съхранила в себе си историята и духа на няколко епохи. Предполага се,че това е било първото поселище на тракийското племе беси,живяло тук преди повече от 2000 години.

В центъра на цитаделата има комплекс от мегалити, най-вероятно остатък от тракийско светилище с изсечени скални стъпала. В края на хълма археолозите намират глинени погребални урни с формата на саркофаг, каквито липсват при повечето тракийски погребения. Най-големия камък,който се намира в центъра на цитаделата,има форма,наподобяваща гълъб.Може би времето е изваяло причудливата форма на този скален къс и човешката фантазия го е доразвила,но има една красива легенда,чиято героиня дава името си на нашата крепост-легендата за Перистера-скалния гълъб. Още в периода 13-11 година преди Христа в Родопите избухва въстание на тракийското племе беси,водено от жреца им Вологез.Римските легиони обсадили последната тракийска крепост на бесите,върху кулите на която танцували жадуващите да загинат тракийски войни.Според вярванията на траките,те плачели когато се роди човек заради живота който му предстоял и се радвали,когато умират,защото отивали в царството на върховния си бог.Римските легионери прииждали с хиляди и вече предвкусвали победата си,когато в една есенна вечер, от зъберите на беската крепост се чули древни,тайнствени напеви и в бездната полетели последните и защитници.Първа през зъберите полетяла дъщерята на Вологез.Хилядолетия не научили името и.нарекли я Перистера-гълъб,така както я наричали римските легионери,разтърсени от нейната саможертва.Духът на красивата тракийка се вселил в безформения камък и го превърнал в скален гълъб.

При разкопките, са открити над 300 уникални находки €“ освен златните монети, археолозите намират различни части от облеклото на древните войници, върхове на стрели, фибули, 80 питоса, накити. Намерени са фрагменти от надписи, мраморни детайли от сградите, глинени и стъклени съдове. Открито е и бронзово кандило с великолепен средновековен кръст, който доказва функциите на крепостта и като духовен център. Находките-монети сечени при императорите Диоклециан (284-305), Константин I Велики (324-337) и Юлиян II (360-363), доказват, че крепостта е функционирала още в късноримския период, вероятно е била разрушена при втората готска война през 376 г., при император Валент, след поражението му при Адрианопол на 9 август 379 г. Най-многобройни са артефактите от третия период на Перистера- век и половина по-късно, хълмът е част от отбранителния вал, предпазващ от нашественици пътя за Беломорието.

Именно по времето на император Юстиниан I Велики (527-565) две от шестте кули са превърнати в еднокорабни църкви (познати са само още две такива кули-храмове -в Сърбия). Крепостта има най-голям просперитет при следващия владетел €“ Юстин II (565-578 г.) и е опожарена по времето на император Тиберий II Константин (578-582) €“ от негово време са най-късните монети, открити тук. През Средновековието крепостта отново е била възстановена частично, а напълно е унищожена от османските нашественици в края на 14-и век. Крепостните стени на цитаделата,които са с дължина 253м. заграждат пространство от близо 3дка.Има втора крепостна стена заграждаща площ от 12дка и трети,укрепителен пояс от 20дка.Червена маркировка, която,върви по протежение на цялата крепостна стена, показва останките от автентичния зид,направен от ломeн камък споен с хоросан,останалата част е достроявана при реставрацията на крепостта. Експонирани са 28 помещения,разгънати покрай вътрешното лице на крепостната стена, които са с различни размери и вероятно с различно предназначение: жилищни помещения за войниците,стопански помещения,работилници,складове. В тези помещения са проучени археологически 75 питоса с различни размери,като 45 от тях са експонирани на място.Наричат ги хладилниците на древността.В тях се е съхранявало жито,зехтин и други хранителни продукти,необходими за изхранване на войниците,обитавали крепостта.Количеството запаси можело да изхрани един гарнизон в продължение на 18 месеца,в случай на обсада. Предполага се, че в центъра на цитаделата,в най-високата част е бил домът на кастрофилакса.

Към атракцията е изградена и съпътстваща инфраструктура.Построени са 4 беседки за отмора на посетилите,допълнителна пътека за хора в неравностойно положение, паркинг,информационен център. Хълмът Св. Петка Българска стана дендрологичен и археологически парк, зелен театър на фона на реставрираните крепостни стени.

Като част от анимацията в туристическата атракция посетителите имат възможност да се снимат с мъжко военно облекло характерно за епохата. Всеки един възползвал се от тази атракция има възможността и за видеозаснемане сред репликите на обсадната и отбранителна бойна техника. Възстановяват се езически ритуали от духовната култура на тракийското племе беси, свързани с бог Дионисий. Тази атракция представлява тракийски ритуал, свързан с производството на вино €“ Дионисиеви празници €“ провежда се през ноември. Той включва цялата палитра от действия свързани с винопроизводството зарязване на лоза, бране на грозде и произвеждане на вино. Посетителите имат възможност да дегустират вината на частни винопроизводители.

Производителят на най-доброто вино се коронясва за цар Винот; Пролетен празник на цветята. Една от най-значимите атракции се провежда ежегодно в дендрологичен и археологически парк,който през целия годишен природен цикъл мени своята окраска €“ от първите цветни виолетови сияния на бадемите през февруари, белите и розови цветове на магнолиите през март, люляците през април и т.н., до яркия огненожълт листопад €“ през есента, вечно зелените сребърни ели, сабина и бръшлян през цялата година. На този празник на възраждащата се природа, посетителите се запознават с различните видове растителни видове и цветя засадени на територията на археологическия комплекс. Обучават се да правят красиви букети, икебана, да засаждат цветя в саксии и на открито, оформяне на цветни градини и др.

Сензорен дисплей (тач скрийн) със съдействието на екскурзовода дава възможност с помощта на новите технологии за получаване на подробна визуална информация за древната история на Родопа, Свещения хълм €žСв. Петка€ и късноантичната и средновековна крепост, природната рамка и екологията на околностите на град Пещера.

На каменните стени на югоизточната кула- църква са експонирани пана с изображения на най-ценните монети от колективното златно съкровище разкрито в един от експонираните питоси. Брачни двойки сключват граждански брак на територията на цитаделата,на фона на възстановените крепостни стени и бойни кули и тук те получават брачното си свидетелство.

На крепостта се провеждат браншови семинари на общинско,окръжно и национално ниво, някои от тях придружени от атрактивни исторически възстановки от епохата на Античноста и Средновековието. Независимо от крехката възраст на атракцията(все още не е изминала и една година от официалното откриване на Крепост Перистера€ като туристически обект),тя се радва на голям брой посетители.

Работно време: 

Работно време:
Всеки ден: 09:00 - 16:30
Почивни дни: понеделник

Входни такси:
Възрастни – 5,00 лв.
Ученици – 2,00 лв.

Контакти: 

ТЕЛЕФОНИ ЗА ВРЪЗКА: 
0894677706

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved