Местност Петрова нива

Обект номер: 
8
Област и град: 
БУРГАСКА ОБЛАСТ
Малко Търново

Едно от най-свещените места в Странджа е местността Петрова нива, на 20 километра от Малко Търново. На Преображение /11-13/ юни 1903 година именно там 47 делегати на конгреса на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия взимат историческото решение да подкрепят избухналото по-рано в Македония Илинденско въстание. 26 дни зле въоръжените патриоти се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди. Въстанието е потушено с нечувана жестокост, избити са хиляди старци, жени и деца, изгорени повече от 60 села. Оцелелите напускат родния край и търсят спасение в свободна България.

За да се увековечи спомена за саможертвата на въстаниците и стремежа им към национално освобождение, на 16 август 1958 г. на Петрова нива е открит паметник, а през 2003-та е построена и църквата „Света Петка". Музейна експозиция припомня за героичните събития чрез богат снимков материал, документи и експонати, а всяка година там се провежда и Национален възпоменателен събор.

Изображенията и видео материалите са предоставени с любезното съдействие на Туристически информационен център - Малко Търново.

Видео:

 

Работно време: 

Работно време:
8:00-19:00 (за музея)

Вход:
2 лв. (за музея)

Контакти: 

Туристически информационен център - Малко Търново

адрес: гр. Малко Търново

тел: 05952/ 30 17

http://www.malkotarnovo.org/tic.html

facebook.com

е-mail: tic_mtarnovo [hop] mail [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved