Нац. музей „Васил Левски“

Обект номер: 
44
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Карлово

Иконите на църквата „Света Богородица" в Карлово, построена през 1851 година, са рисувани от изтъкнати зографи от Банско, Трявна и Самоков и са наистина забележителни. Гостите на града най-често и най-дълго се задържат пред картината на карловския художник Дечко Тодоров, която представя момент от ръкополагането на Левски в дяконски сан. Посвещаването на църквата предполага смирение, а Христовата вяра учи да се прощава даже на враговете, но днес и невръстните български деца знаят, че Левски не е могъл да се смири пред неправдата и в неспокойната му натура е надделяла съпротивата срещу нея. Такъв човек не би могъл да стане свещеник, макар че духовното му величие е неоспоримо и ако употребя думите-клише "изпреварил времето си", те за него ще бъдат съвсем на място. Защото много преди други прочути революционери, като Гарибалди и Мацини, Левски създаде първата в Европа вътрешна революционна организация, но не като инструмент на насилието, а като средство за осигуряване на свобода и достоен живот - за всички граждани в една „чиста и свята република".Това, разбира се, не е случайно, не идва от нищото. Васил Иванов Кунчев, роден на 18 юли 1837 година, е потомък на два стари карловски рода от горди и свободолюбиви българи.

Родната къща на Апостола е един от първите мемориални музеи в България. В продължение на няколко десетилетия в нея са събирани и се съхраняват много вещи, документи и снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници както от Карлово, така и от други краища на страната. Тук се пазят почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Апостола, произведения на изобразителното изкуство. Могат да се видят още Устав на Българския революционен централен комитет, униформа от Първата българска легия, знамето на Карловския революционен комитет, основан от Левски през 1869 год. и още много други интересни експонати.

През 2000-та година в музейния комплекс е включен мемориалният параклис „Веех святих болгарских", построен в памет на Апостола. Той съхранява един безценен спомен - част от неговите коси. Интересна е тяхната история. Сам Апостола отрязва косата си и снема монашеското расо навръх Великден 1864 година в местността Алтън Чаир, в покрайнините на Карлово и я дава на майка си със заръка да я пази.

Всеки, който посети тази къща, неизбежно се оказва в плен на емоцията и се прекланя пред този едновременно чутовен и в същото време земен българин - единственият наш сънародник, на който не можем да посочим „кривиците", защото Апостола доказа с целия си живот думите: "Аз съм посветил себе си на Отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля." Много спорове имаше и дълго беше търсен неговият гроб. Не беше намерен, но всеки от нас знае къде е той - там, на най-високия връх в историята на България.

Работно време: 

Всеки ден:  8:30 – 13:00 ч. : 14:00 – 17:00 ч.

Входни такси: 
Възрастни – 2.00 лв.
Ученици – 1.00 лв.


Беседи:

на български и английски език (за групи до 40 човека) – 5 лв.

Контакти: 

Адрес: гр. Карлово, ул. „Генeрал Карцов” 57


Тел: +359 335 93489


e-mail: v_levski_museum [hop] mail [bts] orbitel [bts] bg


www.vlevskimuseum-bg.org

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2020 All rights reserved