Национален музей „Васил Левски“

Обект номер: 
44
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Карлово

Родната къща на Апостола е един от първите мемориални музеи в България. В продължение на няколко десетилетия в нея са събирани и се съхраняват много вещи, документи и снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници както от Карлово, така и от други краища на страната. Тук се пазят почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Апостола, произведения на изобразителното изкуство. Могат да се видят още Устав на Българския революционен централен комитет, образец на униформа от Първата българска легия, знамето на Карловския революционен комитет и още много други интересни експонати.

През 2000-та година в музейния комплекс е включен мемориалният параклис „Веех святих болгарских", построен в памет на Апостола. Той съхранява един безценен спомен - част от неговите коси. Интересна е тяхната история. Сам Апостола отрязва косата си и снема монашеското расо навръх Великден 1864 година в местността Алтън Чаир, в покрайнините на Карлово и я дава на майка си със заръка да я пази.

Всеки, който посети тази къща, неизбежно се оказва в плен на емоцията и се прекланя пред този едновременно чутовен и в същото време земен българин - единственият наш сънародник, на който не можем да посочим „кривиците", защото Апостола доказа с целия си живот думите: "Аз съм посветил себе си на Отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля." Много спорове имаше и дълго беше търсен неговият гроб. Не беше намерен, но всеки от нас знае къде е той - там, на най-високия връх в историята на България.

Работно време: 

Работно време: 
всеки ден от 8.30 ч. - 13.00 ч. и 13.30 ч. - 17.00 ч.

Входни такси:
Входен билет – 4,00 лв.
За учащи и пенсионери – 2,00 лв.
Семеен билет – 9,00 лв. /двама родители с 2 и повече деца от 7 до 18 г./
Екскурзоводска беседа
/обща – до 30 мин./ – 15 лв.
/специализирана с образователна цел – до 1 ч./ – 20 лв.
Урок в образователен център или онлайн урок /по предварителна уговорка с група до 20 деца/ – 15,00 лв.
Безплатен вход:
– лица до 7-годишна възраст
– лица със специфични потребности /удостоверено с документ/ и техните придружители
– членове на ИКОМ и ИКОМОС /удостоверено с документ/
– на 18 февруари и 18 юли за всички посетители

 

Контакти: 

Адрес: гр. Карлово, ул. „Генeрал Карцов” 57


Тел: +359 335 93489


e-mail: v_levski_museum [hop] mail [bts] orbitel [bts] bg


www.vlevskimuseum-bg.org

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved