Природонаучен музей - с. Черни Осъм

Обект номер: 
31а
Област и град: 
ЛОВЕШКА ОБЛАСТ
Троян

Село Черни Осъм е разположено на едноименната река в подножието на Троянския Балкан, на 13 км от Троян и 2 км от Троянския манастир. Природонаучният музей е основан през 1956 година от един вдъхновен родолюбец - местния учител по биология Илия Илиев, който заедно с учениците си започва да събира и препарира птици и бозайници, характерни за този регион, за да ги използва за онагледяване на своите уроци. Двайсет години по-късно, през 1976 г., изключително богатата сбирка била подредена в специално построена за целта сграда, която от 1992 година е със статут на природонаучен музей. 

Днес в трите зали на музея са показани повече от 700 експоната и човек наистина може да види представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина: вълк, кафява мечка, благороден елен, сърна, дива свиня, скален орел - емблемата на Черни Осъм... На втория етаж има диорамни витрини, които чрез фотосите на писателя природозащитник Дочо Нешков пресъздават средата, която обитават тези животински видове. Музеят е едно от местата, посещавани от ученици от цялата страна при техните екскурзии, и експериментална база за часовете по естествени науки.

Работно време: 

От понеделник до неделя
08.00 - 12.00 ч. : 13.00 - 17.00 ч.

Входни такси:
Възрастни - 2.00 лв.
Учащи, пенсионери - 1.00 лв.

За групи над 20 души
Възрастни - 1.50 лв.
Учащи и пенсионери - 0,50 лв.

Беседи:

на български, английски, руски, немски, френски и испански. Беседите са на аудиозапис и се пускат, докато посетителите разглеждат експозициите на музея . Цена на беседа - 5.00 лв.

Контакти: 

Адрес: с. Черни Осъм, община Троян, ул. „Стара планина” №132

Тел: +359 6962 2371

e-mail: nsmuseum_ch_osam [hop] dir [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved