Първи войнишки паметник

Обект номер: 
62а
Област и град: 
СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Село Алдомировци се намира в полупланински район, на 4 km от град Сливница и на 28 km от София. Тук се извисява и Първият войнишки паметник дело на инж.Велчев, а изработката и строежа на Григор Найденов. Първият войнишки паметник в България, извисен от гранит над братската могила на загиналите бойци и командири от 7-ми пехотен Преславски полк в Сръбско – българската война 1885г. се намира в Алдомировци, местността „Мрамор“, между „Преславски“ и „Разградски“ редут. Инициативата и строителството му са ярко патриотично дело на шуменските офицери от 7-ми пехотен Преславски полк, които чрез лични дарения осигуряват парични средства за неговото изграждане. Седми пехотен преславски полк е формиран под името Седми пеши преславски полк с указ № 41 от 12 октомври 1884 година. Към 1 октомври 1885 г. полкът е съставен от 3826 войници и офицери. През Сръбско-българската война (1885) полкът се командва от капитан Вичо Диков и взема участие при боевете при Алдомировци, Сливница и Пирот.

Височината на паметника е 5,9м., основата на пирамидата е 1,1м., а страната на пиедестала е 4,7м..Изграден е от гранит. На челната страна на пирамидата пише: »7-и ноември 1885г.-Сливница»,на западната страна на корпуса пише: »7-и пеши Преславски полк», на северната страна: »подпоручик Александър Папанчев, подпоручик Петър Кочев». »Вечна Ви памет незабравими другари»,на южната страна «младши унтерофицер Иван Недялков ,младши унтерофицер Стефан Минчев» и имената на 24 редника и «Вечна Ви памет храбри юнаци». Основите на паметника са положени на 7 юли 1891г. като преди това в специално направена ниша под постамента са поставени тленните останки на подпоручик Александър Папанчев и подпоручик Петър Кочев. Паметникът е открит 7.11.1891г. в присъствието на княз Фердинанд Сакс- Кобур Готски.

Грижливо стопанисван от жителите на с.Алдомировци, паметникът е включен в 100-те Национални туристически обекта под № 62а.

До паметникът се стига по Екопътека „Войнишка памет“ – дължината и е 1196м. Живописната пътека се движи покрай борова гора, по протежението и са изградени екологични места за почивка – дървени пейки, маси, беседка, мостче, както и информационни табели за трасето и природните дадености на местността.

Работно време: 

Печата и марката се намират в община Сливница.

В неработно време - охраната на общината продава марки и поставя печат.

Контакти: 

https://www.slivnitsa.bg/bg

адрес: гр. Сливница, п.к. 2200,
Пл. „Съединение" 1
тел.: 0727 4 23 00 / 0727 4 43 77
email:slivnitsa [hop] slivnitsa [bts] bg

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved