Рег. исторически музей

Обект номер: 
94
Област и град: 
ШУМЕНСКА ОБЛАСТ
Шумен

Когато се озовете в Шумен, не бива да пропускате историческия музей на града, един от най-старите в България. Защото той съхранява над 150 000 уникални движими паметници, от които 15000 са изложени в неговата експозиция, подредена тематично в осем зали: Праистория, Античност, Средновековие, Българските земи XV-XIX век, с акцент върху българското Възраждане. Изключително любопитни неща има в залата, където са представени икони и църковна утвар, както и в така наречената "Съкровищница", която напълно заслужено носи това име поради богатите колекции от нумизматични материали и металопластика, които предлага на вниманието на десетките хиляди посетители. В този важен научен и културно-просветен институт, който обединява в своята структура музеите от Шуменска и Търговищка област, често се експонират и временни изложби.

В годините на османското владичество Шумен се утвърждава като голям стопански център. Но той е уникален и с постиженията си в областта на културата по онова време, своеобразен феномен, защото в него се създават първото класно девическо училище в България през 1856 година, първият български оркестър от класически инструменти, едно от трите в страната читалища и първото читалищно театрално представление - отново през 1856 година, една от първите музейни сбирки, както и първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий, съпроводено с театрално представление през 1813 година.

Представата ни за Шумен би била непълна, ако не се посетят и четирите мемориални къщи-музеи: тази, в която е живял по време на изгнанието си водачът на Унгарската революция от 1848-1849 година Лайош Кошут, скромната къща, в която е израсъл революционерът Панайот Волов, къщата на един от най-бележитите български възрожденци, енциклопедиста Добри Войников и тази на именития композитор Панчо Владигеров.

Работно време: 

Работно време:
Зимно работно време (ноември – март)
9.00 – 17.00 ч.
Почивни дни – събота и неделя


Лятно работно време (април – октомври)
10.00 – 18.00 ч. 
Без почивен ден

Контакти: 

Адрес
гр. Шумен – 9700 Бул. “Славянски” № 17
е-mail: museum_shumen [hop] abv [bts] bg


Телефони за контакти
Централа: 054/87 54 87 вътр. 23
GSM: 0893 342 223 – екскурзоводи
0893 342 203 – PR


http://museum-shumen.eu/bg/

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved