Регионален исторически музей

Обект номер: 
27
Област и град: 
БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
Благоевград

Ако сте в Благоевград няма как да не ви направи впечатление оригиналната сграда на Регионален исторически музей – Благоевград, разположена кокетно в уютния квартал Вароша. Построена през 1978 година, по проект на архитект Иван Битраков,

това е една от малкото сгради в България, строени специално за музей / всички останали са просто пригодени за тази цел/. На своите четири нива музеят показва културното и историческо наследство на цяла Югозападна България в изключително богата и многообразна експозиция по зали : Праистория и Античност, Средновековие, Църковно-просветни борби и революционно движение, Етнография, Изкуство, Скаптопара-Горна Джумая-Благоевград-градът и неговите жители.

Археология : В две зали са показани археологически артефакти. Освен предмети от бита на праисторическите хора, са показани и експонати, свързани с духовния им живот - от VI –V хилядолетие преди новата ера. Антропоморфни фигурки с формата на човешкото тяло са едни от най-характерните елементи на праисторическите култури от Източното Средиземноморие. Това са предимно фигурки на жени / и много по-рядко на мъже/ , които вероятно символизират култа към плодородие или матриархална структура на обществото. Показани са и други предмети, свързани с култа : модели на къщи, столове – тронове, култови масички, една от хипотезите ги свързва с култа към къщата и домашното огнище.

В древността траките били известни като смели воини и често били наемници в елитни армии в древна Гърция, Египет, древен Рим. Свидетелство за това е откритото край село Плетена пълно бойно снаряжение на тракийски воин от края на IV и началото на III век преди Христа.
В колекцията от съдове за вино, е показана дръжка на кратер от VI – V век преди Христа/ това е съд, в който древните са смесвали виното с вода и билки/.
В чест на бога на виното и веселието Дионис, в древна Гърция са устройвали празненства два пъти в годината като са имали обичай да се маскират, за да наподобяват сподвижниците от свитата на Дионис – сатири , вакханки, менади, силени – тези образи са смятани за демони на дивата природа и са допринасяли за екстаза и опиянението, което е един вид сливане с бога. В музея в Благоевград са показани уникални маски на вакханки и сатири, маските датират от римската епоха – II век. Те са търсени за изложби в Париж, Хелзинки, Барселона, Мадрид, Токио и още много други градове в света. Археологически материали от музея в Благоевград са участвали и в представянето на културата на България пред европейската общност на Европалия в Брюксел.
В музея може да се види уникален комплект от медицински инструменти от римската епоха, от II век от новата ера, намерени в случайно открит гроб край Банско, вероятно на древен лекар. Особено впечатляващи с изящната си изработка са двата бронзови съда – единият с форма на римско ботушче и другият – правоъгълна кутийка с три определения. Тези съдове са съдържали вещества / в ботушчето/ и 20 броя хапчета / в кутийката/. След направени анализи е установено, че това са лекарства, използвани за обгаряне и лечение на рани, болести на очите, снижаване на температурата.

В Регионален исторически музей – Благоевград е представена богата колекция от надгробни паметници от римската епоха. По долината на река Струма те се обособяват в една много характерна група, която в голяма степен се отличава от паметниците в останалата част на България, както по формата на своите размери и форма, така и по изображенията в релефното поле.
Уникален експонат в благоевградския музея е така наречената Купа на Херакъл, това е глинена купа, на която са изобразени 5 от 12-те подвизи на митичния герой Херкулес. Купата е намерена в античен некропол край село Рупите, датира от края на IV-ти – началото на III век пр. Хр. Някои от изобразените подвизи са залавянето на керинейската кошута, борба с великана Герион и други. 
По време на Втората българска държава най-значителния градски център в Пиринския край е Мелник – център на добре развито грънчарство и железарство. Богата колекция в музея показва използваната в Мелник техника сграфито при украсата на съдовете, която през XIII – XIV век навлиза масово в бита и е белег на градската художествена култура.
В средновековен некропол край село Туховище, датиран от IX – XI век са открити интересни накити, смесица на славянски и прабългарски характер. 
Особено ценен експонат е старопечатна богослужебна книга, печатана в Москва - Евангелие от 1745 година, от Киево-печорската лавра.

Експозицията Църковно-просветни борби и революционно движение през Възраждането показва ценни документи и лични вещи на деятелите на националноосвободителното движение, между съхраняваните в музея уникални артефакти са 24 писма на Гоце Делчев до пунктовия началник на ВМОРО в Дупница Никола Малешевски.
Регионален исторически музей – Благоевград притежава богат етнографски фонд от над 12 000 материала, който е формиран в продължение на цялата му над половинвековна история. Той отразява особеностите на бита и култура на населението от Югозападните български земи в периода от средата на XIX в. до средата на XX в. Особено ценни и с висока експозиционна стойност са колекциите от образци на народното художествено творчество. Сътворени от ръцете на изкусния майстор или сръчната домакиня, те разкриват не само разбиранията на българина за красота и удобство, но дават израз на социални връзки и отношения – и в делник, и в празник; в рамките на семейството, рода, селищната общност. Изключително богата колекция от традиционни женски и мъжки костюми демонстрира многообразието и особеностите на облеклото в отделните етнографски подрайони, като същевременно споделя общобългарските характеристики на народния костюм.

Природа: Съществена част от експозицията на музея е посветена на изключителното природно богатство на Пиринския край . Географското местоположение, разнообразния релеф и климат обуславят едно от най – голямото биоразнообразие в България. Изложени са около 1500 броя насекоми, показани са български и локални растителни ендемити, най-богато представеният клас на гръбначните животни в Благоевградска област е този на птиците, експонирани по биотопи, бозайниците пък намират най-широко присъствие в тази част на страната – от общо 92 вида, тук се срещат около 75.

Изложбата „Скаптопара – Горна Джумая – Благоевград – градът и неговите жители” разказва историята на града като дава възможност на посетителите да се „разходят” из старите улици, да „надникнат” в кръчмарница „Арджанско езеро”, да „доловят” шума от шевните машини в дрехарницата, да прочетат на стълба обявите за вечеринки и забави...

Събраното богатство във фондовете на Регионален исторически музей – Благоевград се показва и във формата на временни изложби. Произведенията на изкуството от изключително богатия художествен фонд на музея, сред които творби на Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Кеазим Исинов, Емил Стойчев, Стоян Сотиров и много други, често се показват пред публика.

В открита художествена галерия за творби на местни художници се превръща през лятото двора на къща – музей „Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето” в квартал Вароша. 

Заради многобройните си прояви в различен формат Регионален исторически музей – Благоевград е търсено от младите хора в града духовно и културно средище, в което освен изложби се организират фолклорни празници, образователни програми с ученици и студенти, работилници за Баба Марта, Великден и Коледа, представяния на книги, ревю с автентични фолклорни костюми и т.н. Едно от събитията, което привлича многобройна публика е Нощ в музея през месец май. 

През 2010 г. Регионален исторически музей – Благоевград стана един от първите музеи в страната, в който се реализира интерактивна експозиция „Музеен детски кът” за интересни и полезни занимания на деца от 3 до 12 годишна възраст по археология и екология. 

Музеят разполага също с многофункционална, модерно оборудвана конферентна зала, Лаборатория за консервация и реставрация, фотолаборатория и библиотека с над 16 000 тома.

Регионален исторически музей – Благоевград е достъпен за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат.

Работно време: 

Работно време:
Понеделник - Петък - 09.00 - 18.00 ч.
Събота - Неделя - 09.30 - 18.00 ч.

Входни такси:
Ден с безплатен вход за музейните експозиции: понеделник
За “Музеен детски кът” няма безплатен ден. 
вход за деца до 7-годишна възраст - безплатно
вход за ученици, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
вход за възрастни - 4.00 лв.
хора с увреждания - безплатно
групови посещения (над 10 души) на ученици, студенти и пенсионери - 1.00 лв.
групови посещения (над 10 души) на възрастни - 3.00 лв.
Всеки понеделник от месеца за посещение в музейните експозиции, с изключение на експозиция „Музеен детски кът“ - безплатно
 
Цена за вход билети в експозиция „Музеен детски кът“:
вход за индивидуално посещение - 3 лв.
вход за посещение на деца с придружител:
· 1 дете с придружител - по 3.00 лв./ на дете
· 2 деца с придружител - по 3.00 лв./ на дете
· 3 деца с придружител - по 3.00 лв./ на дете
·4 и повече деца с придружител - по 3.00 лв. на дете
вход за посещение на група деца и ученици не по малко от 5 - по 3.00 лв. на дете и ученик
Билетът за „Музеен детски кът“ включва и посещение на всички експозиции в музея.
Цена за беседа в музейните обекти:
в експозициите в сградата на РИМ – Благоевград:
· За групови посещения на деца до 7-годишна възраст - безплатно
· За групови посещения на ученици, студенти и пенсионери (над 10 души) - 10.00 лв.
· За групови посещения на възрастни (над 10 души) - 10.00 лв.
· За индивидуални посещения - 10.00 лв.
· За хора с увреждания - безплатно

Контакти: 

Директор: 073 / 88 50 73

Експозиционни зали: 073 / 88 60 78

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved