Регионален исторически музей

Обект номер: 
9
Област и град: 
ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ
Варна

Заслугата за създаването на Регионалния исторически музей - Варна през далечната 1887 година принадлежи на неуморните пионери на българската археология, братята Карел и Херман Шкорпил. След многобройни митарства, едва през

1993 година, той най-сетне заема цялата сграда на някогашната Девическа гимназия и в 32 зали на площ 2000 кв. метра разгръща част от богатствата, събирани десетилетия.В неговите фондове се пазят повече от 100,000 предмета, открити във Варна, региона и цяла Североизточна България. Не може да се изброи всичко и все пак ето няколко примера: кремъчни сечива, върхове за стрели, антропоморфни и зооморфни фигурки, безчислено количество керамични съдове, изумителните находки от Варненския енеолитен некропол, където количеството открито злато надвишава по брой и тегло всички праисторически съкровища в света от същата епоха, взети заедно, както и намерените скиптри - сигурен белег, че покойниците са били облечени с висша светска или духовна власт. От времето на траките - бронзови украси и оръжия от желязо, накити от сребро и злато, керамика. От Одесос през елинистическата епоха - красиви златни накити, дървени саркофази, украсени с теракотени фигури, бронзови и стъклени съдове, бронзови, сребърни и златни монети. От римския период - изящни съдове от стъкло и керамика, архитектурни украси, бронзови и мраморни статуи. И още -керамика от времето на Първото и Второто българско царство, великолепни образци на средновековното златарство и забележителни керамични произведения. 

Началото на Военноморския музей, днес един от символите на Варна, е поставено през 1885 година от руски офицери на българска служба. За да помогне за създаването на Морския музей, както го наричали първоначапно, се включва отново Карел Шкорпил и така била създадена първата експозиция в две стаи на споменатата вече Девическа гимназия. През 1956 година той е преместен на сегашното си място - в красивата сграда, построена през 1890 година за резиденция на италианския консул Асарето.

Работно време: 

Май-октомври:
10.00-17.00 ч.( почивен ден - понеделник)

Ноември-април:
10.00-17.00 ч. (почивни дни: неделя, понеделник.)

Входни такси:
 възрастни: 10.00 лв.
деца, ученици, студенти и пенсионери: 2.00 лв.

Беседи: на български, английски, немски, френски и руски език. Цена на беседа – 30 лв.

Отстъпки за групови посещения.

Контакти: 

Адрес: гр. Варна, бул.”Мария Луиза”41

Телефони:

+359 52 681 011
+359 52 681 030

www.amvarna.com

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved