Славейковото училище

Обект номер: 
81
Област и град: 
ТЪРГОВИШКА ОБЛАСТ
Търговище

Построено през 1863 г. Разположена като подчертан вход към старинната махала Вароша. Загрижени за бъдещето на децата си, в желанието да ги обезпечат с най-добри условия за съвременно познание, търговищенци пристъпват към издигането на ново училище с името на светите Седмочисленици – българските просветители. Инициативата е на местните учители Спиридон Грамадов и Янко Деветаков. Благородното дело родено от родолюбиви и напредничави търговищенци, става факт благодарение и на тяхната щедрост и дарителство. 

Строители са известните тревненски майстори Димитър Сергюв и Уста Генчо Кънев. Във вътрешното архитектурно оформление взема лично участие известният възрожденски просветител Петко Р.Славейков, който учителства за кратко в града. Този негов принос получава признанието на търговищенци, за които училището става популярно и като “Славейковото”. На 27 юли 1863 г. с голямо тържество сградата е осветена – в деня на Светите Седмочисленици. Лично Славейков произнася пламенно и поучително слово, а в своя вестник “Гайда”/1863/ подчертава, че такова “здание както сега засега в сичката България второ няма”. Завършената училищна сграда е един от най-забележителните паметници на общественото строителство от епохата на Българското Възраждане. Според специалистите това е сградата, стояща в началото на цялото по-нататъшно възрожденско училищно строителство. В старо и ново време търговищенци признателно пазят и в съгласие отстояват “ползите и успехите” от добре нареденото си училище. През ХІХ и ХХ век, тук се пресичат пътищата и надеждите на учители и родители с порива към знание и напредък на безчет поколения ученици.
През 1963 г. старата училищна сграда поема нова обществена мисия. Тя е превърната в музей. Графичният образ на Славейковото училище днес е емблема на Регионалния исторически музей в Търговище. От 1971 г. сградата е национален паметник на културата. Тя е центъра на оформен музеен комплекс в началото на старинния възрожденски Варош, една внушителна реалност и въведение в атмосферата на увлекателната и впечатляваща историческа съдба на Търговище.
В Славейковото училище днес се представят временни експозиции на Регионалния исторически музей – Търговище.

Работно време: 

Работно време:
Май – Септември
Понеделник-Петък: 9:00-17:30 ч.
Събота: 9:30-16:00 ч.
Неделя: 9:30-13:00 ч.

Октомври – Април
Понеделник: 13:30-17:30 ч.
Вторник-Петък: 9:00-17:30 ч.
Събота: 9:30-16:00 ч.
Неделя: Почивен ден

Входни такси:
Редовен: 4 лв.
Намален: 3 лв.
Беседа на български език: 10 лв.
Беседа на чужд език: 20 лв.

Контакти: 

Целогодишно - За справки, информация, предварителни заявки, екскурзоводни услуги и печат:

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ТЪРГОВИЩЕ

7700, гр. Търговище, ул. “ Митрополит Андрей” № 2


тел./fax: 0601 / 6-52-16, 0879 183 449


E – mail : trgmuseum [hop] abv [bts] bg


http:// trgmuseum.hit.bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved