Средновековна крепост „Мисионис“

Обект номер: 
81
Област и град: 
ТЪРГОВИШКА ОБЛАСТ
Търговище

Това е първообразът на гр. Търговище. Датира от периода на ранновизантийската и средновековната българска история (ІV-VІ, ІХ-Х, ХІІ-ХІV в.). Намира се в м. Парка, на 7 км. югозападно от гр. Търговище, и на 1 километър ход пеша от първокласен път София – Варна, в прохода “Дервента”, върху възвишение на Преславска Стара планина. През 60-те години на ХХ в. са разкрити руините на крепост, разположена на площ от 19 дка, която местно предание свързва с победата на хан Крум над византийския император Никифор. Крепостни стени с кули, две базилики (V-VII в.), раннобългарско селище (ІХ-Х в.), порта на късносредновековната крепост (ХІІ-ХІV в.) бележат началото. 

Възобновените археологически проучвания на крепостта и нейните околности през последното десетилетие изцяло преобърна представите за старината. Вместо обикновена стражева крепост, тук възкръсна средновековен град – голям и цветущ, търговски и духовен християнски център, съществувал от началото на ІV до края на ХІV в.. Описание ни дава през ХІІ в. арабския пътешественик Ал Идриси. Той разказва за “…голям, многолюден град, основан в старо време... В него има една кантора за Русия. Той е цветущ град. Има многолюдни пазари и изобилни природни богатства. Разположен е на една планина.”
Укрепленията обграждат 120 дка площ, а при разцвета си през ХІV в. градът се разпростира на 700 дка. В продължение на десет века Мисионис играе ключова роля в търговията на ранна Византия и българската средновековна държава, със значение за отбраната на българските столици Велики Преслав и Велико Търново. 
Процъфтяващият град е безмилостно ограбен, разрушен и опожарен от османските завоеватели в края на ХІV век. Заглъхва историческия спомен за него. Едва в края на ХХ век паметта за гр.Мисионис е възкресена и заживява отново в съзнанието на хората. Днес находките от проучванията на гр.Мисионис са показани в постоянната Археологическа експозиция на Регионалния исторически музей – Търговище.
Крепостта може да се посети самостоятелно /безплатно/ или срещу платена беседа с екскурзовод от информационния център разположен в Ловния парк, в началото на пътя за крепостта или с предварителна заявка в Регионален исторически музей - Търговище. 

Работно време: 

Работно време:
1 май до 31 октомври
сряда до неделя: 9:00-17:00 ч.
почивни дни - понеделник и вторник

1 ноември до 30 април
посещението с екскурзовод се осъществява по предварителна заявка

Входни такси:
Редовен: 4 лв
Намален: 3 лв
Беседа на бълг. език: 10 лв
Беседа на чужд език: 20 лв

Контакти: 

Целогодишно - За справки, информация, предварителни заявки, екскурзоводни услуги и печат:

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ТЪРГОВИЩЕ

7700, гр. Търговище, ул. “ Митрополит Андрей” № 2
тел./fax: 0601 / 6-52-16,0879 183 449
E – mail : trgmuseum [hop] abv [bts] bg
http:// trgmuseum.hit.bg


Официален сайт на крепостта:

http://missionis-trg.hit.bg/index.html


Facebook страница

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved