Вила Армира (втора половина на I век сл. Хр.)

Обект номер: 
72б
Област и град: 
ХАСКОВСКА ОБЛАСТ
Ивайловград

Временно затворено!

Антична вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век сл.Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение.

Вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв.м и почти 3000 мраморни фрагмента), я превръщат в най-богатия разкрит по нашите земи частен дворец, от началото на хилядолетието. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета. 
Мозайката – дело на изкусни майстори мозаисти, изваяли този съвършен мозаичен килим със ситно черни, бели и цветни камъчета е изключително ценна, тъй като в нея са изобразени портретите на собственика от първата половина на ІІ в. от н. е. и неговите невръстни деца – момче и момиче, които са единствените портретни изображения, останали от римската епоха в територията на днешните български земи. Към този мозаичен килим принадлежат и интересни сюжетни сцени с персонажи от гръцката митология: „Аполон”, „Артемида”, „Седящ Пан”, „Сатир” и др.
Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума с изображение на Медуза Горгона – символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.
Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв.м – с панорамна тераса и много помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др.). Само на първия етаж помещенията са били 22, ограждащи под формата на буквата “П” oгромен басейн с размери 11х7 м. За почти четиривековното си съществуване антична вила „Армира“ е била преустройвана и поправяна многократно. В началото на III в. тя е била разширена на изток с просторна зала за гости (триклиниум) и сервизни помещения към нея. В част от сградата е имало римски тип отоплителна система (хипокауст), следи от която се виждат и днес. Още през първата половина на II в. към вила „Армира“ се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Така вилата се превръща в истински дворец от Римската империя.
Целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн. Сложната схема на облицовките около басейна повтаря колонадите от древните богати градежи и стенописите от ранноримската епоха.

След повече от 300 години разцвет през втората половина на IV в. вила „Армира“ е била опожарена и разграбена. Руините й са сринати от опустошително земетресение в края на IV в. сл.Хр.
Към настоящия момент, антична вила „Армира” е архитектурен паметник със световно значение, който фигурира в списъка на „Стоте национални туристически обекта на България”.
“Антична вила „Армира“ е един забележителен архитектурно–археологически паметник на културно – историческото наследство в България” – доц. д –р Гергана Кабакчиева – ръководител на проект антична вила „Армира”.
„Туристите и гостите на града могат да останат очаровани от това, което ще видят тук, богато природно - историческо и културно наследство на едно място. Щастлива съм, че имахме уникалния шанс да впишем вила „Армира” в паметниците със световно значение на движението - „100 национални туристически обекта” на Българския туристически съюз” – каза кметът на Община Ивайловград, г – жа Диана Овчарова.

Работно време: 

Работно време:
Всеки ден от 09:00 до 17:00 часа

Входни такси:
- 10.00 лв. на човек;
- за беседа от туристически гид на обект – 10.00 лв. - групи до 10 човека
- група от 11 до 30 човека – 20.00 лв. 
Безплатни посещения:
- всеки последен четвъртък на месеца; 
- за деца под 7 години; 
- деца от социални домове; 
- хора с увреждания. 
Отстъпки: 
- за група над 30 човека – 10 % отстъпка от общата сума за входни билети. 
Такса за снимане: 
- с фотоапарат – 5.00 лв.; 
- с видеокамера – 10.00 лв.

Контакти: 

Телефон за връзка: 03661/60-26; 0882 29 64 10


http://vilaarmira.com/

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved