Военна гробница

Обект номер: 
53
Област и град: 
СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ
Тутракан

Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 година" е най-голямото военно гробище от войните за национално обединение на нашата страна.

През 1913 година Южна Добруджа се озовава в пределите на кралска Румъния. За две години, с помощта на френски и белгийски военни специалисти, се изгражда внушителна крепост с 15 форта, землени укрепления и вълчи ями. Отбранявал я гарнизон от 39 000 души със 150 оръдия и десетки картечни гнезда. Считали я за непревземаема, а командващият генерал Аслан я наричал „Моят малък Вердюн". Но на 5 и 6 септември 1916 година със стремителна атака българската войска, под командването на генерал Киселов, я превзела само за 33 часа. В сраженията или погълнати от водите на Дунав загинали 8 000 души. Пленени били и 28 000 румънски войници.

Мемориалът е създаден непосредствено след битката, а през 1922 година се изгражда и паметник-обелиск, на който и днес могат да се прочетат, изписани на български, румънски, немски и турски език, следните слова: „Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за тяхното отечество."

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2019 All rights reserved