Н А Р Е Д Б А за провеждане на традиционен туристически поход «По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро»

Н А Р Е Д Б А Т А може да свалите от тук
  ОБЩИНА ДРЯНОВО
ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ

КМЕТСТВО БЯЛА ЧЕРКВА

КМЕТСТВО МИХАЛЦИ

КМЕТСТВО МУСИНА

ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „БАЧО КИРО“ ДРЯНОВО

ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО“РОСИЦА“ ПАВЛИКЕНИ

ОБЩИНСКИ КОМИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ДРЯНОВО

 
 Н А Р Е Д Б А
                                                                                                                                   
 

за   провеждане на традиционен туристически поход «По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро»  от Бяла черква до Дряновския манастир

ПОСВЕТЕН НА 145 ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКТО ВЪСТАНИЕ И БИТКАТА НА ЧЕТАТА В ДРЯНОВСКИЯ МАНАСТИР

15 май 2021 год.

 

І.ЦЕЛ И ЗАДАЧИ

Националният пешеходен поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро““се провежда традиционно за 68 път в чест на Априлското въстание и битката на четата в Дряновския манастир.

 

II. МЯСТО И ВРЕМЕ

През настоящата година походът ще се проведе при следния график на движение и програма:

15.05.2021 г. /  събота /

До 8.30 ч. – пристигане със собствен транспорт в сборния пункт-центъра пред паметника на Бачо Киро в гр.Бяла черква, обл. Велико Търново

9.00-10.00 ч. – Тържество, приветствие от кмета на гр.Бяла черква, откриване на похода, представяне на ръководството, поднасяне на венци и цветя на паметника на Бачо Киро, разглеждане на историческия музей.

10.15 ч. – отпътуване за с.Михалци със собствен транспорт

10.30 ч. – Тържество пред паметника на загиналите въстанници, слово от кмета на с.Михалци

10.45 ч. – отпътуване за с.Мусина със собствен транспорт

11.00 ч. – Тържество при паметника на мястото където се е свормирала четата.Посещение на понор и пещера в района

12.00 ч. – Отпътуване за с.Ново село със собствен транспорт, посещение на парклиса на Матей Преображенски.

12.30 ч. – отпътуване за с.Пейна със собствен транспорт

13.00 ч. – пристигане в с.Пейна, почивка и обяд.

14.00 ч.-  пешеходен преход от с.Пейна до Дряновски манастир / 3 часа/.

Собствения транспорт се предвижва от с.Пейна до Дряновски манастир.

17.00 ч. – Пристигане на похода в Дряновски манастир/по пътя се поднасят цветя на паметника «Априлци» и паметника «Поп Харитон»/.Посрещане на походниците от кмета на гр.Дряново.Връчване на грамоти за участие в похода.

18.00 ч. – Възстановка на битката 

19.00 ч. – Панихида за загиналите

20.00 ч. – Културно-музикална програма

21.00 ч. – Тържествена заря-проверка

22:00 ч. среща на туристите  в хижа „Бачо Киро“, участници  в похода./Вечеря  ще бъде в ресторанта и столовата в хижь «Бачо Киро»и столовата на къмпинга/.

Вечерята включва:

1. Салата шопска  2. Кебапче 3. Кюфте 4. Пилешко шишче  5. Гарнитура - пържени картофи 6. Хляб 7.Безалкохолно 9. Ракия- 50 мл. Цена 15 лв.

Нощувки:

Хижа „Бачо Киро“ /70 легла/ цена12 лв.

Къмпинг „Стринава“ /50 легла/ цена 10 лв. лв.

При нужда организатрите може да осигурят нощувки  в други бази в района на Дряновски манастир/ПО  ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА !!!!!!/

16.05.2021 г. /  неделя / - по желание на участниците:

-  разглеждане на забележителностите на Дряновски манастир, посещение на пещера „Бачо Киро“ и еко-пътеките в района/ по желание може да се заяви водач

 

III. ПРАВО НА УЧАСТИЕ, НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 Туристически дружества от страната, индивидуални туристи- жени и мъже.

 Участниците в похода да представят на ръководството на похода следните документи:

1 .Декларация за участие в проявата на собствена отговорност, която се попълва на място.

2.Заявка за участие в похода /по образец/- трябва да се подаде до 05 май 2021 година , като се укаже броя на участниците и къде желаят да нощуват на e-mail: bacho_kiro2 [hop] abv [bts] bg,  както и на GSM 0887099114  /Милко Илиев/ ТД”Бачо Киро”.

Моля да се обадите на посочените имейл или телефон с предварителна информация за участие – до 05.05.2021 г.!!!!!!!!

ІV. ЕКИПИРОВКА И СЪОРАЖЕНИЕ

Всеки участник в похода трябва да бъде снабден със стандартна пролетна екипировка, храна и вода. В района на Дряновския манастир има заведения в които се предлага скара, супи, салати и аламинути.

V. МАТЕРИАЛНИ УСЛОВИЯ

Община Дряново и ТД ”Бачо Киро” поемат организационните разходи за подготовката и провеждането на проявата. Всички останали разходи за транспорт, храна и нощувка са за сметка на самите участници.

Транспорт: Собствен на участниците. Община Дряново осигурява автобус 52 места за участниците от гр. Дряново

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Можем да приемем в базата на ТД”Бачо Киро” до 120 участници- гости за нощувка и 80 за вечеря. Ограничението идва от капацитета на базата. Приоритет ще имат подалите по-рано своята заявка, може и предварително по телефона.

 

ЗАЯВКА

 

ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОД ”По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро” , ПОСВЕТЕН НА 142 ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ И БИТКАТА НА ЧЕТАТА В ДЯНОВСКИЯ МАНАСТИР – 15 МАЙ 2021 год.

 

 

/Моля заявка за участие да се подаде до 05 май 2021 година, на e-mail: bacho_kiro2 [hop] abv [bts] bg,  както и на GSM 0887099114 /Милко Илиев/ ТД»Бачо Киро» Дряново.

 

 

 

Заявител : …………………………………………………………………..

                                /ТД- име, град или индивидуален участник- имена/

 

Телефон за връзка: …………………………………

 

Електронна поща: …………………………………..

 

Брой участници общо: ……..  души, от тях да нощуват в :

 

  • хижа „Бачо Киро”            ………….  д.

 

  • Къмпинг „Стринава”        ………….  д.

 

  • Други бази                         ………….  д.

 

  • Без ползване на нощувка- ………….  д.

 

Участници в тържествена вечеря в ресторанта и столовата към хижа „Бачо Киро”                                                   : ……….  д.

 

 

При повече от капацитета желаещи за настаняване на определено място ще се отчита реда за подаване на заявките.

 

Забележка / нещо по ваше желание/:

………………………………………….......................................................

 

ПОДПИС : ………………… / ……………………. /

 

 

 

Историята е основен стожер, около който се гради националната идентичност и чувството за принадлежност на един народ. Древна и богата на възходи и падения, българската история винаги е била любима тема и повод българите да се гордеят със своята малка, но достолепна страна. Въпреки това, има много места в България, знанията за които си остават само в научните среди и специализираните исторически издания.

Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил" е утвърдена туристическа дестинация, един от 100-те национални туристически обекта, обявени от българския туристически съюз. Част от неговата история „съхранява" и „разказва" музейната експозиция „Археология и възраждане", разположена в пределите на манастира.

Ето и самата история...

Находките, открити в района на манастирската клисураса, са над 6000 и свидетелстват, че по тези места е имало живот още през праисторическата епоха. Двете пещери, разположени в скалите над манастира, са били дом и убежище за хора, живели преди десетки хиляди години. По време на разкопките в пещерите, правени неколкократно от различни експедиции, са открити глинени фрагменти и съдове, шила от кости, предмети, изработени от рога на добитък, първобитни огнища. Фактът, че не са открити никакви метални предмети и допълнително направените проучвания, карат учените да смятат, че тук е имало хора още през епохата на Палеолита.

Според археолозите, обитателите на пещерите при Дряновския манастир от преди 50 хиляди години са едни от първите заселници в Европа и най-ранни представители на човешката раса. Подобни останки са открити в общо 5 пещери в България. В голямата пещера, наречена „Андъка", са намерени много следи и останки на животни – пещерен елен, див кон, носорог, хиена и пещерна мечка с размери над 3 метра, чиито челюсти днес са изложени в музей в Англия. 

Следи от древни култури по този край има и от медно-каменната и бронзовата епоха, както и от Античността, когато тези поселения са били тракийски. На хълма над Дряновския манастир лежат останки на тракийска крепост, известна с името „Града", която, според някои историци, била най-голямата на Балканския полуостров и служила като главен опорен пункт срещу нашествия от варварски племена. След траките, крепостта остава наследство на римляни, византийци, славяни и българи. Данните сочат, че за последно е разрушавана от византийците, когато цар на българите бил Петър, син на Симеон Велики. Но веднага след победата на търновските братя Асеневци, крепостта е възстановена и става важен център за Второто българско царство.

Тезата, че тази местност е била болярско владение, има и своите противници, тъй като конкретни доказателства не са останали. Други пък поставят въпроса случайни ли са наименуванията на околните селища, известни от стари времена – Царовището, Калето, Царева Ливада. Голяма част от махалите и селцата наоколо носят имена с кумански произход – Саласука, Балалея, Каломен, Илинеци, Шушня, Кумановци, Куманите, Кашенци и др. Известен факт е близостта на царете Асен и Калоян с куманите, които били верни слуги на царското семейство, а и жената на Калоян също била куманка.

Създаването на Дряновския манастир също е дело, което се приписва на Асеневци. Най-почитаният от тях светец бил Архангел Михаил, чието име носи и светата обител.

През бурните времена на войни и битки манастирът е опожаряван и разрушаван неколкократно. За първи път това става през 1393 година, когато турските отряди обсаждат и разгромяват столицата Търново. Освен свободата, османските поробители отнемат и духовните светилища на българите. През XVI век обителта е изградена и действаща за кратко, след което е разрушена отново. В края на XVII век с общи усилия упоритите дряновци успяват да издигнат Дряновския манастир за трети път. За дейността му се споменава в поменик на Хилендарския манастир в Света гора. В него са описани имената и работата на монасите, служили в манастира. Според ръкописа монашеските скитове, които били 7 на брой, биват унищожени от турците и разпръснати по скалите в околността.

Има твърдения, че някои от ценностите на обителта и днес стоят скрити в близките покрайнини. От години манастирската клисура представлява интерес за иманяри и търсачи на силни усещания, които смятат, че около Дряновския манастир има подземни скривалища и тунели. Посветени в тайната за тяхното съществуване били само неколцина монаси, които трябвало да пазят скритото съкровище. Дали наистина тези хранилища съществуват, или са плод на нечия фантазия остава загадка.

Манастирът е разрушаван още два пъти по времето на кърджалиите и през Априлското въстание. Тук през 1876 година е обсадена четата на поп Харитон и Бачо Киро. След тежка битка българският отряд е победен, църквите разграбени и опожарени, а земята на това свято място – пропита с кръвта на четниците. До днес този разгром над смелите ни предци се помни и се отбелязва тържествено всяка година в средата на месец май. Представители на артистични групи от цялата страна пресъздават паметната битка, след което армията отдава чест с тържествен митинг-заря.

Крепител на духовността и традициите, през Османското робство Дряновският манастир е голям книжовен център с богата библиотека. През 1876 година целият набор от книги е опожарен. От книгохранилището, което, според тогавашния игумен Пахомий, притежавало "четири кола книги църковни, с всичкия си такъм, и една кола рукопис" не останало нищо, освен единичнични издания, които служителите държали в себе си. Ценно библиографско издание е "дряновският препис" на Паисиевата История славянобългарска. Намерен в Дряновския манастир, днес този препис се съхранява в московската Държавната библиотека "В. И. Ленин", известен като "Венелинов препис". Той бил преписан по препоръка на будния възрожденски деец Васил Априлов от друг препис, за да се изпрати в Москва на Юрий Венелин.

Изграден за последен път след Освобождението, манастирът добива сегашния си вид. Светата обител е вече не само място за молитва и опрощение, а символ на епичното минало на българите. В памет на загиналите въстаници е издигнат мавзолей - костница, който днес представлява интерес за стотици туристи.

С името на един от водачите на въстанието пък е назована пещерата "Бачо Киро". Това е първата благоустроена пещера в България, която през 1962 г. е обявена за природна забележителност. Отворена за посещения целогодишно, тя предлага на своите "гости" красиви гледки и причудливи форми на сталактити, сталагмити и сталактони. Придружени от квалифицираните екскурзоводи на пещерата, посетителите могат да избират между къс и дълъг маршрут. Освен "Бачо Киро", почитателите на спелеотуризма могат да посетят и неосветените пещери "Андъка" и "Извора".

Любителите на екстремни спортове могат да покачат адреналина си със скално катерене или парапланеризъм. Риболовът, плуването, колоезденето и разходката по обособени екомаршрути също са предпочитани занимания в тази местност. Гостите на Дряновския манастир могат да отседнат в хотел, почивна станция, хижа или къмпинг, както и да опитат традиционни български ястия в местните гостилници.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved