Н А Р Е Д Б А за   провеждане на традиционен туристически поход «По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро» от Бяла черква до Дряновския манастир

  ОБЩИНА ДРЯНОВО
ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ

КМЕТСТВО БЯЛА ЧЕРКВА

КМЕТСТВО МИХАЛЦИ

КМЕТСТВО МУСИНА

КМЕТСТВО НОВО СЕЛО

ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „БАЧО КИРО“ ДРЯНОВО

ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО“РОСИЦА“ ПАВЛИКЕНИ

ОБЩИНСКИ КОМИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ДРЯНОВО

 
 
 Н А Р Е Д Б А

за   провеждане на традиционен туристически поход «По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро»    от Бяла черква до Дряновския манастир

ПОСВЕТЕН НА 146 ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКТО ВЪСТАНИЕ И БИТКАТА НА ЧЕТАТА В ДРЯНОВСКИЯ МАНАСТИР

14 май 2022 год.

 

І.ЦЕЛ И ЗАДАЧИ

Националният пешеходен поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро““се провежда традиционно за 69 път в чест на Априлското въстание и битката на четата в Дряновския манастир.

 

II. МЯСТО И ВРЕМЕ

През настоящата година походът ще се проведе при следния график на движение и програма:

14.05.2022 г. /  събота /

До 8.30 ч. – пристигане със собствен транспорт в сборния пункт-центъра пред паметника на Бачо Киро в гр.Бяла черква, обл. Велико Търново

9.00-10.00 ч. – Тържество, приветствие от кмета на гр.Бяла черква, откриване на похода, представяне на ръководството, поднасяне на венци и цветя на паметника на Бачо Киро, разглеждане на историческия музей.

10.15 ч. – отпътуване за с.Михалци със собствен транспорт

10.30 ч. – Тържество пред паметника на загиналите въстанници, слово от кмета на с.Михалци

10.45 ч. – отпътуване за с.Мусина със собствен транспорт

11.00 ч. – Тържество при паметника на мястото където се е свормирала четата.Посещение на понор и пещера в района

12.00 ч. – Отпътуване за с.Ново село със собствен транспорт, посещение на парклиса на Матей Преображенски.

12.30 ч. – отпътуване за с.Пейна със собствен транспорт

13.00 ч. – пристигане в с.Пейна, почивка и обяд.

14.00 ч.-  пешеходен преход от с.Пейна до Дряновски манастир / 3 часа/.

Собствения транспорт се предвижва от с.Пейна до Дряновски манастир.

17.00 ч. – Пристигане на похода в Дряновски манастир/по пътя се поднасят цветя на паметника «Априлци» и паметника «Поп Харитон»/.Посрещане на походниците от кмета на гр.Дряново.Връчване на грамоти за участие в похода.

18.00 ч. – Възстановка на битката 

19.00 ч. – Панихида за загиналите

20.00 ч. – Културно-музикална програма

21.00 ч. – Тържествена заря-проверка

22:00 ч. среща на туристите  в хижа „Бачо Киро“, участници  в похода./ Вечеря  ще бъде в ресторанта и столовата в хижа «Бачо Киро»и столовата на къмпинга/.

Вечерята включва:

1. Салата шопска  2. Кебапче 3. Кюфте 4. Пилешко шишче  5. Гарнитура - пържени картофи 6. Хляб 7.Безалкохолно 9. Ракия- 50 мл. Цена 25 лв.

Нощувки:

Хижа „Бачо Киро“ /70 легла/ цена 20 лв.

Къмпинг „Стринава“ /50 легла/ цена 14 лв. лв.

При нужда организатрите може да осигурят нощувки  в други бази в района на Дряновски манастир/ПО  ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА !!!!!!/

15.05.2022 г. /  неделя / - по желание на участниците:

-  разглеждане на забележителностите на Дряновски манастир, посещение на пещера „Бачо Киро“ и еко-пътеките в района/ по желание може да се заяви водач

 

III. ПРАВО НА УЧАСТИЕ, НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 Туристически дружества от страната, индивидуални туристи- жени и мъже.

 Участниците в похода да представят на ръководството на похода следните документи:

1 .Декларация за участие в проявата на собствена отговорност, която се попълва на място.

2.Заявка за участие в похода /по образец/- трябва да се подаде до 01 май 2022 година , като се укаже броя на участниците и къде желаят да нощуват на e-mail: bacho_kiro2 [hop] abv [bts] bg,  както и на GSM 0887099114  /Милко Илиев/ ТД”Бачо Киро”.

Моля да се обадите на посочените имейл или телефон с предварителна информация за участие – до 01.05.2022 г.!!!!!!!!

ІV. ЕКИПИРОВКА И СЪОРАЖЕНИЕ

Всеки участник в похода трябва да бъде снабден със стандартна пролетна екипировка, храна и вода. В района на Дряновския манастир има заведения в които се предлага скара, супи, салати и аламинути.

V. МАТЕРИАЛНИ УСЛОВИЯ

Община Дряново и ТД ”Бачо Киро” поемат организационните разходи за подготовката и провеждането на проявата. Всички останали разходи за транспорт, храна и нощувка са за сметка на самите участници.

Транспорт: Собствен на участниците. Община Дряново осигурява автобус 52 места за участниците от гр. Дряново

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Можем да приемем в базата на ТД”Бачо Киро” до 120 участници- гости за нощувка и 80 за вечеря. Ограничението идва от капацитета на базата. Приоритет ще имат подалите по-рано своята заявка, може и предварително по телефона.

 

ЗАЯВКА

 

ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОД ”По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро” , ПОСВЕТЕН НА 142 ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ И БИТКАТА НА ЧЕТАТА В ДЯНОВСКИЯ МАНАСТИР – 15 МАЙ 2021 год.

 

 

/Моля заявка за участие да се подаде до 05 май 2021 година, на e-mail: bacho_kiro2 [hop] abv [bts] bg,  както и на GSM 0887099114 /Милко Илиев/ ТД»Бачо Киро» Дряново.

 

Заявител : …………………………………………………………………..

                              /ТД- име, град или индивидуален участник- имена/

 

Телефон за връзка: …………………………………

 

Електронна поща: …………………………………..

 

Брой участници общо: ……..  души, от тях да нощуват в :

 

  • хижа „Бачо Киро”            ………….  д.

 

  • Къмпинг „Стринава”        ………….  д.

 

  • Други бази                         ………….  д.

 

  • Без ползване на нощувка- ………….  д.

 

Участници в тържествена вечеря в ресторанта и столовата към хижа „Бачо Киро”                                                   : ……….  д.

 

 

При повече от капацитета желаещи за настаняване на определено място ще се отчита реда за подаване на заявките.

 

Забележка / нещо по ваше желание/:

………………………………………….......................................................

 

ПОДПИС : ………………… / ……………………. /

 

 

 

Историята е основен стожер, около който се гради националната идентичност и чувството за принадлежност на един народ. Древна и богата на възходи и падения, българската история винаги е била любима тема и повод българите да се гордеят със своята малка, но достолепна страна. Въпреки това, има много места в България, знанията за които си остават само в научните среди и специализираните исторически издания.

Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил" е утвърдена туристическа дестинация, един от 100-те национални туристически обекта, обявени от българския туристически съюз. Част от неговата история „съхранява" и „разказва" музейната експозиция „Археология и възраждане", разположена в пределите на манастира.

Ето и самата история...

Находките, открити в района на манастирската клисураса, са над 6000 и свидетелстват, че по тези места е имало живот още през праисторическата епоха. Двете пещери, разположени в скалите над манастира, са били дом и убежище за хора, живели преди десетки хиляди години. По време на разкопките в пещерите, правени неколкократно от различни експедиции, са открити глинени фрагменти и съдове, шила от кости, предмети, изработени от рога на добитък, първобитни огнища. Фактът, че не са открити никакви метални предмети и допълнително направените проучвания, карат учените да смятат, че тук е имало хора още през епохата на Палеолита.

Според археолозите, обитателите на пещерите при Дряновския манастир от преди 50 хиляди години са едни от първите заселници в Европа и най-ранни представители на човешката раса. Подобни останки са открити в общо 5 пещери в България. В голямата пещера, наречена „Андъка", са намерени много следи и останки на животни – пещерен елен, див кон, носорог, хиена и пещерна мечка с размери над 3 метра, чиито челюсти днес са изложени в музей в Англия. 

Следи от древни култури по този край има и от медно-каменната и бронзовата епоха, както и от Античността, когато тези поселения са били тракийски. На хълма над Дряновския манастир лежат останки на тракийска крепост, известна с името „Града", която, според някои историци, била най-голямата на Балканския полуостров и служила като главен опорен пункт срещу нашествия от варварски племена. След траките, крепостта остава наследство на римляни, византийци, славяни и българи. Данните сочат, че за последно е разрушавана от византийците, когато цар на българите бил Петър, син на Симеон Велики. Но веднага след победата на търновските братя Асеневци, крепостта е възстановена и става важен център за Второто българско царство.

Тезата, че тази местност е била болярско владение, има и своите противници, тъй като конкретни доказателства не са останали. Други пък поставят въпроса случайни ли са наименуванията на околните селища, известни от стари времена – Царовището, Калето, Царева Ливада. Голяма част от махалите и селцата наоколо носят имена с кумански произход – Саласука, Балалея, Каломен, Илинеци, Шушня, Кумановци, Куманите, Кашенци и др. Известен факт е близостта на царете Асен и Калоян с куманите, които били верни слуги на царското семейство, а и жената на Калоян също била куманка.

Създаването на Дряновския манастир също е дело, което се приписва на Асеневци. Най-почитаният от тях светец бил Архангел Михаил, чието име носи и светата обител.

През бурните времена на войни и битки манастирът е опожаряван и разрушаван неколкократно. За първи път това става през 1393 година, когато турските отряди обсаждат и разгромяват столицата Търново. Освен свободата, османските поробители отнемат и духовните светилища на българите. През XVI век обителта е изградена и действаща за кратко, след което е разрушена отново. В края на XVII век с общи усилия упоритите дряновци успяват да издигнат Дряновския манастир за трети път. За дейността му се споменава в поменик на Хилендарския манастир в Света гора. В него са описани имената и работата на монасите, служили в манастира. Според ръкописа монашеските скитове, които били 7 на брой, биват унищожени от турците и разпръснати по скалите в околността.

Има твърдения, че някои от ценностите на обителта и днес стоят скрити в близките покрайнини. От години манастирската клисура представлява интерес за иманяри и търсачи на силни усещания, които смятат, че около Дряновския манастир има подземни скривалища и тунели. Посветени в тайната за тяхното съществуване били само неколцина монаси, които трябвало да пазят скритото съкровище. Дали наистина тези хранилища съществуват, или са плод на нечия фантазия остава загадка.

Манастирът е разрушаван още два пъти по времето на кърджалиите и през Априлското въстание. Тук през 1876 година е обсадена четата на поп Харитон и Бачо Киро. След тежка битка българският отряд е победен, църквите разграбени и опожарени, а земята на това свято място – пропита с кръвта на четниците. До днес този разгром над смелите ни предци се помни и се отбелязва тържествено всяка година в средата на месец май. Представители на артистични групи от цялата страна пресъздават паметната битка, след което армията отдава чест с тържествен митинг-заря.

Крепител на духовността и традициите, през Османското робство Дряновският манастир е голям книжовен център с богата библиотека. През 1876 година целият набор от книги е опожарен. От книгохранилището, което, според тогавашния игумен Пахомий, притежавало "четири кола книги църковни, с всичкия си такъм, и една кола рукопис" не останало нищо, освен единичнични издания, които служителите държали в себе си. Ценно библиографско издание е "дряновският препис" на Паисиевата История славянобългарска. Намерен в Дряновския манастир, днес този препис се съхранява в московската Държавната библиотека "В. И. Ленин", известен като "Венелинов препис". Той бил преписан по препоръка на будния възрожденски деец Васил Априлов от друг препис, за да се изпрати в Москва на Юрий Венелин.

Изграден за последен път след Освобождението, манастирът добива сегашния си вид. Светата обител е вече не само място за молитва и опрощение, а символ на епичното минало на българите. В памет на загиналите въстаници е издигнат мавзолей - костница, който днес представлява интерес за стотици туристи.

С името на един от водачите на въстанието пък е назована пещерата "Бачо Киро". Това е първата благоустроена пещера в България, която през 1962 г. е обявена за природна забележителност. Отворена за посещения целогодишно, тя предлага на своите "гости" красиви гледки и причудливи форми на сталактити, сталагмити и сталактони. Придружени от квалифицираните екскурзоводи на пещерата, посетителите могат да избират между къс и дълъг маршрут. Освен "Бачо Киро", почитателите на спелеотуризма могат да посетят и неосветените пещери "Андъка" и "Извора".

Любителите на екстремни спортове могат да покачат адреналина си със скално катерене или парапланеризъм. Риболовът, плуването, колоезденето и разходката по обособени екомаршрути също са предпочитани занимания в тази местност. Гостите на Дряновския манастир могат да отседнат в хотел, почивна станция, хижа или къмпинг, както и да опитат традиционни български ястия в местните гостилници.

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved