Дарителска кампания - Хижа Богдан

Българският туристически съюз стартира ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ за възстановяване на изгорялата хижа „Богдан” в Средна гора. Това е първата по рода си кампания в ново време за изграждане на туристически обект. По този начин искаме да възродим старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строели с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи. Тяхно дело са десетките туристически обекти - хижи, заслони, къмпинги и др., строени в продължение на 90 г. които днес се ползват от всички планинари и любители на планината, участниците в националното движение „Покорител на 10-те планински първенци” и „Опознай България-100 НТО” и др. 
За съжаление, някои от обектите, вече не съществуват на туристическата карта на България, като хижа „Богдан” ( част от туристическия комплекс „Богдан”) в Средна гора, опожарен преди около две десетилетия. По-възрастните туристи вероятно още си спомнят за този прекрасен комплекс в сърцето на бунтовното Средногорие, за който напомнят единствено останките от изгорялата хижа и бунгалата...

Защо решихме да направим кампанията точно за х.”Богдан” 

Причините, поради които решихме да направим кампания за възстановяването на хижа „Богдан” са много и различни. Ето само някои от тях:

 • Хижа Богдан е много важна за туризма в Средногорието - оттам преминава целия туристически поток за връх „Богдан”, който е включен в 100-те национални туристически обекта и „10-те планински първенци” 
 • Хижата е най-близкото място от вр. „Богдан” за подслон и нощувка. В момента там няма къде да се нощува, освен при изграждане на палатков бивак / при летни условия/. 
 • Най – близките хижи са: Бунтовна /4 – 5 часа/, Средногорец /2 – 3 часа/ и Чивира /2 часа/, но последната е ведомствена и невинаги работи. 
 • Хижата се намира в изключително красива местност в сърцето на Средна гора. В границите на Богданския масив има 15 защитени териториии, 1 природен резерват, 8 природни забележителности и 6 защитени местности
 • В района има много интересни обекти от националното движение „Опознай България-100 НТО”, както и редица селища като Копривщица, Клисура, Панагюрище и др., съхранили възрожденския си дух и традиции, които представляват голям интерес за туристите
 • С възстановянето й ще се увеличи потока туристи, особенно през зимата
 • Въстановявайки хижата, ще поставим началото на възраждането на традицията от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строели с дарения и доброволен труд

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ХИЖА „БОГДАН”

Хижа „Богдан” се намира в местността „Плачкова поляна” в Средна гора. Хижата е разположена сред вековна букова гора, на 1552 м.н.в., само на половин час път от средногорския първенец вр. „Богдан”. Построена е през 1938 г. от копривщенските туристи. Хижата е разполагала с три стаи – една с 2 легла( персоналска) и две с дървени нарове за 30 души. В нея се е намирала туристическата столова за 20 души и кухнята. 
Хижата носи името на Богдан войвода- един от първите войводи, чиято чета бродила из потайните дебри на Балкана, за да брани Копривщица и околностите от кърджалийските орди и опустошителните им набези ( около 1809 г.). 

Тя е част прекрасен туристически комплекс с 4 сгради с капацитет 143 места, разположени сред вековната букова гора в м. „Плачкова поляна”. През 1960 /61 г. в съседство с нея е изградена нова хижа, а през 1968 г. са построени 6 бунгала. Туристическата база е работила целогодишно и се е използвала за екскурзионни почивки и от туристите. Имала е електрическо осветление от агрегат, водопровод, външни тоалетни и умивалня, малка баня, телевизор, акордеон и китара, забавни игри, волейболно игрище, ски, шейни, бюфет за хранителни продукти. Предлагала е добри условия за ски спорт и възможности за разнообразни излети.
Преди около две десетилетия, целият комплекс е опожарен, като причините не са установени. Впоследствие обектите са разрушени и разграбени. Останали са единствено външните конструкции, които са частично запазени. От години комплексът е изоставен и необитаем и няма къде да се нощува, освен при бивачни условия. Най-близкото място за нощуване е хижа „/„Чивира” / 1,30 ч / или х. „Средногорец „ / 1,50 – 2 ч /
Смятаме, че това уникално място не може и не бива дълго да остане негостоприемно така, както е сега...! 

КАКВО ПРЕДВИЖДАМЕ ДА СЕ НАПРАВИ ?

 • На мястото на изгорялата хижа и бунгалата предвиждаме да се изгради нов модерен туристически комплекс, който да бъде на разположение на туристите в Средна гора.
 • На първо време ще започнем с възстановяването на хижа „Богдан”.
 • Предвиждаме на първия етаж на хижата да се изгради туристическа кухня със столова, етажен санитарен възел за мъже и жени и 1 стая за хижаря.
 • На втория етаж ще бъдат изградени 3 стаи с по 3 легла и самостоятелни санитарни възли.
 • Изграждането на хижата ще стане на три етапа.
 • На първия етап ще възстановим сградата в груб строеж, като бъдат запазени основните стени и се направи реставрация и адаптация на съществуващата сграда, съгласно изготвените проекти.
 • На втория етап сградата ще бъде измазана външно и вътрешно и ще бъдат завършени останалите довършителни работи. 
 • На третия етап ще бъде монтирано вътрешно обзавеждане и оборудване на сградата и ще бъде направена реколтивация на терена около нея.
 • Намеренията ни не спират дотук – впоследствие предвиждаме разграбените бунгала да бъдат демонтирани, след което на мястото на съществуващите бетонови площадки ще бъдат монтирани нови самостоятелни къщи тип –блок хаус и ще бъде облагороден терена около обекта. 
 • Така завършените сгради ще представляват един нов модерен туристически комплекс „Богдан”. 

КАК МОЖЕТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ КАМПАНИЯТА И ДА ДАДЕТЕ СВОЯ ПРИНОС ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ХИЖАТА?

Досега можехте да се включите в кампанията и да дадете своя принос като дарите средства:
- чрез дарителската сметка на кампанията:
Банка ДСК- клон Отечество- гр. София 
Бул. „Васил Левски” № 73
IBAN: BG 75STSA 93 000000024 154
BIC: STSABGSF

Българският туристически съюз продължава да набира средства за възстановяването на хижа „Богдан”. От 29.10.2015 г. желаещите да се включат в кампанията могат да направят това като дойдат в Централата на БТС, за да дадат своята лепта или да изпратят пощенски запис на адрес: София, ул.Васил Левски” № 75, 5 етаж, Пощенска кутия 427 в Централна поща.
 
Подкрепата Ви ще бъде високо оценена от всички бъдещи ползватели на хижата. Това може да сте вие самите, вашите деца, близки, приятели, колеги...

Нека заедно да я възстановим!

 

 

Събрани средства до момента

Събрани средства по дарителската сметка на кампанията: 

„Асарел Медет” -1000 лв
ТД ”Сърнена гора” ( Стара Загора) -1000 лв.
ТД ”Урвич”( София) – 230 лв.
Участници в дуатлона „София-Букурещ-София” - 350 лв.
Димитър Събев - 70 лв.
Веселин Великов -50 лв.
Свилен Братоев - 20 лв.
Д-р Христо Червенков ( Пловдив) – 15 лв.
ТД ”Добротица”( Добрич”) -16 лв.
ТД”Еделвайс”-ветерани ( София) -35 
ТД”Родопи” ( Пловдив) -110 лв.
ТД”Родопея” (с. Ягодина) -20 лв.
Т. Атанасова -100 лв.
Ант. Георгиева - 100 лв.
ТКВ „Витоша” ( София) - 75 лв.
БФТВ ( София) - 78 лв.

Събрани средства от дарителски SMS 

м. октомври 2012 г.-75,37
м. ноември -23,71
м. декември -18,22 
м. януари 2013 г.-34,76
м. април -87,03 

Събирането на средства за хижа „Богдан” продължава!

Btsbg.org © 2019 All rights reserved