Екскурзионно Летуване 2019

Скъпи приятели,

И през тази година организираме походи и екскурзии из живописните планини на България, а също така в близки или по-далечни страни. Няма нищо по-хубаво от прекарване на ваканицята сред необятните простори и неповторимите красоти на Рила, Пирин и Родопите. Изберете си подходящия за вас маршрут, отдайте се на приятните емоции, породени от откриването на нови светове, или пък на удоволствието от пребиваването на любимите ви места! Ето нашите предложения:

 

Екскурзионно летуване 2019 г.

ПИРИН, МАРШРУТ 101

Изходен пункт: Добринище; 1 ден: самостоятелно пристигане в Добринище до 13 ч., трансфер до хижа “Гоце Делчев” и оттам пеша до хижа “Безбог”, настаняване и пешеходни разходки наоколо, вечеря в хижата; 2 ден: закуска в хижата, след това изкачване на връх Полежан, сух пакет за обяд, следва спускане към връх Безбог и прибиране в хижата; 3 ден: закуска и преход до Попово езеро, през циркуса на Момини езера и през Лява Краледворска порта пристигане на заслон “Тевно езеро”, където е обядът, кратка почивка, а за тези, които желаят следва изкачване на връх Джангал; вечеря и нощувка в заслона; 4 ден: закуска в заслона, следва изкачване на Беговишкия превал и оттам - към връх Каменица, откъдето се открива невероятна гледка,  сух пакет за обяд, после слизане към хижа “Беговица” настаняване и вечеря; 5 ден: закуска в хижата, разходка до заслон “Спано поле”, обяд на Спано поле, връщане в заслона за вечеря и нощувка; 6 ден: закуска в заслона, следва изкачване на връх Синаница и връх Муратов, след това - спускане към езерата, сух пакет за обяд и кратка почивка, после - пристигане в хижа “Вихрен” за вечеря и нощувка; 7 ден: закуска и изкачване на връх Вихрен през Големия Казан и Кончето (тези, които не могат да минат през Кончето, чакат), обяд на хижа “Вихрен” (в зависимост от групата - може и сух пакет за обяд на върха), връщане обратно в хижата, оттам ще има трансфер до хотела с. Баня, където има минерален басейн, настаняване и вечеря; 8 ден: отпътуване от с. Баня.

Желаещите могат да вземат влака Добринище-Септември.

ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА ПОД 8 г.! АКО ИМАТЕ ТРУДНОСТИ С ХОДЕНЕТО И ДЕНИВЕЛАЦИЯТА - ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ!

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване за несъбрана група - 7 дни

Цена: 335 лв., включва: 6 нощувки в хижи и 1 в хотел с минерален байсен, храна, планинска застраховка, планински водач.

Цената не включва транспорт, лифт, трансферите по програмата, които са около 10 - 15 лв., личните разходи.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дати: 20 юли, 3 август, 10 август, 17 август, 24 август

 

ПИРИН, МАРШРУТ 102

Изходен пункт: Добринище; 1 ден: самостоятелно пристигане в Добринище до 11 ч. , трансфер до хижа “Гоце Делчев”, оттам пеша или с лифта до хижа “Безбог”, настаняване в хижата и след това - изкачване на връх Полежан и връх Безбог, връщане в хижата за вечеря и нощувка; 2 ден: закуска в хижата, разходка до живописните Кременски езера и изкачване на връх Джано, ако времето и съставът на групата позволяват - преход до Кадиев рид и горно Брезнишко езеро, сух пакет за обяд, връщане в хижата за вечеря и ношувка; 3 ден: закуска в хижата, разходка до Попово езеро, изкачване на циркуса на Момини езера и през Лява Краледворска порта и Белемето  пристигане на заслон “Тевно езеро”, където ще е обядът, кратка почивка, следва изкачване на връх Джангал, връщане в заслона за вечеря и нощувка; 4 ден: закуска в заслона, преход до Превалски чукар, Малкото конче и Типик откъдето се открива чудна гледка към връх Вихрен, сух пакет за обяд на Жабешкото езеро, пристигане в хижа “Вихрен” за вечеря и нощувка; 5 ден: ранно ставане, сух пакет за закуска и обяд от хижата, изкачване на връх Вихрен през Джамджиеви скали, спускане към Кабата и през Хвойнати връх се стига до Муратово езеро за обяд и почивка, връщане в хижата за вечеря и нощувка; 6 ден: транспортиране на багажа до хижа “Яворов”, преход до Премката, минаване през алпийския ръб Кончето, спирка по пътя за обяд със сух пакет, след това - плаж на Суходолското езеро и пристигане в хижа “Яворов” за вечеря и нощувка; 7 ден: закуска в хижата, спускане до местността Бетоловото, оттам - трансфер до Разлог или Банско за отпътуване, който иска - с влака Добринище-Септември.

ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА ПОД 8 г.! АКО ИМАТЕ ТРУДНОСТИ С ХОДЕНЕТО И ДЕНИВЕЛАЦИЯТА - ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ!

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване на несъбрана група - 7 дни

Цена: 279 лв., включва: 6 нощувки в хижи, храна, планинска застраховка, планински водач.

Цената не включва транспорт, лифт - 10 лв., трансферите по програмата, които са около 10 лв., личните разходи.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дати: 28 юли, 11 август, 25 август

 

РИЛА, МАРШРУТ 201

Изходен пункт: разклонът за УЦ “Мальовица”; 1 ден: самостоятелно пристигане на разклона за УЦ “Мальовица” до 11.30 ч., преход до хижа “Ловна”, по пътя, ако групата желае - изкачване на връх Зекирица, настаняване в хижата, вечеря и нощувка; 2 ден: закуска в хижата, преход до Седемте рилски езера и изкачване на връх Отовица, откъдето има уникална гледка към циркуса на езерата и към цяла Рила, сух пакет за обяд, пристигане в хижа “Иван Вазов”; 3 ден: закуска в хижата, изкачване на връх Мальовица, обяд със сух пакет и почивка, слизане покрай Еленино езеро до хижа “Мальовица”; 4 ден: закуска в хижата, целта през този ден е Страшното езеро - първо е заслонът БАК, после са Попова капа, Купена, Орловец и Злият зъб, сух пакет за обяд, слизане до планинската школа “Христо Проданов” и оттам - трансфер до хотел в Боровец, настаняване и вечеря и нощувка; 5 ден: закуска в хотела, после с лифта до хижа “Ястребец”, целта е връх Мусала, изкачването е през връх Алеко, сух пакет за обяд, след това - връщане с лифта през заслон “Ледено езеро” и хижа “Мусала” до Боровец и хотела, вечеря и нощувка; 6 ден: разходка из и около Боровец, до Черната скала и посещение на Двореца Царска Бистрица, отпътуване от Боровец.

ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА ПОД 8 г.! АКО ИМАТЕ ТРУДНОСТИ С ХОДЕНЕТО И ДЕНИВЕЛАЦИЯТА - ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ! Програмата е подходяща за лично МПС!

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване на несъбрана група - 7 дни

Цена: 295 лв., включва: 3 нощувки в хижа и 2 - в хотел, храна, планинска застраховка, планински водач.

Цената не включва транспорт, лифт около 14 лв., трансферите по програмата, които са около 10 лв., личните разходи.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дати: 14 юли, 28 юли, 4 август, 18 август

 

ПОЧИВКА В РИЛА

Програма за разходки в района на красивата Мальовица в Рила без багаж! Прекрасен начин за почивка в планината за начинаещи туристи и за семейства с малки деца!

1 ден: пристигане и настаняване в хотел “Ален мак” на Мальовица, разходки в района; 2 - 4 ден: време за пътешествие из Рила планина! Преходите се определят от водача в зависимост от състава на групата и желанията на туристите; 5 ден: закуска и отпътуване.

Цена: 239 лв. и 199 лв. за дете до 12 г., включва: 4 нощувки в хотел “Ален мак”, храна (закуска, обяд и вечеря), планински водач, планинска застраховка.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Цената не включва транспорт и разходи от личен характер.

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване за несъбрана група - 7 дни

Дати: 17 юни, 22 юли, 19 август

 

РОДОПИ, МАРШРУТ 301

Изходен пункт: гр. Смолян; 1 ден: самостоятелно пристигане в гр. Смолян, преход из Каньона на водопадите, отново в гр. Смолян и придвижване до с. Широка лъка и настаняване в къща за гости за вечеря и нощувка; 2 ден: закуска в къщата, трансфер до с. Гела - родното място на Орфей според преданията, изкачване на връх Орфей (2188 м), обяд със сух пакет и преход до с. Мугла и Казанджъ дере, настаняване в хотел в с. Мугла завечеря и нощувка; 3 ден: закуска в хотела и преход до тайнственото Кралство Чамла и Чаирските езера, обядът е по родопските поляни или на Чаирски езера, пристигане в хижа “Чаирски езера”, настаняване, вечеря и нощувка; 4 ден: закуска в хижата, изкачване на връх Шабаница, достигане до границата с Гърция, обяд със сух пакет и почивка из родопските поляни, връщане до хижата за вечеря и нощувка; 5 ден: закуска, пешеходен преход до Триград, пристигане в хижа “Триградски скали”, обяд в хижата, посещение на пещера “Дяволско гърло” и на Триградското ждрело, връщане в хижата за вечеря и нощувка; 6 ден: закуска, преход до панорамната площадка на връх Свети Илия - Орлово око, обяд със сух пакет на Орлово око, пристигане в Ягодина, посещение на Ягодинската пещера, връщане в хижа “Триградски скали” за вечеря и нощувка; 7 ден: закуска, по желание - минерален плаж в Девин и отпътуване от хижа “Триградски скали” или от Девин.

ПРОГРАМАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА НАД 5 г.

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване на не събрана група - 7 дни

Цена: 275 лв., включва:  нощувка в къща за гости, в с. Широка лъка, в хотел в с. Мугла, 2 нощувки в хижа “Чаирски езера”, 2 - в хижа “Триградски скали”, храна, планинска застраховка,  планински водач.

Цената не включва транспорт, трансферите по програмата, които са около 10 - 15 лв., личните разходи.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дати: 23 юни, 30 юни, 7 юли, 14 юли, 21 юли, 28 юли, 11 август, 18 август, 25 август, 1 септември

Допълнителна дата: 1 август - 7-дневна екскурзия с 2 нощувки с. Мугла, цената е 275 лв.

 

РОДОПИ, МАРШРУТ 302

Изходен пункт: гр. Чепеларе; 1 ден: самостоятелно пристигане в гр. Чепеларе, настаняване в хотел или къща за гости, разходка из града и нощувка; 2 ден: закуска, преход до хижа “Момчил юнак”, по пътя - разходка из националната обсерватория на Рожен, обяд със сух пакет в късния следобяд пристигане в хижата, нощувка; 3 ден: закуска, преход до хижа “Свобода” през с. Манастир и хижа “Преспа”, обяд със сух пакет, нощувка в хижа “Свобода”; 4 ден: закуска, преход през хижа “Акватепе” и под връх Поглед, пристигане на мястото за бивак, строене на бивака, обяд в бивака, вечеря на лагерен огън; 5 ден: закуска, разходка до Кръстова гора, връщане през Караджов камък, обяд и вечеря в бивака; 6 ден: закуска, поход към Къз Кая, Ин Кая, Белинташ, обяд по пътя, разглеждане на култовия център Белинташ, вечеря и нощувка на платото Белинташ; 7 ден: закуска, разходка из района, посещение на Бачковския манастир и Асеновата крепост, трансфер от Белинташ до Пловдив - в зависимост от групата.

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване на не събрана група - 7 дни

Цена: 295 лв., вкл.: 2 нощувки в къща за гости/хотел, 2 нощувки в хижи, 2 нощувки на палатка, храна, продукти за приготвяне на храна за биваците (4-ти и 5-ти ден), транспорт за багажа до биваците, планинска застраховка, планински водач.

Цената не включва транспорт, разходи от личен характер, джип за превоз на личен багаж.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дати: 23 юни, 14 юли, 11 август

 

ПОЧИВКА В РОДОПИТЕ

Изходен пункт: разклона за Триградското ждрело до 12.00 ч.; преход към хижа “Чаирски езера”, багажът ще бъде извозен, нощувка в хижата; 2-ри – 5-ти ден: нощувки в хижата, преходи в района сред магията на Родопите: с. Мугла, Чамла, резерват Шабаница на границата с Гърция и още красиви и зареждащи места; 6 ден: закуска, пеша от хижа “Чаирски езера” до Триград, багажът ще бъде извозен до там, разглеждане на Триградското ждрело и на пещерите, отпътуване от Триград.

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване на несъбрана група - 7 дни

Цена: 245 лв., вкл.: 5 нощувки в хижа “Чаирски езера”, храна, трансфер на багажа, планинска застраховка, планински водач.

Дати: 1 юли, 15 юли, 29 юли, 12 август, 26 август

 

РОДОПСКИ ЧУДЕСА ПО КОРИТОТО НА АРДА

Ден 1: среща около обяд в подножието на пещера Ухловица, която се намира на 4 км преди с. Могилица; изкачване до пещерата, следва придвижване до с. Арда с коли, настаняване там в къща за гости или хотел. Оттук в следващите дни ще приключението из тази красива част на Родопите; 2 ден: след закуска с транспорт до с. Могилица, откъдето ще направим целодневен поход, отправната точка е пещерата Надарска; обяд на родопска поляна, следва пешеходен преход до Киселчовската река , оттам обратно до с. Могилица, връщане с транспорт до с. Арда; 3 ден: закуска, маршрутът се определя според възможностите на групата, приятно изкачване из китните родопски селца: с. Гудевица - родното място на Валя Балканска и с. Гоздевица, връщане обратно в с. Арда; 4 ден: след закуска панорамна разходка по река Арда, посещение на пещерата Типецето, в която има много интересни рисунки, връщане в с. Арда; 5 ден: след закуска разходка до границата с Гърция и изворите на река Арда, разходката е приятна, но дълга, ще берем диви ягоди и боровинки, следва изкачване на Ардин връх, спирка за почивка и храна на чудно красивата местност Дядовата ряка; връщане обратно в селото; 6 ден: закуска, посещение на водната пещера Голубовица-едно наистина уникално изживяване, в пещерата се влиза с лодки и гумени облекла, ще се възползваме от атракциите в района: дълъг и красив тролей, алпийска люлка, виа ферата; 7 ден: след закуска потегляме към Агушевия конак в с. Могилица, крепостта край с. Кошница, каньона Гърло, в късния следобяд отпътуване.

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване за несъбрана група - 7 дни

Цена: 310 лв., включва: 6 нощувки в къща за гости или хотел, храна:закуска, обяд и вечеря, планински водач, планинска застраховка

Цена за деца до 12 г.: 260 лв. 

Цената не включва транспорт, обяд в местността Дядовата ряка - около 20 лв., разходи от личен характер.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дата: 18 август

  

СТАРА ПЛАНИНА, МАРШРУТ 401

Изходен пункт: гр. Троян; 1 ден: самостоятелно пристигане в гр. Троян до 10 ч., трансфер до гр. Априлци и оттам преход до хижа “Тъжа”, настаняване в хижата, следва кратка разходка наоколо и изкачване на връх Марагидик, вечеря и нощувка; 2 ден: преход покрай река Тъжа до Кадемлийското пръскало, почивка на хижа “Триглав”, изкачване на масива Триглав, пристигане на водопада Бабското пръскало, връщане на хижа “Триглав” за обяд и почивка, след това - обратно в хижа “Тъжа” за вечеря и нощувка; 3 ден: закуска в хижата, изкачване на връх Ботев (2376 м) през Северен Джендем, настаняване в туристическата спалня на върха за обяд, вечеря и нощувка; 4 ден: закуска, чака ви дълъг преход по билото на Балкана, по пътя - обяд със сух пакет на някоя поляна и пристигане в хижа “Добрила”, настаняване за вечеря и нощувка; 5 ден: закуска, преход до хижа “Дерменка”, спиране за обяд и почивка на хижата, след това преход до заслон “Орлово гнездо”, настаняване за вечеря и нощувка; 6 ден: закуска в заслона, преход към Беклемето до прохода Троян-Кърнаре, изкачване на връх Козя стена, обяд или на Чифлика, или със сух пакет, наоколо е пълно с еделвайси, разходка до хижата и след това спускане до хотел с басейн в Чифлик, вечеря и нощувка; 7 ден: трансфер до Троян за отпътуване.

МАРШРУТЪТ Е ТРУДЕН! ОСВЕН ТОВА ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА ПОД 8 г.! АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С ХОДЕНЕТО И ДЕНИВЕЛАЦИЯТА, ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ!

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване на несъбрана група - 7 дни

Цена: 325 лв., включва: 5 нощувки в хижи, 1 - в хотел с минерален байсен и сауна, храна, планинска застраховка, планински водач.

Цената не включва транспорта, трансферите по програмата, личните разходи.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дати: 21 юли, 4 август, 18 август

 

СТАРА ПЛАНИНА, МАРШРУТ 402

Изходен пункт: с. Рибарица; 1 ден: самостоятелно пристигане до с. Рибарица до 12 ч., преход до хижа “Вежен” за вечеря и нощувка; 2 ден: закуска в хижата, изкачване на връх Вежен, преход до хижа “Ехо”, настаняване, обяд и почивка в хижата, изкачване на връх Юмрука, връщане за вечеря и нощувка в хижата, 3 ден: закуска в хижата, изкачване на връх Ушите и на връх Козя стена, слизане към Беклемето и настаняване в хотел в Беклемето, обяд, вечеря и нощувка в хотела; 4 ден: закуска в хотела, преход до хижа “Дерменка”, обяд в хижата и разходка наоколо, настаняване в хижата за вечеря и нощувка; 5 ден: закуска в хижата, преход до хижа “Добрила”, обяд в хижата, изкачване на връх Амбарица, по желание - и на върховете Малък и Голям Купен, спускане към хижа “Амбарица”, настаняване за вечеря и нощувка; 6 ден: закуска в хижата, пеша до мястото за трансфер до Троянски манастир, чай на Яворова лъка и разходка из Троянския манастир, обяд в заведение в Орешака, след това - до хотела с минерален байсен и сауна в Чифлик, вечеря и нощувка в хотела; 7 ден: закуска в хотела, отпътуване от с. Рибарица или от Чифлик.

ПРОГРАМАТА Е ПОДХОДЯЩА И ЗА ДЕЦА.

Минимален брой туристи: 15; срок за уведомяване на несъбрана група - 7 дни

Цена: 325 лв., включва: 5 нощувки в хижи, 1-в хотел в Чифлик, храна, планинска застраховка, планински водач.

Цената не включва транспорта, трансферите по програмата, личните разходи.

Отстъпки: ученици, студенти и семейства от минимум 3 души: съпруг, съпруга и дете - 5%

Дати: 14 юли, 28 юли, 11 август

 

 

КРАТКОТРАЙНИ ЕКСКУРЗИИ

 

Изкачване първенеца на Люлин - връх Дупевица - 3 февруари

03.02., Неделя: сборен пункт в 9 ч. на последната спирка на трамвай № 5 в Княжево, оттам с автобус № 59 до спирка Черния кос, оттам пеша се изкачва връх Дупевица, слизане към Мало Бучино или хижа “Бонсови поляни” в зависимост от времето.

Цена: 10 лв., включва: планински водач.

Екипировка: зимна, ветроустойчива, стабилни обувки, яке, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки, очила.

Трудност: лек преход в гориста част, но при зимни условия.

 

Зимно изкачване на връх Вежен - 9 - 10 февруари

09.02., събота: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт, през Тетевен и Рибарица се стига до началото на пътеката за хижа “Вежен” и по нея се достига до хижа “Вежен” за около 5 часа; настаняване и весела планинарска вечер;

10.02., Неделя: по северния ръб и по билното плато изкачване на връх Вежен (2198 м) за около 3-4 часа; прибиране по обратния път в хижата за обяд, връщане обратно.

Цена: 90 лв., включва: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: зимна, ветроустойчав, стабилни обувки, яке, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки, очила.

Трудност: дълго и на места трудно изкачване, нужна е добра физическа кондиция.

 

Зимна приказва в Орцево с теснолинейка и хоро на баир - 16 - 17 февруари

16.02., събота: в 6.30 ч. тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт, пристигане на гара Септември и оттам с теснолинейката до Аврамови колиби - най-високата гара на Балканите, пеша покрай с. Аврамово и с. Смолево до с. Орцево, настаняване в къщата за гости на Фатме, вечеря и народни танци;

17.02., Неделя: закуска и пеша към с. Бунцево - около 3 часа, обяд в рибарника наблизо и с бусче - до жп гарата в Якоруда, връщане с теснолинейката до Септември и оттам с придружаващия транспорт до София.

Цена: 125 лв., включва: придружаващ транспорт, нощувка в къща за гости със закуска и вечеря, водач, хореограф.

Екипировка: зимна, със снегоходки.

Трудност: без технически трудности, но преходи при зимни уловия.

 

Изкачване на първенеца на Средна гора - връх Богдан и посещение на Копривщица - 24 февруари

Тръгване от Руски паметник с придружаващ транспорт, пристигане в Копривщица, изкачване на връх Богдан (1604 м) и обратно в Копривщица за разходка из града, вечеря в местно заведение и прибиране в София.

Цена: 55 лв., включва: придружаващ транспорт, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: зимна, ветроустойчива, стабилни обувки, яке, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки, очила.

Трудност: продължителен преход в зимни условия.

 

Изкачване на върховете Столетов и Исполин, посещение на хижите “Мазалат” и “Партизанска песен” с база на хижа “Узана” - 2 - 4 март

02.03, събота: в 8.00 ч. тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник, през Габрово се стига до Узанската поляна и до хижа “Узана”, настаняване, изкачване на връх Исполин;

03.03., Неделя: преход до хижа “Мазалат” и хижа “Партизанска песен”, обяд в хижата, връщане обратно в хижа “Узана” - общо около 7-8 часа, честване на Националния празник на България;

4.03., понеделник: преход от хижа “Узана” до прохода Шипка (който иска, може и с транспорта), изкачване на връх Столетов, Орлово гнездо и околните исторически местности, обяд на прохода и прибиране с придружаващ транспорт.

Цена: 140 лв, включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: зимна, ветроустойчива, стабилни обувки, яке, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки, очила.

Трудност: леки преходи при зимни условия.

 

Зимно изкачване на Старопланинския красавец Купена - 2 - 4 март

02.03., събота: тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, изкачване от местността “Смесите” - над с. Черни Осъм, пеша до хижа “Амбарица”;

03.03., неделя: през връх Малка Амбарица (2166 м) и връх Малък Купен (2141 м) се изкачва връх Купена (2169 м), изкачването е трудно!, връщане обратно в хижа “Амбарица” - общо около 7-8 часа;

4.03., понеделник: пеша до местността “Смесите”, обяд в с. Черни Осъм и отпътуване за София.

Цена: 135 лв., включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: зимна, ветроустойчива, стабилни обувки, яке, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки, очила, алпийски котки.

Трудност: дълъг и зимен преход, трудност при изкачването на върховете. 

 

Изкачване на Черни връх от Владая - 10 март

Водач - Евгений Динчев

10.03., неделя: в 08.00 ч. сборен пункт на последната спирка на трамвай № 5 в Княжево, оттам с автобус до Владая и пеша нагоре през Златните мостове, Кумата, Конярника се изкачва Черни връх, обяд и чай в чайната на върха, слизането е през хотел “Морени”, бай Кръстьо и Драгалевския манастир в Драгалевци.

Цена: 10 лв., включва: водач Евгений Динчев.

Екипировка: зимна, ветроустойчива, стабилни обувки, яке, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки, очила.

Трудност: дълъг зимен преход.

 

Зимен алпийски траверс Амбарица - Ботев - 15 - 17 март

15.03, петък: в 07.00 ч. сборен пункт на Централна жп гара в София пред Информация, с влак - до Сопот, от долната станция се взима лифт до Почивалото, оттам пеша до хижа “Добрила” за нощувка;

16.03., събота: рано сутринта се тръгва и през върховете Амбарица, Купена, Кръстците, Костенурката, Саръкая и Млечни чал се стига до заслон “Ботев” под върха за нощувка - общо около 10 часа, изисква се добра физическа подготовка;

17.03., неделя: слизане през хижа “Васил Левски” и Стара река към Карлово или през връх “Ботев” и Параджика до Калофер - по преценка на водача, пристигане в София с влак.

Цена: 195 лв., включва: влак, лифт, 2 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: зимна, ветроустойчива, стабилни обувки, яке, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки, очила, алпийски котки, пикел, алпийска каска, прусек с 3 карабинера, алпийска седалка - могат да се наемат от фирмата за 5 лв. на ден.

Трудност: алпийски траверс от 4-та категория трудност.

 

Зимно изкачване на връх Ботев - 23 - 24 март

23.03., събота: в 07.00 ч. тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник до паркинга под хижа „Плевен”, настаняване в хижата, обяд;

24.03., неделя: в 06.00 ч. изкачване на връх Ботев през връх Млечен чал и покрай заслон “Ботев”; връщане в хижа “Плевен” по същия път, обяд в хижата и прибиране към София.

Цена: 99 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: зимна, ветро и студо устойчива, шапка, пикел, сгавъеми щеки, очила, стабилни обувки, котки.

Трудност: средна при изкачване на върха - умения за боравене с котка и пикел.

 

Еднодневна разходка до водопада Котлите, Букоровски и Разбоишки манастири - 31 март

Тръгване в 07.30 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, през гр. Годеч пристигане в с. Разбоище, оттам пеша до Букоровския манастир и водопада Котлите, а след това - до Разбоишкия манастир.

Цена: 45 лв., вкл.: придружаващ транспорт, планински водач.

Екипировка: пролетна за ниска планина и против дъжд.

Трудност: на места стръмно.

 

Панагюрски колони , хижа “Павел Делирадев”, Копривщица - 13 - 14 април

13.04., събота: в 08.00 ч. тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник до Панагюрски колони и след това преход до хижа “Павел Делирадев”, нощувка;

14.04, неделя: тръгване в 8 часа към гр. Копривщица, обяд в града и връщане в София.

Цена: 80 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планински водач.

Екипировка: водоустойчива и студоустойчива, стабилни обувки, шапка, челно осветление, щеки.

Трудност: сравнително лесно.

 

Великденско пътешествие из Странджа - 26 - 29 април

26.04, петък: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, пристигане в Странджа, Петрова нива и с. Звездец, разглеждане, оттам - до архитуктурно-историческия резерват с. Бръшлян, разглеждане, пристигане в Малко Търново и настаняване в туристическата база или в къща за гости;

27.04., събота: с високопроходим местен транспорт посещение на Тракийското светилище “Мишкова нива”, изкачване до пещерата на тракийската богиня Бастет и до първенеца на Странджа връх Градище (710 м), връщане в Малко Търново за нощувка;

28.04., неделя: разглеждане на Малко Търново, тръгване за Ямбол и Бакаджиците, нощувка в туристическата база на Бакаджиците;

29.04., понеделник: с транспорт слизане в Ямбол и придвижване до с. Кабиле, разглеждане на археологическите останки там, изкачване на връх Башкая - най-източната кота на Средна гора, връщане в София.

Цена: 280 лв., вкл: придружаващ транспорт, 3 нощувки в туристическа база или къща за гости, вход за музеи, местен транспорт, планински водач, местен екскурозовод.

Екипировка: пролетна, против дъжд челно осветление, може и с маратонки.

Трудност: лека.

 

Село Извор - връх Колош - 1 май

Тръгване в 07.30 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт до с. Извор под Конявската планина, оттам пеша през хижа “Момин кладенец” и резервата Божурица се изкачва връх Колош (1315 м), връщане до с. Извор и до София.

Цена: 40 лв., вкл.: придружаващ транспорт, планински водач.

Екипировка: студо- и ветроустойчива, стабилни обувки, шапка, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: лека.

 

Пътешествие в Родопите - с. Стикъл, с. Гела, връх Карлък, с. Широка лъка, връх Турлата - 4 - 6 май

4.05., събота: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник, пристигане в Бачковския манастир, разглеждане, след това - в с. Широка лъка, разглеждане, пристигане в с. Стикъл, настаняване в къща за гости за нощувка;

05.05., неделя: пеша от с. Гела до хижа “Ледницата” и изкачване на връх Широколъшки Снежник (Карлъка) и евентуално - на връх Чаена чука, връщане до с. Гела и Стикъл - около 8 часа преход;

06.05., понеделник: пеша до връх Турлата, връщане до с. Стикъл и отпътуване за София.

Цена: 165 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в селска къща за гости, планински водач.

Екипировка: пролетна за висока планина, срещу дъжд, челно осветление, трисезонни обувки, шапка, ръкавици.

Трудност: лека до средна.

 

Хижа “Тъжа”, връх Марагидик, Кадемлийско пръскало - 11 - 12 май

11.05., събота: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, пристигане в гр. Априлци, оттам пеша до хижа “Тъжа” - за около 3 часа; настаняване в хижата и лек преход до Кадемлийското пръскало;

12.05., неделя: изкачване на връх Марагидик (1889 м), оттам - слизане до гр. Априлци, пристигане в Троянски манастир, разглеждане и оттам - прибиране в София.

Цена: 99 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планински водач.

Екипировка: пролетна за висока планина, против дъжд, челно осветление, трисезонни туристически обувки, шапка, ръкавици.

Трудност: средна.

 

Водопадите на Западна Стара планина - 18 - 19 май

18.05., събота: тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, през с. Копиловци пристигане в хижа “Копрен” в Западна Стара планина, пеша до водопадите Дуршин скок, Горния скок и Воден скок - около 4 часа, нощувка в къща за гости;

19.05., неделя: с придружаващ транспорт пристигане в Чипровци, преход до Чипровския водопад, посещение на Гушевския манастир и на Чипровския манастир, прибиране в София.

Цена: 90 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в къща за гости, планински водач.

Екипировка: пролетна, срещу дъжд, челно осветление, щеки.

 

Каньона на водопадите край Смолян - 24 - 26 май

24.05., петък: тръгване в 08.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане в Пампорово, разглеждане, след това прход до хижа “Смолянски езера”, настаняване за нощувка;

25.05., събота: разхождане през целия ден из Каньона на водопадите на река Герзовица;

26.05., неделя: тръгване за Бачковския манастир и оттам - за София

Цена: 155 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа, водач.

Екипировка: пролетна, против дъжд, челно осветление, щеки, може и с маратонки.

Трудност: лека.

 

 

 

 

Пътешествие в планините на Краището - 1 - 2 юни

01.06, събота: тръгване в 08.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане в с. Издемирци, оттам - изкачване на първенеца на Ездимирска планина - връх Големи връх (1219 м), слизане обратно в селото - около 3 часа; с придружаващ транспорт пристигане в Еловишка планина, от с. Горочевци изкачване на връх Плоча (1329 м), нощувка в хотелския комплекс “Горочевци”, планинарска вечер;

02.06., неделя: пеша към връх Големи връх (1481 м) - най-високият в българската част на Краището, връщане обратно до Горочевци - около 6 часа; прибиране в София.

Цена: 99 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хотелски комплекс, планински водач - Евгений Динчев.

Екипировка: пролетна, срещу дъжд, трисезонни обувки, ръкавици, щеки, челно осветление.

Трудност: изкачване на 3 върха, но без технически трудности.

 

Изкачване на връх Богдан и Буная през Копривщица - 8 - 9 юни

08.06., събота: тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане в Копривщица, настаняване в къща за гости, изкачване на връх Богдан (1604 м), слизане обратно, вечеря в механа;

09.06., неделя: тръгване с транспорт към връх Буная, изкачване пеша на върха, слизане в Копривщица, разходка из града и отпътуване за София.

Цена: 95 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в къща за гости, планински водач.

Екипировка: лятна, против дъжд, трекинг обувки, ръкавици, щеки, челно осветление.

Трудност: без технически трудности.

 

Изкачване на връх Любаш (1398 м) и на връх Парамунски връх (1389 м) - 16 юни

Тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, пристигане в с. Ребро, оттам за 2 часа се изкачва връх Любаш, слизане към с. Лялинци за обяд, следобяд - изкачване на връх Парамунски, слизане към с. Лялинци, където чака транспортът, след кратка почивка на Парамунското ханче прибиране в София.

Цена: 45 лв, вкл.: придружаващ транспорт и планински водач.

Екипировка: пролетна, срещу вятър и студ, шапка, ръкавици, стабилни обувки, щеки, храна.

Трудност: лека.

 

Изкачване на връх Ботев и връх Вежен - 22 - 23 юни

22.06., събота: тръгване в 06.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане в с. Рибарица, оттам - с транспорт до най-близкото възможно място до хижа “Вежен” и през хижата - изкачване на върха, слизане обратно до транспорта - общо 10 часа; пристигане в гр. Априлци за нощувка;

23.06., неделя: с транспорт до пътеката за хижа “Плевен”, изкачване през хижата на връх Ботев, обратно при транспорта - общо 9 часа; отпътуване за София.

Цена: 105 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа или сдемеен хотел, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна за висока планина.

 

Изкачване на връх Вейката в Родопите - най-южната точка на територията на България - 29 - 30 юни

29.06., събота: Тръгване от Руски паметник в 08.00 ч. с придружаващ транспорт, спиране в Златоград, разглеждане на града и на природния феномен “Крокодила”, пристигане в с. Горно Къпиново на границата с Гърция, настаняване в къща за гости с възможност за родопска кухня;

30.06., неделя: тръгване с джип донякъде и после пеша по билото на Гюмурджински Снежник до връх Вейката (1463 м) - най-южната точка на България, връщане до селото по същия път - общо около 7 часа пеша.

Цена: 145 лв., вкл.: придружаващ транспорт, местен джип, нощувка в семеен хотел със закуска, планинска застраховка, планински водач - Евгений Динчев.

Екипировка: като за средна планина, трекинг обувки, яке, ръкавици, шапка, челно осветление, щеки.

Трудност: без технически трудности.

 

Хижа “Васил Левски”, Кръстците, Купена, Амбарица, хижа “Добрила” - 6 - 7 юли

06.07., събота: среща в 06.30 ч. пред гишето за Информация на Централна жп гара в София, тръгване с влака в 07.05 ч. за Карлово, оттам - пеша до хижите “Хубавец”, “Балкански рози” и “Васил Левски”, обядва се или в хижа “Хубавец”, или в “Балкански рози”, нощувка в хижа “Васил Левски”;

07.07., неделя: изкачване по централното било на Стара планина между Костенурката и Кръстците, през Кръстците, Купена и Амбарица се пристига на хижа “Добрила”, където е обядът, следва спускане до лифта, слиза се с него до Сопот и оттам с влак - до София.

Цена: 90 лв., вкл.: влак в двете посоки, нощувка в хижа, лифт, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна за висока планина, ветроустойчива, шапка, трекинг обувки, полар, ръкавици, челно осветление, храна.

Трудност: нелек преход, вторият ден е труден.

 

Изкачване на върховете Конгур и Радомир в Беласица - 13 - 14 юли

13.07., събота: тръгване в 08.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане на Рупите и разглеждане, през Петрич с транспорта до хижа “Беласица”, оттам пеша до хижа “Конгура”, където е нощувката;

14.07., неделя: изкачване на връх Конгур, оттам - изкачване на връх Радомир, обратно през хижа “Конгур” до хижа “Беласица” - общо около 9 часа, оттам с транпорта е връщането в София.

Цена: 99 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна за висока планина, ветроустойчива, полар, трекинг обувки, шапка, ръкавици, челно осветление, храна.

Трудност: дълъг, но не труден преход.

 

Преход в Рила: Хижа “Иван Вазов”, хижа “Мальовица”, хижа “Мечит” - 18 - 21 юли

18.07., четвъртък: среща в 06.30 ч. на автогара Овча купел в София, оттам с автобус до Дупница, оттам - автобус до Сапарева баня и отново с автобус до началната станция на лифта и с него - до хижа “Рилски езера”, след това пеша покрай езерото Бъбрека, Окото и Сълзата се пристига на хижа “Иван Вазов”- за около 5 часа; нощувка;

19.07., петък: преход по билото до връх Мальовица и оттам се слиза до хижа “Мальовица”, нощувка;

20.07., събота: преход през Страшното езеро, връх Лопушки и връх Мечит, пристигане на хижа “Мечит” (ако времето е лошо, се минава по другия маршрут - през УЦ “Мальовица”);

21.07., неделя: слизане от хижа “Мечит” в Говедарци и връщане в София с автобус. 

Цена: 145 лв., вкл.: транспорт, лифт, 3 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна, за висока планина, ветроустойчива, стабилни обувки, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: средна.

 

Боровец, хижа “Мусала”, хижа “Заврачица”, хижа “Грънчар”, хижа “Рибни езера”, Рилски манастир - 25 - 28 юли

25.07., четвъртък: тръгване в 07.00 ч. с редовен автобус от автогара Юг до Самоков и оттам - отново с автобус до Боровец, оттам с лифта до Ястребец, оттам пеша през хижа „Мусала” и връх Мусала, Близнаците, Маришки чал и Манчу се пристига на хижа “Заврачица” - около 8 часа, нощувка;

26.07., петък: ако времето е хубаво - пеша по билото до хижа “Грънчар”, ако е лошо - през Кайзеровия път до хижата, нощувка;

27.07., събота: преход до хижа “Рибни езера” - около 6 часа, от хижата има невероятна панорама към половин Рила!;

28.07., неделя: пеша до Рилски манастир, обяд и прибиране.

Цена: 155 лв., вкл.: редовен транспорт, лифт, 3 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна, за висока планина, ветроустойчива, стабилни обувки, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: средна.

 

Хижа “Яворов”, хижа “Загаза”, заслон “Синаница”, връх Синаница, хижа “Вихрен” - 1 - 4 август

01.08., четвъртък: в 07.00 ч. тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник до хижа “Яворов”, оттам пеша до хижа “Загаза”, настаняване и нощувка;

02.08., петък: преход до заслон “Синаница”, разходка край езерото, нощувка в заслона;

03.08., събота: изкачване на върховете Синаница, Момин връх и прилежащите им, връщане в заслона за нощувка;

4.08., неделя: изкачване на Муратов връх, пристигане на хижа “Вихрен” и с транспорта връщане в София.  

Цена: 175 лв., вкл.: придружанващ транспорт, 3 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна за висока планина, срещу дъжд и вятър, стабилни обувки, ръкавици, челно осветбение, щеки.

Трудност: средна, но добра физическа кондиция.

 

с. Брежани, връх Пирин, хижа “Яворов”, алпийски ръб Кончето, Премката, хижа “Бъндерица” - 9 - 11 август

09.08., петък: тръгване в 14 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник в София, пристигане в с. Брежани, нощувка в къща за гости;

10.08., събота: изкачване на връх Пирин, след това по билото до Сухиндолския превал, оттам - спускане към хижа “Яворов” - около 8 часа, нощувка;

11.08., неделя: преход през Кончето и Премката до хижа “Бъндерица” - около 7 часа.

Цена: 155 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в къща за гости и в хижа, планинска застраховка, планински водач. Екипировка: лятна, за висока планина, ветро- и дъждоустойчива, стабилни обувки, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: труден и дълъг преход, нужна е много добра физическа подготовка.

 

Хижа “Безбог”, връх Безбог, връх Полежан, хижа “Демяница”, Банско - 16 - 18 август

16.08., петък: тръгване в 8 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, през Благоевград, Добринище и Предела, пристигане на хижа “Гоце Делчев”, оттам с лифт до хижа “Безбог”, изкачване на връх Безбог, нощувка в хижата;

17.08., събота: изкачване на връх Полежан (2852 м) и на връх Газей, слизане през Газейския циркус до хижа “Демяница”, нощувка;

18.08., неделя: по долината на река Демяница до Банско и оттам прибиране.

Цена: 160 лв., вкл.: придружаващ транспорт, лифт, 2 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна, за висока планина, ветро- и дъждоустойчива, стабилни обувки, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: средна, добра физическа подготовка.

 

 

Хижа “Демяница”, заслон “Тевно езеро”, венеца от върхове, хижа “Беговица”, летовище Попина лъка - 23 - 25 август

23.08., петък: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, пред Предела и Банско се стига с транспорта до най-близкото място за изкачване към хижа “Демяница”, оттам пеша до заслон “Тевно езеро” - около 6 часа, нощувка;

24.08., събота: изкачване на венеца от върхове около “Тевно езеро”: Каменишка кукла, Каменица, Малка Каменица, Кралев двор, Момин двор, Валявишки чукар (колкото е възможно), нощувка на заслона;

25.08., неделя: пеша през Беговишка порта и хижа “Беговица” до летовище Попина лъка, откъдето е връщането в София.  

Цена: 155 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в заслон, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна, за висока планина, ветро- и дъждоустойчива, стабилни обувки, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: на места трудно, нужна е добра физическа подготовка.

 

Дяволската екопътека в Западните Родопи - 31 август - 1 септември

31.08., събота: тръгване в 08.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт до с. Чала, нощувка в къща за гости;

01.09., неделя: пеша по Дяволската пътека с невероятни гледки!

Цена: 115 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в къща за гости, планински водач.

Екипировка: лятна, лека, но и срещу дъжд.

Трудност: на места пътеката е стръмна, но безопасна.

 

Поход в сърцето на Пирин планина: Хижа “Вихрен”, хижа “Демяница”, върховете Газей и Полежан, хижа “Безбог”, заслон “Тевно езеро”, хижа “Вихрен” - 5 - 8 септември

05.09., четвъртък: в 07.00 ч. тръгване от Руски паметник с придружаващ транспорт до хижа “Вихрен”, оттам пеша до хижа “Демяница”, нощувка;

06.09., петък: поход през Газейския циркус и по билото на Полежанското отклонение изкачване на върховете Газей и Полежан, слизане до хижа “Безбог” - около 7 ч., нощувка в хижата;

07.09., събота: по маркираната пътека през Демиркапийската порта и Дясна Краледворска порта пристигане на заслон “Тевно езеро” - около 6 часа, нощувка;

08.09., неделя: по маркировката през Типиците слизане до хижа “Вихрен” - около 7 часа, отпътуване за София.

Цена: 175 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 3 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

 Екипировка: лятна, за висока планина, ветро- и дъждоустойчива, стабилни обувки, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: средна, с продължителни преходи.

 

На Вихрен по Джамджиев ръб - 14 - 15 септември

14.09., събота: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, през Предела и Банско пристигане на хижа “Бъндарица”, изкачване до Муратово езеро, връщане на хижата за нощувка;

15.09., неделя: поход през Малкия Казан до Джамджиев ръб, изкачване по ръба до връх Вихрен (2914 м), слизане до хижа “Бъндерица” през Премката - около 8 часа.

Цена: 115 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: студо- и ветроустойчива, трекинг обувки, дъждобран, ръкавици, шапка, очила, челно осветление, щеки, каска, алпийска седалка (задължително) - могат да се наемат срещу 5 лв. от фирмата за всяко на ден.

Трудност: висока, участниците трябва да са с много добра физическа подготовка.

 

Хижа “Беговица”, хижа “Пирин”, Рожен - 21 - 23 септември

21.09., събота: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, през Благоевград и Сандански - пристигане на летовище “Попина лъка”, оттам - изкачване за около 3 часа до хижа “Беговица”, нощувка;

22.09., неделя: през Кукленското езеро за около 5 часа преход до хижа “Пирин”, нощувка;

23.09., понеделник: слизане до с. Рожен за 5 часа, посещение на Роженски манастир, с транспорта до гр. Мелник, разглеждане и отпътуване за София.

Цена: 145 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: за висока планина, студо- и ветроустойчива, ръкавици, челно осветление, щеки.

Трудност: средна, добра физическа подготовка.

 

Мальовишкия траверс с изкачване на Злия зъб - 28 - 29 септември

28.09., събота: тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане на УЦ “Мальовица”, откъдето за 1 час се стига до хижа “Мальовица”, настаняване и след това поход през Еленино езеро, връх Орлето, по североизточния ръб до връх Мальовица, Еленин връх, Безименен връх, седловината западно от Петлите, слизане към хижа “Мальовица” за нощувка;

29.09., неделя: поход към Петлите, връх Орловец, изкачване на връх Злия зъб - за тези, които желаят, след това - заслон БАК, хижа “Мальовица” и УЦ “Мальовица”, отпътуване за София.

Цена: 95 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: студо- и ветроустойчива, трекинг обувки, ръкавици, шапка, дъждобран, челно осветление, щеки, алпийска седалка, каска, прусек с 2 карабинера; от фирмата могат да се вземат под наем каската и седалката - по 5лв. на ден за всяко.

Трудност: висока, изисква много добра физическа подготовка.

 

 

 

 

Пътешествие до Ябланишкото и Ерменското ждрело и изкачване на връх Руй - 5 - 6 октомври

05.10., събота: тръгване в 8 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт до трънското с. Банкя, оттам се стига до живописното Ябланишко ждрело, връщане обратно в селото - общо 3 часа; разглеждане на с. Банкя, придвижване до гр. Трън за обяд; следобяд - с транспорт до ждрелото на р. Ерма, отново с транспорт - до с. Зелениград за нощувка в семеен хотел;

06.10., неделя: изкачване на връх Руй (1706 м), слизане на хижа “Руй” за обяд, оттам - до с. Ломница, посещение на манастира “Свети Архангел Михаил” и прибиране в София.

Цена: 85 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в семеен хотел, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: есенна, ръкавици, шапка, дъждобран, щеки.

Трудност: продължителен преход през втория ден и стръмни пътеки.

 

Хижа “Извора”, Гоцев връх в Славянка - 12 - 13 октомври

12.10., събота: тръгване в 08.00 ч. от Руски паметник до гр. Сандански, разглеждане на града, пристигане на хижа “Извора”, нощувка;

13.10., неделя: изкачване на Гоцев връх (2212 м), връщане на хижата и прибиране към София.

Цена: 95 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач.

Екипировка: есенна, срещу дъжд, стабилни обувки, ръкавици, шапка, челно осветление, щеки, храна.

Трудност: дълъг преход.

 

Черния кос, град Банкя в Люлин - 20 октомври

Тръгване в 08.00 ч. с автобус № 59 в Княжево за Черния кос, пеша до хижа “Бонсови поляни” и манастира “Св. Св. Кирил и Методий”, пристигане в с. Мало Бучино, оттам - до базата за спортен риболов “Язовир Михайлово”, обяд, слизане в центъра на град Банкя - общо 6 часа.

Цена: 20 лв., вкл.: пл. водач. 

Екипировка: есенна, срещу дъжд.

Трудност: продължителен преход.

 

 

 

 

“Хоро на баир” - хижа “Трещеник”, връх Ковач, в Рила - 26 - 27 октомври

26.10., събота: тръгване в 08.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт до хижа “Трещеник”, настаняване и след това - народни танци!

27.10., неделя: пеша към Якорудски езера, оттам - към връх Ковач, след това - по панорамното било към връх Суха Вапа, оттам пеша до транспорта и прибиране - общо 6 часа.

Цена: 90 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планински водач, хореограф.

Екипировка: есенна, срещу дъжд, стабилни обувки, шапка, ръкавици, очила, щеки, челно осветление.

Трудност: дълъг преход.

 

Каньона на река Шегава и връх Риш в Конявска планина - 27 октомври

Тръгване в 07.30 ч. от Руски паметник до с. Раждавица, оттам се тръгва по каньона на река Шегава и се изкачва връх Риш (1442 м), връщане обратно в с. Раждавица - общо 8 часа.

Цена: 50 лв., вкл.: придружаващ транспорт и планински водач.

Екипировка: есенна, срещу дъжд.

Трудност: дълъг преход.

 

с. Осеновлаг и връх Козница в Стара планина - 3 ноември

Тръгване в 07.30 ч. от Руски паметник и през манастира „Седемте престола” се пристига в с. Осеновлаг, оттам се изкачва връх Козница (1632 м) за около 3 часа, обрано в с. Осеновлаг и посещение на ресторанта в селски чифлик „Ненкови”.

Цена: 45 лв., вкл.: придружаващ транспорт, планински водач.

Екипировка: есенна, срещу дъжд, трекинг обувки, ръкавици, шапка, щеки.

Трудност: средна.

 

Хоро на баир” - Хижа “Фенера”, връх Кози грамади, Старосел, в Средна гора - 9 - 10 ноември

09.11., събота: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт, пристигане в Старосел, и оттам пеша до хижа “Фенера”, вечерта - народни танци!

10.11., неделя: връх Кози грамади, следва 4-часов преход до Четиньова могила, по желание - винен тур в Старосел, прибиране в София.

Цена: 110 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планински водач, хореограф.

Екипировка: зимна, срещу дъжд, щеки, челно осветление.

Трудност: дълъг преход в събота.

 

Изкачване на първенеца на Лозенската планина връх Попов дял (1191 м) - 10 ноември

Сборен пункт в 08.00 ч. на спирката на автобус № 5 на Окръжна болница в София; с автобус до с. Долни Лозен, оттам пеша до Манастира “Свети Спас” и до мемориала на Христо Ботев, след това - изкачване на връх Попов дял - около 5 часа; по обратния път до с. Долни Лозен и прибиране.

Цена: 15 лв., вкл.: планински водач.

Екипировка: зимна, шапка, ръкавици, трекинг обувки, щеки.

Трудност: продължителен преход.

 

Еднодневно изкачване на първенеца на Чепън планина - връх Петровски кръст (1206 м) - 17 ноември

Тръгване в 09.00 ч. от Руски паметник с придружаващ транспорт до Драгоман, оттам изкачване на връх Петровска крепост - около 6 часа; обяд на върха, връщане обратно в Драгоман през Драгоманското плато.

Цена: 45 лв., вкл.: придружаващ транспорт, планински водач.

Екипировка: зимна, шапка, ръкавици, щеки, челно осветление.

 

Пещера “Венеца” и Белоградчишките скали - 24 ноември

Тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник непосредствено преди с. Орешец, в района на пещера “Венеца”, разглеждане, с транспорт през рид Венеца до Белоградчик и Белоградчиките скали.

Цена: 65 лв., вкл.: придружаващ транспорт, водач.

Екипировка: за зимна екскурзия.

Трудност: лека.

 

с. Лозен, връх Половрак, Ланина могила в Лозенската планина - 1 декември

Сборен пункт в 08.00 ч. на спирката на автобус № 5 на Окръжна болница, с автобус до с. Долни Лозен, пеша до Манастир “Свети Спас” и до мемориалния парк, изкачване на връх Половрак и връх Ланина могила, спускане към с. Горни Лозен - около 5 часа, прибиране.

Цена: 15 лв., вкл.: планински водач.

Екипировка: зимна, стабилни обувки, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление.

Трудност: лека.

 

Традиционно Предколедно на хижа “Осогово” - 14 и 15 декември

14.12., събота: тръгване в 09.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник до хижа “Осогово”, настаняване, разходка до комплекс “Трите буки”, планинарска вечер в хижата с танци и викторина;

15.12., неделя: изкачване на връх Кюнека, обяд в хижата, през с. Богослов и уникалната гора от Секвоя - гигантея прибиране в София.

Цена: 95 лв., вкл.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа, планински водач, жива музика, подаръци за викторината.

Екипировка: зимна, трекинг обувки, шапка, ръкавици, гети, щеки, челно осветление.

Трудност: на места - леко, на места - трудно....

 

Посрещане на Новата 2020 година в хижа “Борова гора” на Витоша - 31 декември 2019 г. - 1 януари 2020 г.

31.12., вторник: сборен пункт в 11.00 ч. на Златните мостове на Витоша, за около час и половина изкачване до хижа “Борова гора”, обяд в хижата и леки разходки из района, подготовка за Новогодишната нощ;

01.01., сряда: преход в зависимост от условията, прибиране.

Цена: 100 лв., вкл.: един пълен пансион заедно с Новогодишната вечеря, водач.

Екипировка: зимна.

Трудност: преход в зимни условия.

 

Посрещане на Новата 2020 година в хижа “Бонсови поляни” в Люлин - 31 декември - 1 януари 2020 г.

31.12., вторник: сборен пункт в 11.00 ч. на последната спирка на трамвай № 5 в Княжево, откъдето с автобус се пристига на Черния кос, за около час и половина изкачване до хижа “Бонсови поляни”, обяд в хижата и леки разходки из района, подготовка за Новогодишната нощ;

01.01., сряда: преход в зависимост от уславията, прибиране

Цена: 110 лв., вкл.: един пълен пансион заедно с Новогодишната вечеря, водач.

Екипировка: зимна.

Трудност: преход в зимни условия.

 

БАЛКАНИ

 

На ски на Бабин зуб в Сърбия и ски преходи - 2 - 4 март

02.03., събота: в 07,00 ч. тръгване от Руски паметник в София. През ГКПП Калотина, Пирот и Кална се пристига в курорта Бабин зъб, настаняване в Планинарски дом. Каране на ски.

03.03., неделя: каране на ски по великолепните писти, за желаещите - изкачване на връх Миджур (2168 м) с български водач.

4.03., понеделник - до обяд каране на ски и седобяд тръгване за София

Цена: 295 лв.: придружаващ транспорт, 2 пълни пансиона (2 нощувки, 2 закуски, 2 обяди и 2 вечери), обяд, застраховка, планински водач. Не са включени картата за ски пистите и питиетата.

Екипировка: скиорска.

Трудност: има леки и трудни писти.

 

Планинско пътешествие до остров Крит - 25 април - 1 май

25.04., четвъртък: тръгване в 00,00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, през ГКПП Кулата, Солун и Атина пристигане до пристанище Пирея. Оттам - с ферибоот до остров Крит;

26.04., петък: пристигане в Ираклио и пътуване до Ханя, настаняване в хотел и обиколка на града;

27.04., събота: с бус до каньон Самария, преминаване пеша по него и достигане до Средиземно море, оттам с корабче до буса и връщане в Ханя;

28.04., неделя: с транспорт до гр. Ретимно, обиколка, връщане в Ханя;

29.04., понеделник: с транспорт до Кносос и до Ираклио, вечерта - отпътуване с ферибоот за Пирея.

30.04., вторник: от Пирея тръгване за България, около 10,00 ч. - пристигане в ски-център Фтеролака в Свещената планина Парнас. За около 4 часа - изкачване на връх Лиакура (2456 м), след което - отпътуване към границата.

01.05., сряда: на разсъмване пристигане в София.

Цена: 1050 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 3 нощувки в хотел, 2 нощувки на ферибоот, 1 нощувка в автобуса, ферибоот в двете посоки, застраховка, водач.

Екипировка: пролетна, стабилни обувки, студо- и ветроустойчиви яке и панталони, дъждобран, ръкавици, шапка, челно осветление, щеки.

Трудност: среднодълги преходи.

 

Пътешествие до остров Тасос и изкачване на първенеца му - 4 - 6 май

4.05., събота: тръгване в 06,00 ч. с придружаващ транспорт от ст. “Васил Левски”, през ГКПП Илинден пристигане до пещерата “Ангистис”, след това до пещерата “Алистрати” и близкия каньон, пристигане в Кавала, разглеждане на града и църквата “Света Богородица”, след това - придвижване до Керамоти и с ферибоота до остров Тасос, пристигане в гр. Лименас, настаняване в хотел;

05.05., неделя: с транспорта до с. Потамя, откъдето започва целодневният преход в планината Ипсарион и изкачване на едноеминния връх Ипсарион (1206 м) и преход по панорамния рид Каменос врахос, връщане обратно с транспорта до Лименас и хотела;

06.05., понеделник: панорамна обиколка с транспорта на целия остров Тасос и посещение на женския Манастир “Свети Архангел Михаил”, след това - с ферибоота до Керамоти и с транспорта - до древния град Филипи, отпътуване за България.

Цена: 345 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хотел, водач, ферибоот в двете посоки, медицинска застраховка, гранични такси.

Екипировка: като за пролетно време, против вятър, дъжд, ръкавици, шапка, челно осветление, щеки.

Трудност: средна.

 

Атон: изкачване на едноименния връх (2033 м) и посещение на 4 манастира , вкл. и Зографския манастир - 29 май - 2 юни

САМО ЗА МЪЖЕ!

29.05., сряда : в 08,00 ч. тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник, през ГКПП Кулата пристигане в гр. Йерисо в началото на полуостров Атон; плаж на Бяло море; нощувка в хотел;

30.05., четвъртък: с транспорта до Уранополи - входната врата на Атонския полуостров, оттам с ферибоот до главното пристанище на Света гора - Дафни, оттам с ферибоот - до пристанището на скита “Света Ана”, оттам - пеша до параклиса-заслон “Панагия” и изкачване на връх Атон, където се нощува в затворени помещения в спални чували - общо около 8 часа (ако не се стигне до върха, се нощува в заслон “Панагия”);

31.05., петък: посрещане на изгрева на връх Атон, ако се нощува в заслон “Панагия”, се тръгва за върха още по тъмно, придвижване до манастира “Великата Лавра” - най-големият на Атон, където се нощува - общо около 9 часа;

01.06., събота: придвижване с транспорт до столицата на Света гора - Карея, оттам - с транспорт до манастира „Ватопед” - най-богатият на Света гора, оттам - пеша за около 3 часа до Българската светиня - Зографския манастир, нощувка;

02.06., неделя: пешеходна разходка до пещера “Свети Козма”, оттам - пеша до пристанището на Зографския манастир, с ферибоот - до Уранополи, прибиране с транспорт до България.

Цена: 495 лв., вкл: придружаващ транспорт, водач, медицинска застраховка, 1 нощувка в хотел в Йерисо, по 1 нощувка в планински заслон и в 2 манастира, пермит за Атон, ферибооти за влизане и излизане, вътрешен транспорт в Света гора.

Екипировка: пролетна, щеки, спален чувал, челно осветление, храна за 2 дни.

Трудност: без технически трудности, но дълго изкачване.

 

Пътешествие до гръцкия остров Родос и изкачване на първенеца му връх Атавирос (1215 м) - 8 - 13 юни

08.06., събота: тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник през Капъкуле, Одрин  и Дарданелите пристигане в местност преди Измир, където се нощува на палатки;

09.06., неделя: пристигане в Мармарис, където се нощува в палатки;

10.06., понеделник: с ферибоот до гр. Родос, с нает микробус се стига до хотела в подножието на планината;

11.06., вторник: изкачване на връх Атавирос и връщане обратно в хотела - общо 5 часа; разходка с транспорт извън град Родос, връщане в Родос, нощувка в хотел;

12.06., сряда: с ферибоот до Мармарис, разглеждане и отпътуване с придружаващия транспорт, нощувка на палатки след ферибоота на Дарданелите;

13.06., четвъртък: пътуване към България.

Цена: 795 лв., вкл.: придружаващ транспорт, наемане на транспорт на острова, 2 ферибоота в двете посоки, 2 нощувки в хотел, 3 нощувки във фирмени палатки, медицинска застраховка, водач.

Екипировка: против дъжд, челно осветление, щеки, спален чувал, шалте, бански.

Трудност: лека.

 

Изкачване на Олимп (Митикас, 2917 м) и посещение на Метеорите в Гърция - 13 - 16 юни

13.06., четвъртък: тръгване в 07,00 ч. от Руски паметник, през ГКПП Кулата се пристига на заслон „Приония”, откъдето за около 3 часа пеша се стига до хижа “Агапитос”, нощувка;

14.06., петък: изкачване за около 4 часа на първенеца на Олимп - връх Митикас (2917 м) и на връх Скала (2864) м, слизане обратно през хижата до заслон “Приония”, откъдето с придружаващия транспорт се пристига в хотел на морето, където са следващите 2 нощувки;

15.06., събота: екскурзия до скалните манастири Метеорите, след това - плаж на Бяло море;

16.06., неделя: до обяд плаж, тръгване за София.

Цена: 375 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа и 2 нощувки в хотел, застраховка, водач.

Екипировка: лятна, срещу дъжд, стабилни обувки, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление, прусек с 2 карабинера, каска, седалка, бански.

Трудност: последният участък е труден, но преодолим.

 

Шестте най-високи върха на Балканите за 72 часа с трудни терени - 21 - 23 юни

21.06., петък: тръгване в 00,00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане на заслон “Приония”, пеша през хижа “Агапитос” изкачване последователно на върховете Стефани (2909 м), Митикас (2917 м), Сколио (2911 м), връщане обратно в хижата за нощувка - общо около 12 часа;

22.06., събота: рано сутринта тръгване с транспорт обратно за България, пристигане на хижа “Бъндерица”, откъдето се изкачва връх Вихрен (2914 м) и Кутело (2908 м), нощувка в хижа “Бъндерица”;

23.06., неделя: рано сутринта с транспорта се пристига в летовище „Трещеник”, оттам - изкачване на връх Мусала (2925 м), оттам - пеша до Боровец и с транспорта връщане в София.

Цена: 300 лв., вкл: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижи, медицинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лека, съобразена със сезона, щеки, челно осветление, подсилки.

Трудност: тежка, много добра физическа подготовка, катерачни умения.

 

 

За четири дни на четири върха в Сърбия: Миджур, Шиляк, Трем и още един! - 27 - 30 юни

27.06., четвъртък: в 07.00 ч. тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник, през ГКПП Калотина и Пирот се пристига в курорт “Бабин зуб”, настаняване в планинарски дом и обяд, следобяд за около 2 часа се изкачва връх Бабин зуб (1757 м), следва планинарска вечер с жива музика;

28.06., петък: за около 3 часа се изкачва връх Миджур (2168 м), връщане в планинарския дом и обяд, с придружаващия транспорт през Княжевац и Сокол баня се пристига до хотел в с. Ртан;

29.06., събота: за около 4 часа изкачване на връх Шиляк (1560 м), след това с транспорт през Алексинац се стига до гр. Нишка баня, нощувка в къща за гости;

30.06., неделя: с придружаващия транспорт до местността “Боянине воде”, откъдето пеша за около 3 часа се изкачва връх Трем (1810 м), после обратно до седловината Девоиче гроб и връщане до Боянине воде, оттам прибиране за София.

Цена: 355 лв., вкл: придружаващ транспорт, нощувка в планинарски дом с вечеря, закуска и обяд, нощувка в хотел с вечеря, закуска, обяд, нощувка в къща за гости, медицинска застраховка, гранични такси, водач.

Екипировка: есенна, ветроустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление.

Трудност: без трудности.

 

Изкачване на първенеца на Драмски Боздаг и първенеца на остров Самотраки в Гърция - 11 - 14 юли

11.07., четвъртък: тръгване в 06.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, влизане в Гърция и изкачване на първенеца на планината Драмски Боздаг - връх Профитис Илия (2232 м), връщане обратно в България и нощувка в Манастира “Свети Георги” над град Хаджидимово;

12.07., петък: влизане в Гърция и през Драма и Ксанти се пристига до Александруполис, оттам с ферибоот до остров Самотраки, настаняване в хотел в селището Терма под връх Фенгари;

13.07., събота: изкачване на връх Фенгари (1611 м) - около 8-10 часа;

14.07., неделя: посещение на двата водопада в каньона на река Фониа, посещение на тракийското светилище Палиополи и известната статуя на победата Нике, плаж на Бяло море, разглеждане на “столицата” на острова - град Хора, отпътуване за България.

Цена: 475 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в манастир, 2 нощувки в хотел със закуска, ферибоот в двете посоки, медицинска застраховка, водач.

Екипировка: лятна, щеки, челно осветление, бански.

Трудност: скалисти части при връх Фенгари.

 

Изкачване на първенеца на Македония и Албания - връх Кораб (2764 м), разглеждане на каньона Матка и изкачване на планината Водно над Скопие - 26 - 28 юли

26.07., петък: тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, покрай Скопие се пристига до каньона Матка на река Треска, посещение на манастирите в района, който е известен като Скопската Света гора, връщане в Скопие и настаняване в хотел;

27.07., събота: тръгване с придружаващия транспорт и през Тетово, Гостивал и Мавровското езеро пристигане до заставата Стрезимир в Кораб планина, за около 5 часа се изкачва връх Кораб (2764 м), прибиране до хотела;

28.07., неделя: с транспорт се пристига до летовището “Водно” в едноименната планина, изкачване на връх Водно (1060 м), обратно до транспорта и прибиране в София.

Цена: 265 лв., вкл.: придружаващ транспорт, лифт, 2 нощувки със закуска в хотел, медицинска застраховка, такса за национален парк, водач.

Екипировка: лятна, дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление.

Трудност: без трудности, но дълъг преход.

 

Изкачване на първенеца на Черна гора връх Колац (2534 м) и на други върхове в Албанските Алпи - 3 - 5 август

03.08., събота: тръгване в 07.00 ч. от Руски паметник, през Калотина, Ниш, Нови пазар пристигане в Плав за нощувка, разглеждане на Плавското езеро;

04.08., неделя: с транспорт от Плав през Гусинье до с. Вусанье, откъдето се изкачва връх Колац, връх Мая (2556 м), връх Мали Колац (2526 м), после слизане обратно пеша до с. Вусанье и с транспорт - до Плав за нощувка в пансион - около 10 часа е целият преход;

05.08., понеделник: обратно за София, по пътя се спира в известния планински сръбски курорт Капаоник.

Цена: 255 лв. (в комбинация с проявата до Езерце и Талянка - 600 лв.), вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в пансион, медицинска застраховка, водач.

Екипировка: лятна, дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление.

Трудност: средна, дълъг преход.

 

Изкачване на първенеца на Албанските Алпи - връх Езерце (2693м) и върхове срещу красивия Алпийски дял Каранфилите в Черна гора и Албания - 6 - 11 август

06.08., вторник: тръгване в 07.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, през Калотина, Ниш и Рожай се пристига в гр. Плав в Черна гора, нощувка в пансион;

07.08., сряда: тръгване с придружаващия транспорт до долината Вруя, продължава се пеша до Албания и до алпийското езеро под връх Езерце, където се нощува в палатки;

08.08., четвъртък: изкачване на трудния връх Езерце - първенец в Албанските Алпи, после слизане до бивака за нощувка;

09.08., петък: събиране на бивака и отиване до придружаващия транспорт, пристигане в пансиона в Плав за нощувка;

10.08., събота: тръгване с транспорта до долината Грбая, оттам - над долината по върховете Валушница, Талянка, Попадия и с директен поглед към красивия алпийски дял Каранфилите, слизане и прибиране в Плав;

11.08., неделя: пътуване обратно за България.

Цена: 399 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 4 нощувки в пансион, 2 нощувки във фирмени палатки - за тези, които нямат собствена, медицинска застраховка, водач.

Екипировка: лятна, алпийски котки, прусек с 2 карабинера, каска, алпийска седалка, щеки, челно осветление, палатка, спален чувал. Каска и алпийска седалка се наемат от фирмата за 5 лв на ден.

Трудност: връх Езерце е труден.

 

Изкачване на двата най-високи върха на Карпатите в Румъния - 13 - 18 август

13.08., вторник: тръгване в 06.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, с ферибоот от Оряхово се пристига до района на езерото Бъйля на билото на Карпатите, прави се палатъчен бивак;

14.08., сряда: пеша с максимално лек багаж се прави 5-6-часов преход до хижа “Подрагу”, където се нощува;

15.08., четвъртък: изкачване на първенеца на румънските Карпати връх Молдовяну (2543 м), връщане обратно до хижа “Падрагу” - общо около 8 часа;

16.08., петък: преход до бивака край езерото Бъйля, където са палатките, нощувка в палатки;

17.08., събота: изкачване на втория по височина и един от най-красивите върхове на Карпатите в Румъния - Негою (2537 м) и връщане обратно до бивака - общо около 10 часа;

18.08., неделя: събиране на бивака и тръгване обратно с транспорта.

Цена: 495 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа, 3 - в палатки, такса ферибоот, медицинска застраховка, планински водач.

 Екипировка: лятна, плюс бивачни принаделжонсти, палатка, спален чувал, шалте, прибори за готвене, челно осветление.

Трудност: трудни и продължителни маршрути.

 

Пътешествие в Босна и Херцеговина с изкачване на връх Босански Маглич (2382 м), Сараево и Копаоник в Сърбия - 22 - 25 август

22.08., четвъртък: тръгване в 06.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, пристигане в курорта „Тиентище” в Босна, нощувка;

23.08., петък: изкачване на първенеца в Босна и Херцеговина връх Босански Маглич, връщане за нощувка в Тиентище;

24.08., събота: с микробус до Сараево, разглеждане на града, отпътуване за курорта Копаоник в едноименната сръбска планина, нощувка в хижа;

25.08., неделя: разглеждане на Копаоник, изкачване на най-високата точка в планината и връщане в София.

Цена: 455 лв., вкл.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хотел, 1 - в хижа, такса за национален парк, медицинска застраховка, планински водач.

Екипировка: лятна, срещу дъжд и вятър, трекинг обувки, шапка, щеки, челно осветление.

Трудност: дълъг и труден маршрут.   

 

Изкачване на първенеца на Косово в Албанските Алпи връх Джеравица (2656 м) откъм Дечани в Косово - 5 - 8 септември

05.09., четвъртък - тръгване в 06.00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник, през Деве баир, Ниш, Прокупле, Куршумлия и Прищина се стига до Дечанския манастир, разглеждане, оттам - до гр. Печ, разглеждане на Патриаршията, нощувка в хотел;

06.09., петък - по черен път с нает джип срещу течението на река Дечанска Бистрица, изкачване на връх Джеравица в Албанските Алпи, прибиране в Печ, нощувка;

07.09., събота: с придружаващия транспорт до гр. Призрен, разглеждане, пристигане в Македония до каньона Матка край Скопие и нощувка в хотел;

08.09., неделя: разглеждане на каньона и посещение на старите манастири.

Цена: 465 лв: придружаващ транспорт, зелена карта за Косово, 3 нощувки в хотел, джипове за планината, медицинска застраховка, водач.

Екипировка: лятна, дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление.

Трудност: без технически трудности.

 

 

Изкачване на Олимп - връх Митикас (2917 м), посещение на Метеорите в Гърция - 21 - 24 септември

21.09., събота: в 07.00 ч. тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник, през ГКПП Кулата се пристига на заслон „Приония”, откъдето за около 3 часа се стига до хижа “Агапитос”, нощувка;

22.09., неделя: за около 4 часа изкачване на първенеца на Олимп - връх Митикас, и на връх Скала (2864 м), слизане обратно през хижата до заслон “Приония”, откъдето с транспорт се пристига в хотел на морето, където са следващите 2 нощувки;

23.09., понеделник: екскурзия до скалните манастири Метеорите, след това - плаж на Бяло море;

24.09., вторник: до обяд плаж, тръгване за София.

Цена: 375 лв., вкл: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа и 2 - в хотел, застраховка, водач.

Екипировка: лятна, дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление, прусек с 2 карабинера, каска, бански.

Трудност: последният участък е труден, но преодолим.

 

ДАЛЕЧНИ ПРОЯВИ

 

ЕВЕРЕСТ ТРЕКИНГ, ЕЗЕРАТА ГОКИО И ИЗКАЧВАНЕ НА АЙЛЪНД ПИК В НЕПАЛ - 1 - 23 април
 

Цена 3990 лв. и 4990 с Айланд пик.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

Водач - Евгений Динчев

ПЪТЕШЕСТВИЕ В СТРАНАТА НА ЩАСТИЕТО - ХИМАЛАЙСКОТО КРАЛСТВО БУТАН - 26 април - 9 май

Цена: 5990 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ПЪТЕШЕСТВИЕ В ТИБЕТ - ТРЕКИНГ ОБИКОЛКА НА ВРЪХ КАЙЛАШ, МАНАСТИРА РОНГБУК, БАЗОВ ЛАГЕР НА ЕВЕРЕСТ, ЛАСА, ШИГАТЦЕ, СТОЛИЦАТА НА НЕПАЛ - КАТМАНДУ - 26 април - 18 май

Цена: 5999 лв.

При проявен интерес подробности ще получите в Информационния център на БТС.

ПЪТЕШЕСТВИЕ В ЛАДАК И ЗАНСКАР В СЕВЕРНА ИНДИЯ - 29 юни - 14 юли

Цена 4550 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ КАЗБЕК (5033 м) В КАВКАЗ ОТ ГРУЗИЯ - 5 - 14 юли

Цена: 2300 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ПЪРВЕНЕЦА НА АВСТРИЯ ВРЪХ ГРОСГЛОКНЕР (3798 м н.в.) В АЛПИТЕ - 16 - 21 юли

Цена 1150 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ПИК ЛЕНИН (7134 м) В ПАМИР, КИРГИЗИЯ - 20 юли - 15 август

Цена: 4650 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА МОНБЛАН (4810 м) И ГРАНД ПАРАДИЗО (4063 м) В АЛПИТЕ ИЛИ ЕЖЕДНЕВНИ ТРЕКИНГ МАРШРУТИ В ОКОЛНОСТИТЕ ИМ - 27 юли - 4 август

Цена 1990 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ПЪРВЕНЕЦА НА ЯПОНИЯ - ФУДЖИЯМА (3776 м), ТОКИО, КИОТО, НАРА - 10 - 21 август

Цена: 5990 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ПЪРВЕНЕЦА НА ЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ - ВРЪХ ТРИГЛАВ (2863 м), СЕДЕМТЕ ТРИГЛАВСКИ ЕЗЕРА, БОХИНСКОТО И БЛЕДСКОТО ЕЗЕРО В ЛЮБЛЯНА - 17 - 22 август

Цена: 790 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ПЪРВЕНЕЦА НА ЕВРОПА - ВРЪХ ЕЛБРУС (5642 м) В РУСИЯ - 31 август - 11 септември

Цена: 2340 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ВЪРХОВЕТЕ В ЦЕНТРАЛЕН И ЗАПАДЕН БРАЙТХОРН (4165 м) И ТЕСТА ГРИДЖА (3315 м) В ИТАЛИАНСКИТЕ АЛПИ - 1 - 8 септември

Цена: 1290 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА ВЪРХОВЕТЕ ДО 4000 м ВЪВ ФРЕНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ПАРК БАР ДЕЗ`ЕКРЕН - 2 - 12 септември

Цена: 1490 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ИЗКАЧВАНЕ НА АФРИКАНСКИЯ ПЪРВЕНЕЦ КИЛИМАНДЖАРО (5895 м) - 6 - 15 септември

Цена: 5999 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ В ТУРЦИЯ: ЕРДЖИЕС, ДЕМИРКАЗЪК, ЕНГИН ТЕПЕ, ХАСАН, МАЛЪК И ГОЛЯМ НЕМРУТ, СЮПХАН - 21 септември - 6 октомври

Цена: 1600 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

ПЪТЕШЕСТВИЕ КЪМ ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ИНКИТЕ В ПЕРУ: НАСКА, МАЧУ ПИКЧУ, КУСКУ, ЕЗЕРОТО ТИТИКАКА, ДОЛИНАТА НА ИНКИТЕ, ИЗКАЧВАНЕ НА ВУЛКАНА МИСТИ (5835 м) ИЛИ ПОСЕЩЕНИЕ НА КАНЬОНА КОЛКА - 28 септември - 13 октомври

Цена 5890 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

СИКИМ, ТРЕКИНГ КЪМ КАНЧЕНДЗЬОНГА, ДАРДЖИЛИНГ В СЕВЕРНА ИНДИЯ - 19 октомври - 6 ноември

Цена: 4490 лв.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

 

 

 

КУРС ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ
За информация и записване:
Тел. 02/93 00 677

БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ
ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
Тел. : 02/980 12 85
GSM: 0882966320, 0882966319
www.btsbg.org
e-mail: infotourbts [hop] gmail [bts] com

Btsbg.org © 2020 All rights reserved