Екскурзионно Летуване 2020 г.

Скъпи приятели,

И през тази година организираме походи и екскурзии из живописните планини на България, а също така в близки или по-далечни страни. Няма нищо по-хубаво от прекарване на ваканицята сред необятните простори и неповторимите красоти на Рила, Пирин и Родопите. Изберете си подходящия за вас маршрут, отдайте се на приятните емоции, породени от откриването на нови светове, или пък на удоволствието от пребиваването на любимите ви места! Ето нашите предложения:

КОЛЕДНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Традиционно Предколедно на хижа “Осогово”- 19 - 20 декември

19.12. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 9,00 ч. През Радомир и Кюстендил достигане хижа „Осогово”.  Още същия ден  разходка до хотел  „Трите буки“ . Следва планинарска вечер с много жива музика, танци,  викторина и др. В хижата се предлага  храна  и напитки. На 20.12. (неделя), предстои  изкачване на връх Кюнека  /по желание/, връщане за обяд в хижата. Отпътуване  с транспорта за София, при село Богослов групата се отбива, за да види уникалната гора от Секвоя-гигантея, голяма рядкост за нашите ширини.

 ЦЕНА 135 лв: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, планински водач, жива музика, подаръци за викторината, планинска застраховка, организационни разходи. Екипировка: зимна – яке и панталони , зимни  обувки, ръкавици, шапка, по желание гети, челно осветление, сгъваеми щеки.

Посрещане новата 2021 година на хижа “Смоленски езера” в Родопите - 31 декември 2020 – 3 януари 2021

На 31.12. (четвъртък) тръгване в 9.00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Пампорово пристигане в скътаната сред Смолянските езера едноименна хижа. Настаняване. Лека разходка в района и подготовка за Новогодишната нощ. Посрещане на Новата 2021 година с празнична вечеря, жива музика и  танци. На 01.01. (петък) следобед  отпътуване  с придружаващия ни транспорт до Пампорово, разходка и  разглеждане на курорта. На 02.01. (събота): след закуската отпътуване  с придружаващия ни транспорт до подхода за Каньона на водопадите. Няколко часа пеша из каньона /по желае/. Прибиране в хижата за обяд. След обяд с придружаващия ни транспорт  отпътуване до Родопската Шипка и разглеждането й.  На 03.01. (неделя) след закуска отпътуване за София.

 ЦЕНА 345 лв.; за деца под 12 години – 300 лв.: придружаващ транспорт, 3 пълни пансиона  (нощувка, закуска, обяд и вечеря), вкл. и празнична Новогодишна вечеря, планинска застраховка, планински водач от фирмата, жива музика, организационни разходи.Екипировка: зимна

Екскурзионно летуване 2020 г.

Хижа „Трещеник” е на 15 км от гр. Якоруда и предлага прекрасни условия за семеен отдих. Датите и записванията са съобразно желанието ви.

ЕКСКУРЗИОННО ЛЕТУВАНЕ 2020 ГОДИНА

 

МАРШРУТ 101 – ОЧАРОВАНИЕТО НА ПИРИН ПЛАНИНА

Дати: 19 юли, 2 август, 23 август

Цена: 315 лв

Изходен пункт: Добринище; ден 1. Добринище – х. Безбог: самостоятелно пристигане в град Добринище до 13:00 ч. Трансфер до х. “Гоце Делчев” и от там пешеходен преход до х. “Безбог” (възможно е и с лифт). Настаняване в хижата и следва време за кратък преход в района за опознаване възможностите на групата.Връщане в хижата за вечеря.

Ден 2. Връх Полежан – връх Безбог: закуска в хижата. Пешеходен преход до връх Полежан, откъдето се открива страхотна гледка към Пирин планина! Ще има  заслужена почивка и обяд над най-високо разположеното ледниково езеро на Балканите. Спускане към връх Безбог, и след това - до едноименните езеро и хижа. Вечеря и нощувка.

Ден 3. Попово езеро – заслон Тевно езеро – връх Джангал: закуска. Преход по пътеката към Попово езеро – най-голямото в Пирин. Кратка почивка на брега му, под Джангала. Продължаваме около езерото, а след това ни очаква красивият циркус на Момини езера. Разбира се, има изкачване до тях и до Лява Краледворска порта. Оттам – към заслон “Тевно езеро” и самото Тевно езеро! Пред нас е Белемето – циркус с над 20 езера! Обяд в заслона и кратка следобедна почивка. За желаещите още разходка до един връх Джангала. Връщаме се в заслона за вечеря.

Ден 4. заслон  Спано поле – връх Спанополски чукар: закуска в заслона. До обяд разходка до заслон Спано поле. От там обаче ни очаква изкачване, но хубавото е, че сме без раниците. Отново необяснимо красиви гледки към циркус ”Спано поле”, Бъндеришки и Башлийски чукари! Връщаме се в заслона за почивка и вечеря.

Ден 5. връх Синаница – връх Муратов – х. Вихрен: закуска в заслона. Следва изкачване без особени трудности, но все пак си е изкачване. Първата цел за деня е връх Синаница на страничното гранитно било, следва връх Муратов. От тук вече бавно и сигурно се спускаме  към езерата, където има време за обяд и релакс. Хижата е близо, ще пристигнем тъкмо за вечеря. Настаняване.

Ден 6. връх Вихрен – Банско – с. Баня: денят започва рано със закуска в хижата. Изкачването на връх Вихрен ще бъде през Големия Казан с кратка почивка за неповторими снимки и наслада на красивите еделвайси. За  приключенците със смели сърца – карстов ръб Кончето, а за останалите – чай и вафли и ще чакат. После -изкачване на връх Вихрен – първенеца на Пирин! Обстойно преговаряне къде минахме, какво изкачихме и къде желаем да отидем.Време е и за лек обяд, след което връщане в хижата. Трансфер до с. Баня – минерален оазис и рай за тялото и душата! Заслужен подарък за приключението в Пирин. Ще има и запомняща се вечеря!

Ден 7: отпътуване: ставане кой когато иска! Закуска в хотела и е време да си кажем “До нови срещи, Ирине-Пирине!”. Препоръчваме ви да продължите приключението с билет за влак по теснопътната жп линия Добринище – Септември. Гарата е близо до село Баня. Може да се наеме транспорт и от хотела.  Едно пътуване в три планини, което ще помните дълго време!-

Цената включва: цялостна организация на летуването и планински водач; 5 нощувки в хижа, в обща стая и общи санитарни помещения; 1 нощувка в хотел с минерален басейн, сауна и любезен персонал; цялостното хранене за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря; планинска застраховка.

Цената не включва: транспорт, трансферите в програмата – около 10-15 лева, лифт – 10 лева, разходи от личен характер.

Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.

ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА НАЧИНАЕЩИ ТУРИСТИ! ЛИПСАТА НА ПЛАНИНАРСКИ ОПИТ НЕ Е ПРЕЧКА, НО В СЛУЧАЙ, ЧЕ ИМАТЕ ТРУДНОСТИ С ХОДЕНЕТО И ЧЕСТАТА СМЯНА НА ВИСОЧИНИ, ТО ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ!

Минимален брой туристи:15
Срок за уведомяване при не събрана група:20 дни

 

МАРШРУТ 102 – ЕДНА КЛАСИЧЕСКА И ЗАПОМНЯЩА СЕ РАЗХОДКА ПО БИЛНИТЕ ПЪТЕКИ ИЗ ПИРИНА

Дати: 26 юли, 16 август

Цена: 305 лева

Изходен пункт: Добринище; ден 1. Добринище – х. Безбог: самостоятелно пристигане в Добринище до 11.00 ч. Трансфер до х “Гоце Делчев”. Може с лифт, може и пеша до х.”Безбог”. По-бързо ще е с лифта. Настаняване в хижата и веднага потегляме към върховете Полежан и Безбог. Връщане в хижата за вечеря.

Ден 2: връх Джано – Кременски езера – х. Безбог: закуска в хижата. Ще направим разходка до чудните Кременски езера ще стъпим на връх Джано, за да поогледаме Пирина! В случай, че групата е добра, а времето е с нас – Кадиев рид и горно Брезнишко езеро. Връщане към х. “Безбог” за вечеря и питие на брега на езерото.

Ден 3. Момини езера – заслонТевно езеро връх Джангала: закуска в хижата.Лека загрявка до Попово езеро .Продължаваме с изкачване в циркуса на Момините езера под самия връх Джангал, достигаме Лява Краледворска порта и пред нас е Белемето с Тевното езеро и едноименния заслон. Не след дълго сме в заслона за почивка и обяд. След кратката почивка следва връх Джангала. Обратно в заслона за вечеря с дъх на мащерка и панорамата на Каменица!

Ден 4. връх Типик – х.Вихрен: закуска в заслона. Време е за главното Пиринско било: Превалски чукар, Малкото конче и Типик! Ще се насладим на чудни гледки, а пред нас е  гордият Вихрен! Всичко що е река и поточе в ляво от нас пълни Струма, а в дясно – Места. Обяд някъде след пладне  на Жабешкото езеро. Време и за кратка почивка Хижата е близо, ще сме там малко преди вечеря.

Ден 5. Джамджиев ръб – връх  Вихрен –Муратово езеро –х. Вихрен: рано ставане. Закуска и обяд носим в раницата. Първата цел за деня е връх Вихрен през Джамджиеви скали и по ръба (само след преценка на водача!) От върха ще се наситим на спокойствието, панорамата и Пирин планина! Спускане към Кабата и през Хвойнати връх до Муратово езеро за дълъг обяд и хубава почивка. И ако няма изморени – Муратов връх е близо. Връщане в хижата чак за вечеря!

Ден 6. Карстов ръб Кончето – х. Яворов: потегляме рано. С кратка фотопауза и наслада с еделвайси сме на Премката. Багажът ще ни чака на “Яворов”. От тук към Кончето – най-известният алпийски ръб в Пирин, където пътеката има стеснение от двете страни! Преминаваме го с малко адреналин, ще  направим почивка на заслона. Обяд ще хапнем, където ни е хубаво! Няма да бързаме – плаж на Суходолското езеро и ще бъдем в хижата за вечеря. Възможно е да ни подготвят цял банкет! Заслужаваме го!

Ден 7. Отпътуване: ставане кой когато иска! Закуска в хижата и е време да си кажем “До нови срещи, Ирине-Пирине!”. Преди това обаче ще трябва да походим. Спускане до местност “Бетоловото”, а от там с наемане на бус - трансфер до Разлог или Банско. Може да отделим и 1-2 часа в топъл минерален басейн. Препоръчваме ви да продължите приключението с билет за влак по теснопътната жп линия Добринище – Септември. Едно пътуване в три планини, което ще помните дълго време.

Цената включва: цялостна организация на летуването и планински водач; 6 нощувки в хижа, в обща стая и общи санитарни помещения; цялостно хранене за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря; планинска застраховка.

Цената не включва: транспорт, лифт – 10 лева, трансферите в програмата – около 10-15 лева, разходи от личен характер.

Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.

ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА НАЧИНАЕЩИ ТУРИСТИ! ЛИПСАТА НА ПЛАНИНАРСКИ ОПИТ НЕ Е ПРЕЧКА, НО В СЛУЧАЙ ЧЕ ИМАТЕ ТРУДНОСТИ С ХОДЕНЕТО И ЧЕСТАТА СМЯНА НА ВИСОЧИНИ – ТО ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ!

Минимален брой туристи:15
Срок за уведомяване при не събрана група:20 дни

 

ПЛАНИНСКА ПОЧИВКА В РИЛА

Дати: 29 юни, 20 юли, 17 август

Цена: 295 лв.; 245 лв. за дете под 12 г..

Цената включва: 4 нощувки в хотел “Ален мак”; храна (закуска, обяд и вечеря), планински водач, планинска застраховка.

Отстъпка: за второ дете под 12 г. - цената е: 215 лв.; комплексната цена за двама възрастни и две деца под 12 г. е 960 лв.:

Предлагаме ви активна почивка в най-алпийската част на Рила. Настаняването е в хотел “Ален мак” на Мальовица.

Ден 1: самостоятелно пристигане в хотел “Ален мак” в комплекс “Мальовица”.

Ден 2-до ден 4: преходи по различни маршрути в зависимост от преценката на водача.

Ден 5: отпътуване.

 

МАРШРУТ 301 – МИСТИКА В РОДОПА ПЛАНИНА

По стъпките на Орфей и тайнството на Хадес, Шабаница, Чаирски езера и Мугла

Дати: 28 юни, 5 юли, 12 юли, 19 юли, 26 юли, 1 август, 9 август, 16 август, 23 август

Цена: 290 лв.

От датата 1 август екскурзията е 8 дни - плюс една нощувка в с.Широка лъка и събор с. Гела, цената е 340,00 лева

Изходен пункт: с. Широка лъка (Може да бъде осигурен превоз от Смолян, ако идвате с автобус) ден 1. Широка лъка; среща с водача и групата. Разходка из чудното родопско селце – архитектурен резерват. Посещение на черквата, построена само за 38 дни! Разходка извън селото. Връщаме се обратно за вечеря, която ще бъде в избрано заведение – на свободен избор. Нощувката е в къщи за гости.

Ден 2. Широка лъка – Гела – Мугла: закуска. Трансфер до с. Гела –по предания родното място на Орфей. Време е за пешеходен преход до с. Мугла. Преди това обаче ще изкачим един от най-обзорните родопски върхове – връх Орфей (2188 м ). Време е за обяд с панорамни гледки. Следва спускане и вече сме в с. Мугла. Следобедна разходка до Казанджи дере. Връщаме се обратно в селото за нощувка.

Ден 3. Мугла – Чамла – Чаирски езера: закуска. Пешеходен преход до Чаирски езера, като преди това ще се отклоним до тайнственото Кралство Чамла.  Обяд в х. “Чаирски езера”, а след като си отпочинем, ще се изкачим до скалата под връх Курубурун, а може просто да се отдадем на следобедна почивка. . Който както реши, но гледката си заслужава! Връщане в хижата за вечеря и нощувка! Уникално вкусно е!

Ден 4. Ден за почивка и разходка: закуска. Днешният ден е предвиден за движение без раници! Разбира се, може и да си лежите, но ние поемаме към резерват и връх Шабаница! По тайнствени пътеки ще излезем до чуден резерват, съхранил смърчова гора с дървета над 350 г. След резервата излизаме на границата с Гърция. Обяд някъде по родопските поляни, а защо не и на самият връх! Гледката е страхотна! Връщаме се в хижата за вечеря по друга пътека, път или там каквото му хареса на водача. Вечеря и нощувка.

Ден 5. Чаирски езера – Триград: закуска. Пешеходен преход до Триград, през дъхава иглолистна гора и обширни родопски пасища. Лека разходка с достатъчно време за спиране и наслаждаване на въздуха и картините! Обяд в х.”Триградски скари”. Кратка почивка и е време за посещение на пещера Дяволско гърло и Триградското ждрело. (С предварителна заявка – пещера Харамийска). Обратно в хижата за вечеря и нощувка.

Ден 6. Триград – Ягодина: закуска. Леко изкачване и първата цел за деня е панорамна площадка при връх св. Илия – Орловото око! До там няма да е трудно. Време за селфита и панорамни снимки! Обяд на Орлово око или при Ягодинската пещера. Малко след пладне ще сме в Ягодина и веднага си запазваме час за Ягодинска пещера, която ще посетим следобед. Връщане към х. “Триградски скали” или с трансфер с доплащане (около 4-5 лв.). Вечеря и нощувка.

Ден 7. Триград: закуска. Тук е време да си благодарим за хубавото време и да си пожелаем “До скоро в планините!” При желание на групата – минерален плаж в Девин!

Цената включва: цялостна организация на летуването и планински водач; 1 нощувка в къща за гости в Широка лъка; (2 нощувки с вечери и закуски, за програмата от 1 август); 1 нощувка в хотел в Мугла; 2 нощувки в хижа Чаирски езера, в обща стая и общи санитарни помещения; 2 нощувка в хижа Триградски скали, в стая с баня и тоалетна; цялостно хранене за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря (без вечеря в Широка лъка); планинска застраховка.

Цената не включва:транспорт до началната точка и от крайната и трансферите в програмата – около 7-8 лева; разходи от личен характер; вечеря в Широка лъка.

Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.

ПРОГРАМАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА НАД 5 Г. (РАЗБИРА СЕ, ЗАВИСИ  ОТ ДЕТЕТО, И ОТ РОДИТЕЛИТЕ) ПОДХОДЯЩА Е И ЗА ХОРА БЕЗ ОПИТ, НО В СЛУЧАЙ ЧЕ ИМАТЕ ТРУДНОСТИ С ХОДЕНЕТО, ТО ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ!
Минимален брой туристи:15
Срок за уведомяване при не събрана група:20 дни

 

МАРШРУТ 303 –РОДОПСКИ ЧУДЕСА ОКОЛО СЕЛО АРДА

Дати:  21 юни

Цена: 335 лв

Цена за деца до 12 години:295 лева

 

Ще посетите изворите на река Арда и граничния Ардин връх; необлагородените пещери Надарска и Типицето; подземната пещера Голубовица; пещерата Ухловица и Киселчовският водопад; Родопския връх Ком;  селата Могилица, Гудевица и Арда; Агушевите конаци и разходки в района.  Маршрутът удобен за личен превоз и e само с едно място за нощуване. А планинският водач е супер!
Програмата може да търпи корекции в зависимост от групата, времето, обектите, но като цяло идеята е следната: Ден 1: среща около обяд в подножието на пещера Ухловица. (намира се на 4 км. преди село Могилица). Изкачване до пещера Ухловица, връщане по колите и придвижване до с. Арда, където след кратка разходка и снимки в центъра се настаняваме. Това ще е нашата изходна точка за следващото седемдневно родопско приключение. Почивка, вечеря и вечер на запознанството. Някой пък може и да попее нещо! Ден 2: след закуска с транспорт се придвижваме до с. Могилица, от където ще направим нашия целодневен преход. Отправна точка е пещера Надарска – необлагородена и много красива  пещера.  Достъпът до нея не е труден. Обяд на родопската поляна и почивка. Следва пешеходен преход до Киселчовска река и красивия Киселчовски водопад. От там пътят ни обратно до село Могилица минава през красива гора. Връщане с колите в с. Арда. Ден 3: родопска закуска. Този ден може да бъде много разнообразен. Всичко зависи само от нас. Определяме го според възможностите на групата. Изходна точка е с. Арда. Приятно изкачване по родопски ливади и горски пътеки през китните селца Гудевица (родното място на Валя Блаканска) и Гоздевица. На върха освен гледките ще видим и малък стар параклис. Време за много приятни емоции и вкусен обяд с гледки. Пътят на обратно ще е през стария кльон (гранично съоръжение). Пристигаме обратно в с. Арда. Ден 4:  закуска. Денят е малко по-лек. До обяд ще направим разходка до панорамна площадка към коритото на река Арда и ще посетим още необлагородената пещера Типецето. Пътеката е лека, с много места за наслада на красотите, снимки, а в пещерата ще се натъкнем на интересни рисунки. Връщаме се в Арда за обяд и хубава следобедна почивка. Ден 5: след закуска се отправяме на разходка до границата с Гърция и изворите на река Арда. Възможни са няколко варианта за прехода до там. В този ден ни очаква приятна, но дълга разходка из места, пълни с диви ягоди, боровинки и гъби.. Ще вървим по браздата между България и Гърция, ще се изкачим до Ардин връх и ще похапнем на едно много приятно местенце, наречено Дядова ряка. След това  ще се спуснем до изворите на река Арда, а от там и до самото село. Ден 6: ден за адреналин. Посещение на много интересната и впечатляваща водна пещера Голубовица. Предоставя уникално изживяване, като за влизането във вътрешността на пещерата се използват лодки и специални гумени облекла. Този ден ще е лек от страна на преходи, затова можем да се възползваме от атракциите в района – дълъг и красив тролей, алпийска люлка и виа ферата. Според желанията и интересите! Ден 7: ден последен. Събран багаж и след закуска потегляме. Все още не бързаме, а заедно ще посетим Агушевия конак в с. Могилица, който има изключително интересна и впечатляваща архитектура. Също така крепостта край село Кошница и каньонът Гърло наблизо до нея.
Отпътуване в къснния следобед.

Цената включва: 6 нощувки в къща за гости/хотел; храна – закуска, обяд и вечеря (без един обяд); планински водач; планинска застраховка. Цената не включва: транспорт, обяд в местност Дядова ряка или друго място (около 10-20 лв.); разходи от личен характер.                                                

 Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.  Минимален брой туристи:15
Срок за уведомяване при не събрана група:20 дни

 

ЙОГА ЛАГЕР НА Х. ЧАИРСКИ ЕЗЕРА

Датa: 3 август

Цена: 350 лв.

ЙОГА ПРАКТИКА В ПЛАНИНАТА, КРАЙ ЧАИРСКИТЕ ЕЗЕРА, НА 1400 М, В ПРИЯТНА ХИЖА И С ВКУСНА ХРАНА УСМИХНАТ И ВЕДЪР ЙОГА ПРЕПОДАВАТЕЛ ИЗАБЕЛА! Изабела ще ви покаже правилните упражнения – асани, за да може да балансирате над себе си умело. Милена ще ви помогне да хармонизирате връзката Ум-Сърце-Тяло и ще ви отведе в блаженото пространство на Дъха чрез дихателни практики.  С опитния ни планински водач ще релаксирате чрез пешеходни преходи. Леля Софи ще сътвори вълшебни вкусотии, е след всичко това за вас остава  позитивното мислене и медитация!Този лагер се различава от нашата основна програма с почивка на хижата край чудните Чаирски езера с това, че тук основата е йога практиката и малко по-специалната храна. Разбира се, ще има време за супер преходи, върхове, изгубени селца, резервати, браздата с Гърция и още чудни неща. .Децата са добре дошли, ще бъдат част от практиката с йогата. Ще е забавно, пълноценно и полезно! За още разкош децата ще участват в месенето на хляб за дните, в които ще сме на хижата. Че дори и ще може да бъдете част от сътворяването на магията в кухнята.Условно  дните ще протекат така: Ден 1: пристигане на разклона разклона в Триградското ждрело до 13:00 ч. Като за добре дошли -  едно лудо джип сафари. Защо не и Вълчи камък. Поглеждане в Чаир дере от тази панорамна площадка и още тук ще разберете защо Родопа планина е планината с душа. Чаирите ни зоват. Пристигане на х. “Чаирски езера”, настаняване, следва йога и приятна вечер. Ден 2 до ден 6: По план ще имате няколко йога практики на ден. Само за възрастни и смесени с децата. Местата ще се менят, за да може да си настроите чакрите. Ще има и запомнящо се планинарство. Предстоят ви вълнуващи срещи с тайнствени кътчета, чудни пътеки и върхове, добри хорица в Мугла и нашето приключение “Кралство Чамла”. Ще попаднете и в резерват “”Шабаница” на границата с Гърция! Ден 7 Триград: след закуска е време за последна разходка! Багажа ще го возят, а ние пеш. от Чаири до Триград. Време е за пещерите и ждрелото. Следва раздяла с групата и до нови срещи из мистичните Родопи!                                                            

Цената включва: цялостна организация и планински водач; сертифициран йога преподавател – Изабела; сертифициран специалист по работа с Дъха – Милена; 6 нощувки в х. “Чаирски езера”;  храна – закуска, обяд и вечеря – вкусно и доволно;  обяд в с. Мугла - вкусна рибка; трансфер на багажа в двете посоки; джип сафари до Вълчи камък; планинска застраховка.                                                                Цената не включва:транспорт до и от началното място, разходи от личен характер.

Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.Минимален брой туристи: 20
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни

Хижата “Чаирски езера” е разположена на 1400 м н.в. в непосредствена близост до езерата. Разполага със стаи с 5-6-7-8 легла, с етажни санитарни възли. Хижата е електрефицирана чрез соларен панел. 

 

РОДОПСКА ПОЧИВКА НА ЧАИРСКИ ЕЗЕРА

ЕЖЕДНЕВНИ ПРЕХОДИ ИЗ РОДОПА ПЛАНИНА

Дати: 22 юни, 13 юли, 27 юли, 10 август, 24 август

Цена: 255 лв

Изходен пункт: разклонът на Триградското ждрело до 12.00 ч.; ден 1. х. Чаирски езера: пристигане на разклона в Триградското ждрело до 12:00 ч. Багажът ще бъде извозен, така, че спокойно се отправяме към  Чаирите. . Пристигаме на х. “Чаирски езера” – настаняване и една ведра игра за запознаване с групата.

Ден 2 до ден 5.  Родопа планина: със сигурност не може да ви преразкажем това, което ви очаква, но гарантираме, че ще е запомнящо се! През тези дни ще имаме достатъчно време, за да обходим района! Ще се потопим в  магията на Родопа планина. Предстоят ви вълнуващи срещи с тайнствени кътчета, чудни пътеки и върхове, добри хорица в Мугла и нашето приключение “Кралство Чамла”. Ще стигнем и до резерват Шабаница и на границата с Гърция.  Ден 6 Триград: след закуска е време за последна разходка! Багажа ще го возят, а ние пеш. от Чаири до Триград. Време е за пещерите и ждрелото. Раздяла с групата и до нови срещи из мистичните Родопи!

Цената включва: цялостна организация и планински водач; 5 нощувки в х. “Чаирски езера”; храна – закуска, обяд и вечеря – вкусно и доволно; трансфер на багажа в двете посоки; планинска застраховка . обяд в с. Мугла при разходката ни до там.

Цената не включва:транспорт до и от началното място, разходи от личен характер.

Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.

Минимален брой туристи:15
Срок за уведомяване при не събрана група:20 дни

 

МАРШРУТ 401 – НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН

Дати: 19 юли, 2 август, 23 август

Цена: 339 лв

Изходен пункт: с. Розино до 11.00 ч.; ден 1 : с.Розино – х. Ехо. Самостоятелно пристигане в село Розино. (коли, влак, автобуси). През този макар и първи ден има цели 10 км разходка! Изкачване на връх Юмрука и след това настаняване в хижата за вечеря и нощувка.

Ден 2.Връх Козя стена – Беклемето: закуска в хижата. Потегляме към х.” Козя стена”, за кратка почивка и чай. Следва една приятна изненада, в случай че времето вече е дошло -: старопланинският еделвайс. Ще се спрем и за съзерцание в най-малкия резерват тук – Козя стена. Беклемето е много близо. Пристигаме в хотела, малко под прохода за вечеря и нощувка.

Ден 3. Орлово гнездо – х. Дерменка – х. Добрила: закуска. Връщаме се  до прохода Беклемето, а от тук до Дерменка е лесно. След кратка почивка за чай на Орлово гнездо по обедно време пристигаме на х. “Дерменка” за обяд. Тръгваме до крайната дневна цел – х. “Добрила” за вечеря и нощувка.

Ден 4. Добрила – Алпийското било – заслон. Ботев: закуска. Днешният ден е с най-трудния преход! Струва си, защото гледката е уникална!  Преминаваме по чудната пътека през Купените и всички върхове до заслон “Ботев”. Със сигурност няма да бързаме, за да може; да се насладим на този алпийски свят. Нощувката на заслон Ботев или в туристическата спалня на връх Ботев.

Ден 5. Връх Ботев -  х. Мазалат: закуска. Следва спускане до х. “Тъжа”. След обяда продължаваме към още един резерват – Пеещите скали, който е съвсем близо до крайната цел за деня – чудната х.”Мазалат”, където е вечерята и нощувката.

Ден 6. Географски център – Шипка: след закуската поемаме към  географския център на България в местността “Узана”. Обядваме в х. “Узана”. Проходът Шипка ни зове! Там се настаняваме  в хотел и следва групова  разходка до Паметника на Свободата. Вечеря и нощувка.

Ден 7. Казанлък и долината на Тракийските царе: закуска. С междуградски автобус слизаме до Казанлък. Тук може да си кажем до нови срещи.  Имате ваше лично време, за да посетите някоя от многото гробници в района. Благодарим си за хубавото време заедно и чертаем нови срещи!

Цената включва: цялостна организация на летуването и планински водач; 4 нощувки в хижи, в обща стая и общи санитарни помещения; 2 нощувки в хотел; храната за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря; планинска застраховка.

Цената не включва: транспорт до начална и от крайна точка, както и трансферите в програмата – от / до начална / крайна точка; разходи от личен характер.

Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.

ПРОГРАМАТА Е ПОДХОДЯЩА И ЗА ДЕЦА, НО С ДОСТА НАТРУПАН КИЛОМЕТРАЖ В ПЛАНИНАТА!
ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА НАЧИНАЕЩИ ТУРИСТИ!  

Минимален брой туристи:15
Срок за уведомяване при не събрана група:20 дни

 

МАРШРУТ 402 – ШИПКА – СУЧУРУМА

ВРЪХ ШИПКА-ВРЪХ БОТЕВ-СУЧУРУМА

Местата, които ще посетим, са свързани с двама големи българи – Васил Левски и Христо Проданов!

Дати: 5 юли, 26 юли, 9 август

Цена: 325 лв

Изходен пункт: проходът “Шипка” до 11.00 ч.; ден 1. Шипка - х. Узана:  самостоятелно пристигане на прохода “Шипка”, изкачване до Паметника на свободата и след това пеша до х.”Узана”, където ще е вечерята и нощувката.

Ден 2. Географски център на България – връх Исполин: закуска в хижата, след това изкачване на връх Исполин, откъдето се открива прекрасна панорама. . Оттам се връщаме на поляната на Узана, където се намира географският център на родината ни. Обяд, вечеря и нощувка на х. “Узана”

Ден 3. Узана – х. Мазалат: закуска. Преход до х. “Мазалат, настаняване, вечеря и нощувка.”

Ден 4. х. Тъжа – връх Марагидик: след  закуска ни предстои приятен преход. Преди обяд ще сме на х. “Тъжа”. Поемаме към х. “Триглав” и оттам пристигаме на водопада Бабското пръскало. Връщаме се на х.”Триглав” за обяд и отмора. Оттам – обратно на х. “Тъжа” за вечеря е нощувка

Ден 5. Връх Голям Кадемлия и водопадите под Триглав: след закуска поемаме към връх Голям Кадемлия.По-мързеливите ги пускаме към х. “Триглав”, където по-късно ще се срещнем всички. Обядваме там, после се спускаме до Бабското пръскало, връщане до х. “Тъжа” за вечеря и нощувка.

Ден 6. Връх Ботев  - х. Васил Левски: след закуската в хижата поемаме към  връх Ботев през Северен Джендем.  Около обяд сме на Юмрукчал (връх Ботев 2376 м н.в.). Почивка на върха и след това поемаме към х. “Васил Левски”за вечеря и нощувка.

Ден 7. Стара река – Сучурума - Карлово: закуска. Очакват ни последни 10-11 км и то само спускане. Покрай Стара река ще стигнем до Карлово. Няма как да не минем и през чудния водопад Сучурума. Обядваме и се разделяме. До следващото ходене в Балкана! А преди това може с колите да минем през с. Баня и минералния басейн там, за да стане удоволствието пълно.

Цената включва: цялостна организация на летуването и планински водач; 6 нощувки в хижи в обща стая и общи санитарни помещения; храната за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря; планинска застраховка.

Цената не включва: транспорт до начална и от крайна точка, както и трансферите в програмата и личните разходи.

ВАЖНО!!!АКО СТЕ С ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ, МОЖЕ ДА ГО ОСТАВИТЕ В КАРЛОВО И ОТТАМ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ПРЕВОЗ ДО ПРОХОДА ШИПКА. ОСВЕН ТОВА, ИМА ПРЕМИНАВАЩИ АВТОБУСИ ОТ КАЗАНЛЪК И ГАБРОВО.

Отстъпки: ученици и студенти 20 лв.

ПРОГРАМАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА НАД 7 ГОДИНИ, КАКТО И ЗА ХОРА БЕЗ ПЛАНИНАРСКИ ОПИТ. НО, АКО ИМАТЕ ТРУДНОСТИ С ХОДЕНЕТО И ЧЕСТАТА СМЯНА НА ВИСОЧИНИ, ТОВА НЕ Е ВАШИЯТ МАРШРУТ!

Минимален брой туристи:15
Срок за уведомяване при несъбрана група:20 дни

 

КРАТКИ ЕКСКУРЗИИ В ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

ВСЯКА НЕДЕЛЯ ОТ 5 ЮЛИ ДО 27 СЕПТЕМВРИ ЩЕ ИМА ИЗКАЧВАНЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПЪРВЕНЕЦ ВРЪХ МУСАЛА (2925 м)

Всяка неделя тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. през Самоков – до  Боровец. Изкачване с кабинковия лифт до Ястребец (2386 м). Оттам пеша до хижа Мусала (2386 м). Следва час и половина изкачване до заслон Леденото езеро (2720м) под върха и оттам до връх Мусала за около 45 мин.. Тук е метеорологичната станция и базата за космически наблюдения. Може да се пийне топъл чай и, естествено, да се полюбуваме на невероятната панорама от “Покрива на Балканите”! По обратния път се връщаме до Ястребец и с лифта слизаме в Боровец, където ни чака придружаващият транспорт. Всичко пеша за деня около 7 часа с почивките. Прибиране в София по светло.ЦЕНА 55 лв.: придружаващ транспорт, лифт в 2-те посоки, планинска застраховка, опитен професионален планински водач, организационни разходи.Екипировка: туристически обувки, студо и ветроустойчиви яке и панталон, ръкавици, шапка за топло и студено, дъждобран, бутилка с вода, слънчеви очила, неголяма раница от 30-40 л за багажа. По маршрута има за ядене и пиене.Трудност: няма технически трудности по маршрута, а продължителността му е около 7 часа с всички почивки.

 

Изкачване върховете Богдан и Буная от Копривщица - 22 - 23 февруари

22.02. (събота): тръгване в 7,00 ч. с придружаващ транспорт от Руски паметник в София. Пристигане в старинната Копривщица и настаняване в къща за гости. Още същия ден изкачване първенеца на планината връх Богдан (1604 м) и слизане обратно до града. Вечеря в хубава Копривщенска механа.23.02. (Неделя): тръгване с транспорта по посока връх Буная и достигане бариерата на военното поделение. Пеша до връх Буная за около 2,30 часа. Обратно до транспорта и с него до Стрелча. Късен обяд и отпътуване за София.ЦЕНА 115 лв: придружаващ транспорт, 1 нощувка в къща за гости, планински водач, планинска застраховка, организационни разходи. Екипировка: като за средновисока българска планина зимно време – яке, шапка, трекинг обувки, чифт ръкавици, сгъваеми щеки, челно осветление и т.н.Трудност: без технически трудности, но при зимни условия.Минимум 6 участника

4 дни сред най-красивата, трудна и висока част на Балкана, вкл. и траверса - 29 февруари – 3 март

29.02. (събота): Сборен пункт в 6,30 ч. на Централна жп гара София. Отпътуване с бързия влак в 7,00 ч. и слизане на Карлово. С градски автобус до Сопот и пеша до долната станция на седалковия лифт. Излизане с лифта до станция Почивалото и пеша за около2 часа до хижа “Добрила”. Ако лифтът не работи, пеша до хижата за 4-5 часа. 01.03. (Неделя): тръгване рано сутринта, още по тъмно и изкачване на връх Амбарица. Продължаваме на Изток по Алпийския траверс през Купените, Кръстците, Костенурката, Жълтец и Млечния чал до заслон Ботев (всичко 10-12 часа). При лошо овреме или други проблеми, може да се слезе и на хижа “В. Левски”. 02.03. (понеделник): изкачване на първенеца връх Ботев (2376 м) и през върховете Ушите, Параджика и Юрушка грамада, се достига хижа “Тъжа”(5-6 часа).03.03. (вторник): по долината на река Тъжа се слиза в село Тъжа и прибиране в София с влак.ЦЕНА 285 лв.: влак в двете посоки, градски автобус Карлово-Сопот, лифт в 1 посока, 3 нощувки в хижи, хеликоптерна планинска застраховка, професионални планински водачи (на 3 участника 1 водач), организационни разходи.Екипировка: студо и ветроустойчиви горнище и долнище, гети, термобельо, ръкавици 2 чифта, шапка-шлем, скиорска маска, стабилни зимни обувки, алпийски котки, алпийска седалка, алпийска каска, пикел, щеки, прусек с 2-3 карабинера, челник, подсилки. Пикел, седалка и каска могат да се наемат от фирмата по 5 лв на ден.Трудност: това е зимен алпийски траверс от 4-та категория на трудност и е за отлично подготвени физически и психически планинари.Минимум 3 участника.

Опознавателно пътешествие из Странджа - 29 февруари - 3 март

29.02. (събота): тръгване в 7,00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Пловдив, Хасково, Харманли и Тополовград пристигане в Странджа. През село Звездец достигане до Петрова нива – Странджанското Оборище. След това придвижване до село Бръшлянархитектурно-исторически резерват., разходка из селото. Същия ден пристигане в Малко Търново, като по пътя се разглежда древна тракийска гробница. Настаняване в туристическа база (стаи с по 2 и 3 легла със собствен санитарен възел) или в къща за гости. 01.03. (Неделя): с местен високопроходим транспорт влизане в граничната зона и посещение на известното култово Тракийско светилище “Мишкова нива”. Изкачване пеша до пещерата на Тракийската богиня Бастет и до първенеца на българската част на Странджа – връх Градище (710 м). Прибиране в Малко Търново и втора нощувка там.02.03. (понеделник): преди обед разглеждане на Малко Търново, вкл. и Историческия музей. Следобед придвижване до Ямбол и достигане туристическата база на рида Бакаджиците, където се нощува. Разглеждане курортната зона наоколо и големия паметник.03.03. (вторник): с придружаващия транспорт слизане до Ямбол и придвижване до района на село Кабиле, където се разглеждат археологическите останки на древния град. Изкачване пеша до малкото скалисто връхче Башкая – най-източната кота на Средна гора. Прибиране в София. ЦЕНА 335 лв: придружаващ транспорт, 3 нощувки в тур.база или къща за гости, вход музеи, високопроходим местен транспорт за граничната зона, водач от фирмата, както и местен екскурзовод, организационни разходи.Екипировка: зимна като за ниска българска планина + челно осветление. Храна има навсякъде по пътя.Минимум 6 участника

Зимно изкачване на връх Вежен - 7 - 8 март

07.03. (събота): тръгване в 07,00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Тетевен и Рибарица, достигане началото на пътеката за хижа “Вежен”. Следва около 5 часа стръмно изкачване през гора и се достига голямата, но уютна Старопланинска хижа Вежен. Настаняване в общи стаи и весела планинарска вечер.08.03. (Неделя): тръгване в 7,00 ч. от хижата и следва стръмно изкачване по Северния ръб (на места има метални парапети). След това по билното плато се достига връхната точка на могъщия Вежен (2198 м), за 3-4 часа от хижата. Ако времето е хубаво и има видимост, половин България се вижда. По обратния път се прибираме в хижата и обядваме. Слизаме до транспорта ни и отпътуване за София, където се пристига до 20,00ч. ЦЕНА 125 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: студо и ветроустойчиви горнище и долнище, гети, термобельо, ръкавици 2 чифта, шапка-шлем, скиорска маска, стабилни зимни обувки, алпийски котки, алпийска седалка, алпийска каска, пикел, щеки, прусек с 2-3 карабинера, челник, подсилки. Пикел, седалка и каска могат да се наемат от фирмата по 5 лв на ден.Минимум 6 участника.Трудност: изкачването до хижата е дълго, а до върха и трудно. Необходима е добра физическа кондиция и елементарно боравене с алпийски котки.

Зимно изкачване на връх Ботев - 14 - 15 март

14.03. (събота): тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник в София в 7,00 ч. Достига се до паркинга под хижа “Плевен” и за около час следва стръмно изкачване до нея. Настаняване и обяд. Преглед на екипировката за върха.15.03. (Неделя): рано сутринта около 6,00 ч. се тръгва (който желае) към връх Ботев по зимната маркировка през връх Млечния чал и край заслон “Ботев”. Връщане в хижата по същия път. Всичко отнема 8-9 часа в зависимост от условията. Обяд в хижата и слизане до транспорта. Отпътуване. ЦЕНА 145 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: студо и ветроустойчиви горнище и долнище, гети, термобельо, ръкавици 2 чифта, шапка-шлем, скиорска маска, стабилни зимни обувки, алпийски котки, алпийска седалка, алпийска каска, пикел, щеки, прусек с 2-3 карабинера, челник, подсилки. Пикел, седалка и каска могат да се наемат от фирмата по 5 лв на ден.Минимум 6 участника.Трудност: трудно, като изкачващите върха трябва да имат елементарни познания за боравене с котки и пикел.

Зимно изкачване на старопланинския красавец – връх Купена (2169м) - 21 - 22 март

21.03. (събота): тръгване в 7,00ч от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. Изкачване пеша от местността “Смесите” (над село Черни Осъм) за около 5 часа до хижа “Амбарица” Преглед на екипировката от водача за желаещите да изкачат върха на другия ден.22.03. (Неделя): тръгване в 6,00ч и през връх Малка Амбарица (2166 м) и връх Малък Купен (2141 м) се изкачва връх Купена (2169 м). Изкачването е нелеко и може да се наложи използването на въже от водача. Обратно до хижа “Амбарица”. Слизане пеша до м. Смесите. Всичко за деня около 10 часа пеша. Отпътуване за София.ЦЕНА 135 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувки в хижа, планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.Екипировка: студо и ветроустойчиви горнище и долнище, гети, термобельо, ръкавици 2 чифта, шапка-шлем, скиорска маска, стабилни зимни обувки, алпийски котки, алпийска седалка, алпийска каска, пикел, щеки, прусек с 2-3 карабинера, челник, подсилки. Пикел, седалка и каска могат да се наемат от фирмата по 5 лв на ден. При наличието на достатъчно сняг, могат да се носят снегоходки или турно ски.Минимум 6 участника. Трудност: до хижата е дълъг зимен преход през гора. Изкачването на върховете (особено Купена) е сравнително трудно и изисква елементарни зимни умения.

Изкачване върховете Драговски камик (Трънския Матерхорн) и Руй - 28 - 29 март

28.03. (събота): тръгване в 9,00ч от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Перник и Брезник достигане подножието на скалистия красавец Драговски камик (1118 м), известен още като Трънският Матерхорн, най-западната издънка на Гребен планина. Изкачване за около 2 часа на върха през няколко скални прага. Слизане обратно до транспорта и обяд в някое заведение по път. Придвижване с транспорта до село Зелениград и настаняване в семейно хотелче. 29.03. (Неделя): предиобед изкачване за около 4 часа на граничния връх Руй, първенец на едноименната планина. Слизане за по-малко от час до хижа Руй, където се обядва със собствена храна. Спускане за още 2 часа до село Ломница, където ни чака транспортът. С него стигаме до подхода за най-известния манастир в Пернишко “Св.Архангел Михаил”. За максимум 30 мин. се изкачваме до него и го разглеждаме. Обратно до транспорта и с него до Парамунското ханче, където опитваме от чудесната му кухня. Прибиране в София до 19,00 ч. ЦЕНА 115 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в семеен хотел, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за средновисока българска планина зимно време – яке, шапка, трекинг обувки, чифт ръкавици, сгъваеми щеки, челно осветление и т.н.Трудност: с технически трудности на първия връх.Минимум 6 участника.

Из забравени Родопски махали, скални феномени и светилища - 1 – 4 май

01.05. (петък): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 6,00ч. Пристигане около 9,30ч в село Паничково. Оттам тръгваме пеша с лек багаж по черен билен път към махала Долна (с 2-ма жители) и Горна Мурга. Слизаме и изкачваме до скалния Феномен Оланкая. Стигаме до разрушен дървен мост над река Боровица. Връщаме се в село Паничково. С транспорта се придвижваме до Чотрова махала и се настаняваме.02.05. (събота): тръгване рано с транспорта до село Три могили. В 7,00 ч продължаваме пеша за около 1 час до Гуне махала. През река Боровица до махала Шарен нос (2 часа). Отново през река Боровица до махала Саръкая (със скален феномен). Разглеждаме и пак до реката, където има красива гледка с древен разрушен мост. След обяда се изкачваме до Мумджиан махала (40 мин.). Още 2 часа до Три могили и около 18,30 ч се прибираме в къщата за гости в Чотрова махала.03.05 (Неделя): отново с транспорта до Три могили. Оттам за 3 часа до Мумджиан и Гяур махала и още 2 часа до Сиврикая със скалните ниши. Обратно до Три могили. Всичко за деня около 9 часа ходене. С транспорта до Чотрова махала. 4.05 (понеделник): с транспорта до село Ночево за 1 час. След 3 часа пеша стигаме скални шарапани и живописни скали с ниши. Връщаме се до транспорта и отиваме в другата махала, откъдето за около 30 мин. сме в Пармаккая – древно скално светилище с пещера утроба. Връщане обратно и отпътуване за София, където пристигаме около 19,00ч. ЦЕНА 270 лв.: придружаващ транспорт, 3 нощувки в къща за гости, 3 закуски, 3 вечери, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Възможност за по-ниска цена при спане на палатка или без храна в къщата.Екипировка: против дъжд, дрехи за преобличане, гети, 2 чф обувки, щеки, челно осветление, подсилки. Трудност: без технически трудности, но с дълги преходи.

Красотите на Карандила и връх Българка - 23 – 25 май

23.05. (събота): сборен пункт в 6,30 ч. пред Информацията на Централна жп гара София. Отпътуване с бързия влак в 7,00 ч. и пристигане в Сливен около 12,00ч. Придвижване с градски транспорт и пеша до долната станция на седалковия лифт. Изкачване с лифта до горната станция на Карандила. Пеша за 10 мин. до къщата за гости, където се настаняваме. Обядваме в хижа “Карандила” и опитваме от чудесната местна червена бира. Следобед разходка в района на Карандила и запознаване със забележителностите.24.05. (Неделя): целодневен 7-8 часов преход с изкачване на първенеца на Източна Стара планина връх Българка (1181м), запознаване визуално със скалистите грамади на Кутелка, Малка и Голяма Чаталка. Посещение на известната Драгиева чешма и връщане до Карандила по друг маршрут. Да се носи малко храна за обяд. 25.05. (понеделник): предиобед изкачване на връх Кулата (с телевизионната кула) и любуване на невероятния пейзаж пред нас. След обяда напускаме къщата за гости и слизаме с лифта до Сливен. Пеша и с градски транспорт се придвижваме до къща-музей Хаджи Димитър и я разглеждаме. С градски транспорт до жп гарата. Прибиране с влак до София около 21,00 ч. ЦЕНА 185 лв.: влак в 2-те посоки, лифт в 2-те посоки, градски транспорт, 2 нощи в къща за гости, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска българска планина пролетно време. Да се носят и дъждобран, челник, евентуално щеки, дрехи за преобличане. Целия багаж ще се носи само 10 мин. до мястото за настаняване.Трудност: между лека и средна.Минимум 4 участника.

Връх Турлата и Каньона на водопадите в Родопите - 30 - 31 май

30.05. (събота): тръгване от Руски паметник в София в 8,00ч с придружаващ транспорт. Пристигаме в селото-музей Широка лъка и обядваме в някоя от механите му. След това с транспорта се придвижваме до живописното селце Стикъл, откъдето тръгваме пеша. Покрай параклис с хубава студена вода се изкачваме стръмно до личния Родопски връх Турлата (1823 м), един от символите на Орфеевата планина. Обратно до транспорта – всичко около 3 часа пеша. Придвижваме се до хижа “Смолянски езера”, където нощуваме.31.05. (Неделя): с придружаващия ни транспорт достигаме подхода за Каньона на водопадите в покрайнините на Смолян. За около 4 часа правим живописен кръг по Еко-пътеката, наслаждавайки се на невероятните творения на Майката Природа. Обядваме в уютен Смолянски ресторант и се прибираме в София навреме.ЦЕНА 155 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина пролетно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане.Трудност: средна.Минимум 6 участника.

Изкачване на връх Вейката в Родопите – най-южната точка на територията на България – 6 - 7 юни  

06.06. (събота): тръгване от Руски паметник в София в 08,00 ч. с придружаващ транспорт. През Пловдив, Асеновград, Кърджали, Момчилград (отбиване до Златоград и разглеждането му), разглеждане природния феномен “Крокодила” и пристигане в село Горно Къпиново, до самата граница с Гърция. Настаняване в къща за гости с възможност да опитаме от чудесната родопска кухня. 07.06. (Неделя): тръгване рано сутринта с джип до бившата хижа и после пеша по маршрута. Излиза се на самата граница, по билото на рида Гюмурджински Снежник и се достига най-южната точка на България – връх Вейката (1463 м), откъдето се открива невероятна панорама към Гърция и България. Връщане до селото по същия път. Всичко около 7 часа пеша. Пристигане в София около 20 ч. ЦЕНА 185 лв.: придружаващ транспорт, местен джип, нощувка в семеен хотел със закуска, водач от фирмата (Евгений Динчев), пл. застраховка.Екипировка: като за средно висока планина – трекинг обувки, яке, панталон, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление и т.н.Минимум 6 участника.Трудност: няма технически трудности. Продължителност на прехода около 7 часа.

Еднодневно из Врачанския балкан - 7 юни

7.06. (Неделя): сборен пункт в 7,00 ч пред Информацията на Централна жп гара София. Отпътуване с бързия влак в 7,25 ч и пристигане във Враца около 10,00ч. Тръгване пеша и през пролома Вратцата-село Згориград-водопада Боров камък-хижаПършевица”-село Миланово достигане гара Лакатник. Целият преход е 9-10 часа и изисква добра физическа кондиция. Прибиране с влак до София.ЦЕНА 55 лв: влак в 2-те посоки, пл.застраховка, пл.водач, организационни разходи.Екипировка: като за средновисока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане. Храна за един обяд.Трудност: средна. Без технически трудности, но дълъг преход.Минимум 4 участника.

Четирите планински първенци в българското Краище - 13 - 14 юни

13.06. (събота): тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник в София в 8,00 ч. През Перник и Брезник достигаме село Издемирци, откъдето изкачваме първенеца на Ездимирска планина Големи връх (1219 м) и слизаме обратно към селото. Всичко около 3 часа пеша. Още същия ден се прехвърляме с придружаващия ни транспорт в Еловишка планина, където от село Горочевци изкачваме първенеца и връх Плоча (1329 м). Нощуваме в хотелския комплекс Горочевци с превъзходна кухня. Планинарска вечер.14.06. (Неделя): сутринта закусваме и в 8,00 ч. тръгваме пеша към Големи връх (1481 м) – най-високият в чисто българската част на Краището. Връщаме се обратно до Горочевци (всичко пеша 5-6 часа). С придружаващия ни транспорт се придвижваме до подхода за Конски връх (1187 м). За около 4 часа всичко се изкачваме до първенеца на Пенкьовска планина и слизаме обратно до транспорта с който се прибираме в София. ЦЕНА 125 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хотелски комплекс със закуска, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за средновисока българска планина пролетно време – яке, шапка, 3-сезонни трекинг обувки, чифт леки ръкавици, сгъваеми щеки, челно осветление, против дъжд и т.н.Трудност: без технически трудности, но с изкачване на 4 върха.Минимум 6 участника.

Хоро на баир”: около село Туховища в Родопите - 13 - 14 юни

13.06. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. Около 10,00 ч. спираме след село Долно Дряново и разглеждане за 1,30 часа древно светилище с местен екскурзовод. Около обяд пристигаме в село Туховища и се настаняваме в къща за гости. Следобед разучаване на народни танци.14.06. (Неделя): след закуска тръгване в 9,00 ч. пеша към река Места – 3 часа. Разглеждане на скалния феномен Слона и обяд (пикник) с предварително подготвена речна риба при местен жител. Около 17,00 ч. се прибираме в Туховища по друг път, край скалната забележителност Орела и през село Годечево, където разглеждаме старинни къщи. Прибиране в София около 21,00 ч. ЦЕНА 110 лв: придружаващ транспорт, 1 нощувка в къща за гости, 1 вечеря, 1 закуска, хореограф, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска лятна планина. Препоръчителни са щеки.Трудност: без технически трудности и много дълги преходи.Минимум 6 участника.

Изкачване на личния старопланински връх Ком - 14 юни

14.06. (Неделя): тръгване от Руски паметник в София в 7,00 ч. с придружаващ транспорт. Пристигане на прохода Петрохан, откъдето групата тръгва пеша. За около 3,30 часа се достига и изкачва величествения и личен Старопланински връх Ком (2016 м). От него за 1,30 часа се слиза до новата хижа “Ком”, където ни чака придружаващият транспорт. Слиза се до Берковица и се разглежда центъра. Оттам до Клисурския манастир “Св.Св. Кирил и Методий” и разглеждането му. Прибиране в София.ЦЕНА 65 лв.: придружаващ транспорт, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и Трудност: средна.Минимум 6 участника.

Изкачване първенеца на Кобилска планина – връх Бели камък (1362 м) - 20 юни

20.06. (събота): тръгване в 8,00 ч от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Перник, Радомир и Земен достигаме село Сушица. Оттам тръгваме пеша и за около 2,30 часа изкачваме първенеца на планината – връх Бели камък (1362м). Връщане обратно до транспорта ни. Правим късен обяд и разбор на проявата в приятно заведение и се прибираме в София. При желание от групата, може да се посети Земенския манастир.ЦЕНА 60 лв.: придружаващ транспорт, водач от фирмата, организационни разходи. Екипировка: като за ниска българска планина – трекинг обувки, яке, панталон, шапка, щеки, челно осветление, дъждобран и т.н.Минимум 6 участника. Трудност: няма технически трудности. Продължителност на прехода около 4-5 часа.

Изкачване първенеца на Чудинска планина – връх Арамлия (1496 м) - 21 юни

21.06. (Неделя): тръгване в 8,00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Радомир и Кюстендил достигаме село Гурбановци. Оттук тръгваме пеша и за час, час и нещо, изкачваме първенеца на планината – връх Арамлия (1496 м). Гледката от него е фантастична. Слизане по обратния път до транспорта ни. Късен обяд в хубаво заведение и прибиране в София. ЦЕНА 65 лв.: придружаващ транспорт, водач от фирмата, организационни разходи.Екипировка: като за ниска българска планина – трекинг обувки, яке, панталон, шапка, щеки, челно осветление, дъждобран и т.н.Минимум 6 участника.Трудност: няма технически трудности. Продължителност на прехода около 2-3 часа.

Изкачване първенеца на Осоговска планина – връх Руен (2252 м) - 21 юни

21.06. (Неделя): тръгване от Руски паметник в София в 7,00 ч. с придружаващ транспорт. През Кюстендил до хотел 3-те буки. Оттук се тръгва пеша и за 4-5 часа се достига първенеца на планината – връх Руен (2252 м), на самата граница с Македония. Тук се обядва със собствена храна. По обратния път до транспорта ни. Всичко 8-9 часа пеша. Прибиране в София.ЦЕНА 65 лв.: придружаващ транспорт, водач от фирмата, планинска застраховка, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина пролетно време – трекинг обувки, студо и ветроустойчиви яке и панталон, шапка, ръкавици, щеки, челно осветление, дъждобран и т.н.Минимум 6 участника.Трудност: няма технически трудности. Продължителност на прехода около 8-9 часа.

Ботев и Вежен за 2 дена - 27 - 28 юни

27.06. (събота): тръгване с придружаващ транспорт в 06,00 ч. от Руски паметник в София. През Тетевен пристигане в Рибарица и подвозване възможно най-високо по маршрута за хижа Вежен. Пеша през хижа Вежен до едноименния връх за около 6 часа. Слизане обратно до транспорта – всичко около 10 часа. Отпътуване и през Троян достигане град Априлци. Нощувка в хижа или семеен хотел.28.06. (Неделя): сутринта рано с транспорта до паркинга под пътеката за хижа “Плевен”. Пеша през хижа Плевен до първенеца на Балкана – връх Ботев (около 5 часа пеша). Обратно до транспорта – всичко около 9 часа. Отпътуване и пристигане в София до 21,00 ч.  ЦЕНА 145 лв.: придружаващ транспорт, нощувка в хижа или семеен хотел, планински водач, планинска застраховка, организационни разходи. Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане. Да е прецизирана като тежест заради трудността на проявата.Минимум 6 участника. Трудност: без технически трудности, но с дълги и изморителни преходи и двата дена. Изисква се добра физическа подготовка!

Хоро на баир: хижа Магурата и Белоградчишките скали - 27 - 28 юни

27.06. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 8,00 ч. Пристигане в хижа Магурата около 11,00 ч. – настаняване, обяд. Следобяд разглеждане пещера Магурата след което разучаване народни танци.28.06. (Неделя): след закуска в 9,00ч се тръгва пеша за обиколка из Белоградчишките скали с местен водач – около 6-7 часа. В 17,00 ч. тръгване обратно за София.ЦЕНА 110 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, 1 закуска, хореограф, планински водач от фирмата, местен водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска лятна планина. Трудност: без технически трудности и много дълги преходи.Минимум 6 участника.

Стъпалата, Средоноса, Котешкия чал в Пирин - 3 – 5 юли

Едни от най-красивите и но и опасни за преминаване ръбове в карстовата част на Пирин ! 03.07. (петък): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 6,00 ч. През Предела достигане м. Беталовото и оттам за 2 часа изкачване пеша до хижа “Яворов”. Настаняване и тръгване към Стъпалата с лек багаж. Изкачване по улея Кюнецо и после до главното било. От Суходолския превал спускане до хижа Яворов – около 18,00 ч. 4.07. (събота): групата се разделя на 2 – едните поемат към Средоноса, другите към Котешкия чал. 05.07. (Неделя): двете групи си разменят маршрутите. Вечеря на хижата, слизане до колите и прибиране в София около 21,00 ч. ЦЕНА 140 лв.: придружаващ транспорт, 2 нощувки на хижа, 2 планински водачи, екстремна планинска застраховка, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, ръкавици, шапка, трекинг обувки, челник, слънчеви очила, щеки, седалка, каска, дрехи за преобличане. Седалка и каска могат да се наемат.Трудност: труден технически преход и продължителни маршрути.Изисква се долра физическа и техническа подготовка!Минимум 6 участника. Водачите си запазват правото да променят маршрутите в зависимост от метеоусловията !

Преходи и изкачвания в района на хижа “Ледницата” в Родопите - 4 – 7 юли

4.07. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. Пристигане около обяд в село-музей Широка лъка. Разглеждане на селото и обяд. С транспорта до селцето Стикъл в планината. Оттам пеша се изкачва стръмния и личен Родопски връх Турлата (1823 м) и обратно до транспорта. Всичко около 3 часа пеша. Придвижване с транспорта до село Гела и оттам за 2-2,30 часа пеша до хижа “Ледницата”. Настаняване и свободно време.05.07. (Неделя): след закуска (включена в цената), преход до прохода Одабашиица и връх Чаева чука (1826 м) – първенец на рида Мурсалица, известен с Мурсалския си чай. Обратно до хижата. Всичко 5-6 часа пеша.06.07. (понеделник): този ден се изкачва вторият по височина връх на Родопите – Орфей (2188 м) или известен още като Широколъшки Снежник или Карлъка. Трябва да се носи суха храна за обяд.07.07. (вторник): сутринта се отива за около 1,30 часа всичко до пещера Ледницата и обратно до хижата. Освобождават се стаите в хижата и с целия багаж на гръб се отива пеша до село Гела, където е транспортът. Слизане до Широка лъка, където се обядва и се отпътува за София. ЦЕНА 255 лв.: придружаващ транспорт, 3 нощувки със закуска в хижа ледницата, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане.Минимум 6 участника.Трудност: средна, без технически трудности, но със сравнително дълги преходи.

Преходи, изкачвания и траверси в района на хижа “Мальовица” - 4 – 7 юли

4.07. (събота): тръгване от Руски паметник в София в 7,00 ч. с придружаващ транспорт. През Самоков и Говедарци пристигане в ЦПШ “Мальовица”. Пеша 1 час до хижа “Мальовица”. Настаняване в хижата. Без излишен багаж по Мальовишкия траверс: хижата - Втора тераса - Еленино езеро - Североизточния ръб на връх Мальовица - край Елени връх - Безименен връх - превала, западно от Петлите - хижа “Мальовица”.05.07. (Неделя): продължаване по траверса: хижата - превала, западно от ПетлитеПетлите Орловец - изкачване с установка на Злия зъб - заслон БАК - хижа “Мальовица”.06.07. (понеделник): хижата - заслон БАК - Ловница- Купените - Попова капа - заслон Страшно езеро - хижа “Мальовица”.07.07 (вторник): хижата - УЦ “Мальовица”- Йончово езеро - з. “Страшно езеро”- хижа “Мальовица”. Освобождаване на стаите в хижата и с багажа слизане до УЦ “Мальовица”. Прибиране с придружаващия транспорт до София. ЦЕНА 215 лв.: придружаващ транспорт, 3 нощувки в хижа Мальовица, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане. Необходими са и алпийска седалка, алпийска каска и прусек с 2-3 карабинера.Трудност: трудни технически и продължителни маршрути.Минимум 6 участника.Водачът си запазва правото да променя маршрутите в зависимост от метеоусловията

Преминаване по маршрута Е 4 в Пирин и Славянка - 17 – 24 юли

17.07. (петък): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 17,00 ч. Пристигане в хижа “Предела” и настаняване.18.07. (събота): с транспорта до началото на пътеката за хижа Яворов. През м. Кулиното се изкачваме до превала Ушиците. Ако времето позволява, покрай Даутово езеро излизаме на главното било. През върховете Каменишки и Албутин достигаме Суходолския превал и спускаме до хижа “Яворов” (7-8 часа). При неподходящо време, от превала “Ушиците” продължаваме по маркировката на Е-4 и пак стигаме хижа “Яворов” (около 5 часа). Транспортът ни чака на хижата с ненужния ни багаж.19.07. (Неделя): тръгва се рано в посока на Суходолския превал. При подходящо време и преценка на водача може да се изкачи по каменистия улей Кюнеца” до рида Стъпалата и по него да се излезе на главното било. И в двата случая по билото се достига и преминава карстовия ръб Кончето, връх Кутело и през Премката се изкачва Вихрен. Слизане до хижа Вихрен през Кабата. Всичко около 9 часа. Транспортът ни чака на хижата.20.07. (понеделник): тръгване отново рано, защото и днес ни очаква дълъг и обгледен преход. През Бъндеришки циркус, Башлийска порта, Типиците, Мозговишка порта, Тевно езеро, Дясна Кралевдворска порта и Демиркапийска долина се достига хижа Пирин за около 10 часа. Дотук транспортът ни не идва.21.07. (вторник): връщаме се малко по вчерашния маршрут до м. Комитски чарк и през Тодорова поляна навлизаме в Среден Пирин. Продължаваме през м. Суватя, подсичаме първенеца на този дял връх Ореляк и се спускаме до хижа Попови ливади – около 7 часа. Транспортът ни чака.22.07. (сряда): този ден преходът ни е изцяло през гористото било на Южен Пирин до Парилската седловина, гранична между Пирин и Славянка – около 6-7 часа. Нощуваме в хижа Славянка, бивша гранична застава.23.07. (четвъртък): последният активен ден е посветен на планината Славянка. Изкачва се личния Царев връх и се достига държавната граница с Гърция. Продължаваме по нея до първенеца Гоцев връх. Тук завършва българския участък на маршрута Е-4 и продължава в гръцка територия. Ние слизаме в посока българската хижа Извора, стигаме асфалта между селата Голешево и Петрово, където ни чака нашият транспорт и ни откарва до хижата. Всичко 8-9 часа. Нощувка в хижа “Извора”.24.07. (петък): След закуска прибиране до София, като при желание, може да се отбием до Градешките минерални бани. ЦЕНА 495 лв.: придружаващ транспорт, 7 нощувки в хижи, планинска застраховка, професионален планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, слънчеви очила, щеки, дрехи за преобличане.Трудност: трудни и продължителни маршрути.Минимум 6 участника. Водачът си запазва правото да променя маршрутите в зависимост от метеоусловията !

Връх Марагидик, Кадемлийското пръскало, хижа “Тъжа - 18 - 19 юли

18.07. (събота): тръгване от Руски паметник в София в 7,00 ч. с придружаващ транспорт. През Троян се достига квартал “Острец” на град Априлци. Оттук се тръгва пеша и за около 3,30 часа се изкачва до хижа “Тъжа – настаняване. Следобяд без багаж се посещава високия и красив водопад Кадемлийско пръскало – 3 часа в двете посоки.19.07. (Неделя): без багаж изкачване връх Марагидик (1889 м) и любуване на невероятната панорама. Обратно до хижата и с багажа слизане до кв. “Острец” – всичко за 4-5 часа. С придружаващия транспорт отбиване до Троянския манастир и разглеждането му. Прибиране в София.ЦЕНА 140 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа Тъжа, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане.Трудност: средна с продължителни изкачвания.Минимум 6 участника.

Четири дни из дебрите на Пирин - 25 – 28 юли

25.07. (събота): тръгване от Руски паметник в София в 7,00 ч. с придружаващ транспорт. През Предела и Банско достигаме хижа “Вихрен, откъдето тръгваме пеша. За около 5 часа достигаме хижа “Демяница””, където нощуваме. 26.07. (Неделя): през Газейския циркус излизаме на билото на Полежанското отклонение и изкачваме върховете Газей и Полежан. Слизаме до хижа “’Безбог”’ (около 7 часа) и нощувка. 27.07. (понеделник): по маркираната пътека през Демиркапийска и Дясна Кралевдворска порти достигаме заслон “Тевно езеро (около 6 часа). Нощувка. 28.07. (вторник): по маркировката през няколко порти и Типиците слизаме до хижа Вихрен за около 7 часа и отпътуваме за София.ЦЕНА 235 лв.: придружаващ транспорт, 3 нощувки в хижа, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – стабилни обувки, горнище и долнище срещу студ, вятър и дъжд, ръкавици, челно осветление, телескопични щеки и т.н.Минимум 6 участника. Трудност: средна с продължителни преходи – необходима е добра физическа кондиция.

Преходи, изкачвания и траверси в района на хижа “Вихрен-1 – 6 август

1.08. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. През Предела и Банско достигане хижа “Вихрен и настаняване. Следобед няколкочасова разходка из езерата на Бъндеришкия циркус.02.08. (Неделя): изкачване връх Вихрен (2914 м) по Джамджиевия ръб и слизане през седловина Кабата.03.08. (понеделник): през Големия Казан достигане карстовия ръб Кончето и преминаването му в 2-те посоки. Изкачване връх Кутело (2908 м) и през хижа “Бъндерицаприбиране до хижа “Вихрен”.4.08. (вторник): през Бъндеришка порта преминаване по билото на върховете Дончови караули и Бъндеришки чукар. От Башлийска порта, пресичайки Бъндеришки циркус, до хижа “Вихрен”. 05.08. (сряда): изкачване върховете Хвойнати и Муратов.06.08. (четвъртък): през Тодорина порта се изкачва Василашка чука и Възела. През Башлийска порта обратно до хижа “Вихрен”. Освобождаване на стаите и отпътуване за София, където се пристига по светло.ЦЕНА 335 лв.: придружаващ транспорт, 5 нощувки в хижа Вихрен, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане. Необходими са и алпийска седалка, алпийска каска и прусек с 2-3 карабинера.Трудност: трудни технически и продължителни маршрути.Минимум 6 участника.Водачът си запазва правото да променя маршрутите в зависимост от метеоусловията !

През Урдиния циркус до хижа “Иван Вазов”, връх Калин и Рилския манастир - 15 - 16 август

15.08. (събота): тръгване в 7,00 ч. с редовен автобус от автогара “Юг” в Дървеница до Самоков. Оттам с друг редовен автобус до ЦПШ “Мальовица. Тръгване пеша и от Яворова поляна поемане срещу течението на Урдина река. През Урдиния циркус и край Дамгското езеро изкачване до м. Раздела и слизане до хижа “Ив.Вазов”’. Всичко за деня около 6-7 часа.16.08. (Неделя): тръгване рано сутринта и изкачване на връх Голям Калин (2667 м). Обратно до хижата – около 3 часа всичко. Слизане до Рилския манастир за 5-6 часа. Разглеждане и прибиране в София с редовен автобус.ЦЕНА 120 лв.: междуградски транспорт, 1 нощувка в хижа Ив.Вазов, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане.Трудност: лесни технически, но продължителни маршрути.Минимум 4 участника.

Връх Кабул, Отовишки връх, хижа “Иван Вазов- 22 - 23 август

22.08. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. През Дупница, Сапарева баня и Паничище, достигане м. Зелени преслап. Оттук се тръгва пеша и изкачвайки върховете Кабул (2525 м) и Отовишки (2696 м) се слиза до най-труднодостъпната българска хижа “Ив.Вазов. Всичко 6-7 часа. 23.08. (Неделя): изкачване до м. Раздела, слизане до езерото Бъбрека и по Сухия чал и през Скакавишко езеро и Скакавишки водопад, спускане до Зелени преслап – около 6 часа. Отпътуване с чакащия ни транспорт за София. ЦЕНА 120 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа Ив.Вазов, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане.Трудност: лесни технически, но продължителни маршрути.Минимум 6 участника.

Хижа “Беговица” – хижа “Пирин” – Рожен - 28 – 30 август

28.08. (петък): тръгване от Руски паметник в София в 7,00 ч. с придружаващ транспорт. През Благоевград, Сандански и летовището Попина лъка, достигаме м. Туричка черква. Оттам за около 2 часа се изкачваме до хижа “Беговица, където нощуваме.29.08. (събота): през Кукленски езеро и порта, за 4-5 часа, сме на легендарната хижаПирин. Хубава ротонда, построена между изворната област на 3 реки (не случайно първото и име е точно „Три реки”).30.08. (неделя): за около 5 часа слизаме до село Рожен. Разглеждане на Роженския манастир. С придружаващия ни транспорт спираме и в Мелник и се запознаваме най-общо с града-музей. Отпътуване за София.ЦЕНА 185 лв.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – стабилни обувки, горнище и долнище срещу студ, вятър и дъжд, ръкавици, челно осветление, телескопични щеки и т.н.Минимум 6 участника. Трудност: средна – необходима е добра физическа кондиция.

Хоро на баир: хижа Вада и Урдини езера в Рила - 29 - 30 август

29.08. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 8,00ч. Пристигане на хижа Вада около 10,30ч – настаняване и кратка разходка в района. Следобяд разучаване на народни танци.30.08. (Неделя):  след закуска тръгваме пеша в 8,00 ч. през гориста пътека към Зелени рид с чудесен поглед към Урдиния циркус. От Зелени рид свиваме към Чанакгьолския циркус и езера, минаваме край връх Харамията и през Седемте езера и едноименната хижа, се връщаме на хижа “Вада” – всичко около 8 часа. Прибиране в София.ЦЕНА 90 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, хореограф, планински водач от фирмата, организационни разходи.Екипировка: като за висока лятна планина – стабилни обувки, горнище и долнище срещу студ, вятър и дъжд, ръкавици, челно осветление, телескопични щеки и т.н. .Трудност: без технически трудности, но с дълъг преход.Минимум 6 участника.

Из Среден и Южен Пирин - 5 – 7 септември

5.09. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 8,00 ч. През Предела и град Гоце Делчев достигаме старинното село Делчево, сгушено в пазвите на планината. Разхождаме се по калдъръмовите му улички, разглеждаме възрожденската му архитектура и обядваме в местна механа. С транспорта се придвижваме до граничната седловина между Среден и Южен Пирин – Попови ливади, където е и едноименната хижа. Настаняване и запознаване с околността.06.09. (неделя): изкачване първенеца на Среден Пирин връх Ореляк (2099 м) – до оградата на ретранслаторната кула. На връщане се отбиваме и изкачваме върховете Баба и Чала. Всичко около 6 часа пеша.07.09. (понеделник): за около 4-5 часа всичко изкачваме първенеца на Южен Пирин – връх Свещник (1975 м) и обратно до хижата. С транспорта отиваме (на 6 км) до лобното място на великия български революционер Яне Сандански. Прибиране по светло в София.ЦЕНА 195 лв.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време – стабилни обувки, горнище и долнище срещу студ, вятър и дъжд, ръкавици, челно осветление, телескопични щеки и т.н.Минимум 6 участника. Трудност: средна – необходима е добра физическа кондиция.

Хоро на баир: хижа Трещеник и Якорудските езера в Рила - 12 - 13 септември

12.09. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 8,00ч. На хижа „Трещеник” пристигаме около 11,30ч – настаняване и обяд. Следобяд – народни танци на поляната пред хижата.13.09. (Неделя): след закуска тръгваме с транспорта в 8,00ч до м. Нехтеница. Оттам пеша до връх Ковач за 4 часа. Обяд със собствена храна на върха, след което, слизане покрай Якорудските езера до транспорта. Прибиране в София около 21,00 ч.ЦЕНА 100 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, хореограф, планински водач от фирмата, организационни разходи.Екипировка: като за висока лятна планина – стабилни обувки, горнище и долнище срещу студ, вятър и дъжд, ръкавици, челно осветление, телескопични щеки и т.н. .Трудност: без технически трудности, но с дълъг преход.Минимум 6 участника.

Изкачване първенците на граничните планини Славянка и Беласица - 19 – 22 септември

19.09. (събота): тръгване в 8,00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Сандански (спиране и разглеждане прекрасния му парк) и село Петрово достигане хижа Изгрев”, където се нощува. 20.09. (неделя): тръгване пеша в 7,00 ч. и за около 5 часа достигане първенеца на СлавянкаГоцев връх (2212 м). Панорамата е впечатляваща! Продължаване по билото на Запад с изкачване върховете Шабран (2196 м) и Оръдието. Прибиране обратно до хижата. 21.09. (понеделник): с транспорта се придвижваме до м. Рупите”, където разглеждаме храма на Баба Ванга. Траверсиране пеша на известната вулканична планинка Кожух (281 м) за 2,30 часа. Придвижване през Петрич до хижа Беласица”. Оттук пеша за около 2 часа до хижа Конгур”, където нощуваме. 22.09. (вторник): тръгваме рано сутринта и изкачване на билото на Беласица при връх Конгур (1951 м). По билото на Запад до първенеца на планината връх Радомир (Калабак – 2028 м). Обратно до хижа “Конгур”, вземаме си багажа и слизаме до транспорта при хижа Беласица (всичко около 8-10 часа). Прибиране в София. ЦЕНА 245 лв.: придружаващ транспорт, 3 нощувки в хижа, застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина есенно време – трисезонни туристически обувки, студо и ветроустойчиви горнище и долнище, ръкавици, шапка, срещу дъжд, челно осветление, сгъваеми щеки, малко храна.Минимум 6 участника.Трудност: дълги преходи, но без технически трудности.

Пътешествие в Родопите - 19 – 22 септември

19.09. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. Спиране в Пампорово и оттук пеша изкачване на връх Снежанка след което се спускаме пак пеша до Смолянските езера (всичко около 3 часа), където е и едноименната хижа. Настаняване.20.09. (неделя): подхождане с транспорта по пътя към хижа “Перелик”” и после пеша край първенеца връх Перелик (2191 м) – изкачване на вицепървенеца на планината връх Орфей (Карлъка – 2188 м)и слизане до хижа “Ледницата, където се нощува. Всичко около 7 часа пеша.21.09. (понеделник): през прохода “Одабашиица слизане в село Мугла. Оттам изкачване до Чаирските езера и пристигане в хижа “Триградски скали, където се нощува. Всичко около 8 часа пеша.22.09. (вторник): посещение на пещерите Дяволското гърло и Ягодинска. Преход по екопътеката Дяволския мост (5 часа). Прибиране в София. ЦЕНА 265 лв.: придружаващ транспорт, 3 нощувки в хижа, планинска застраховка, планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина есенно време – трисезонни туристически обувки, студо и ветроустойчиви горнище и долнище, ръкавици, шапка, срещу дъжд, челно осветление, сгъваеми щеки, малко храна.Минимум 6 участника.Трудност: дълги преходи, но без технически трудности.

Село Извор – връх Колош - 10 октомври

10.10. (събота): сборен пункт в 7,30 ч. на Руски паметник в София. С придружаващ транспорт, през Перник и Радомир, се стига в село Извор (в полите на Конявска планина). От селото се тръгва пеша и през хижа “Момин кладенец и резервата “Божурица, се изкачва първенеца на този дял – връх Колош (1315 м). Гледката от него към останалата част на Конявска планина и високите планини е прекрасна. По обратния път се връщаме до село Извор и се прибираме в София.ЦЕНА 55 лв.: придружаващ транспорт, планински водач, организационни разходи.Екипировка: яке и панталони /студо и ветроустойчиви/, трекинг обувки, дъждобран, ръкавици, шапка, челно осветление, сгъваеми щеки.Минимум 6 участника. Трудност: сравнително лесно

Хоро на баир: Фестивал на кестена в Беласица - 10 - 11 октомври

10.10. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00. Пристигане около 10,00 ч. в село Самуилово. Настаняване в къщата за гости на Вальо Янкиш. С транспорта отиваме в село Коларово, където посещаваме фестивала на кестена – фолклорна програма от местни състави, домашно приготвена храна. Около 16,00 ч. се връщаме в Самуилово и разучаваме народни танци.11.10. (неделя): след закуска тръгваме пеша в 8,30 ч. и отиваме до водопад Срамежливия, разглеждаме го и се връщаме обратно. С транспорта до село Чурилово, където посещаваме Чуриловския манастир Свето Успение Богородично. Отново с транспорта отиваме на Рупите и разглеждане на Хераклея Синтика. Има опция за минерален басейн. Прибиране в София около 21,00 ч.ЦЕНА 100 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в къща за гости, хореограф, планински водач от фирмата, местен водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска планина есенно време – трекинг обувки, горнище и долнище, дъждобран, челно осветление, телескопични щеки, дрехи за преобличане и т.н.Трудност: без технически трудности и дълги преходи.Минимум 6 участника.

Село Осеновлаг и връх Козница в Стара планина - 11 октомври

11.10. (неделя): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,30 ч. През Своге, Елисейна и манастира 7-те престола, достигаме скътаното в Балкана селце Осеновлаг. Оттук за около 3 часа изкачваме личния връх Козница (1636м) – първенец на дела Ржана. Гледката е великолепна и си заслужава ! Изкачваме и върховете Червена могила (1509 м) и Щадимо (1549 м). Обратно до село Осеновлаг (всичко около 6 часа пеша) и посещение на известния селски чифлик Ненкови с ресторант, предлагащ уникални специалитети. Колкото и да не ни се тръгва, накрая се прибираме в София.ЦЕНА 60 лв.: придружаващ транспорт, планински водач, организационни разходи.Екипировка: яке и панталони /студо и ветроустойчиви/, трекинг обувки, дъждобран, ръкавици, шапка, челно осветление, сгъваеми щеки и др.Минимум 6 участника. Трудност: средна

Преход от връх Половрак до Панчарево в Лозенска планина - 17 октомври

17.10. (събота): сборен пункт в 8,00 ч. на автобусната спирка при Окръжна болница – София. С градски автобус № 5 до последната му спирка в село Лозен. Оттам пеша през манастира “Св.Спас и се изкачва третия по височина връх на планината – Половрак (Орлов взор) 1182 м. Тук се намира скромният паметник на незнайния четник от Хвърковатата чета на Бенковски, загинал в бой с поробителя. Продължаваме на Запад по билото през втория по височина връх Ланина могила (1186 м) – седловина Влаковете – покрай Раковичките могили и след всичко 6-7 часа преход слизаме до стената на Панчаревското езеро. Отчитаме проявата в приятно заведение.Прибиране в София с градски автобус.ЦЕНА 20 лв. Цената включва: планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска планина есенно време – туристически обувки, яке, панталон, дъждобран, шапка, челник, щеки, храна за обяд.Трудност: технически лек, но продължителен преход.

До първенеца на планинката Черна гора – връх Тумба (1129 м) - 18 октомври

18.10. (неделя): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 9,00ч. През Перник и Батановци достигаме селцето Планиница, в сърцето на планината. Оттук пеша за 1,30-2 часа изкачваме първенеца връх Тумба (1129 м). Наоколо са и другите най-високи върхове на Черна гора. Продължаваме още в Северозападна посока и достигаме действащия старинен Гигински (Черногорски) манастир “Св.св. Козма и Дамян”. Предълга е вековната му история, но там ще я чуем подробно. Пеша няколко км до близкото село Гигинци, където ни чака транспортът. Правим късен обяд в заведение и се прибираме в София.ЦЕНА 55 лв : придружаващ транспорт,планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска планина есенно време – туристически обувки, яке, панталон, дъждобран, шапка, челник, щеки, подсилки.Трудност: лекаМинимум 6 участника.

Хоро на баир: хижа “Фенера”, връх Кози Грамади, Старосел (Средна гора) - 7 и 8 ноември

07.11. (събота): тръгване с придружаващ транспорт в 7,00 ч. от Руски паметник в София. Пристигане в Старосел около 10,00 ч. Оставаме придружаващия транспорт тук и пеша за около 7 часа се стига хижа „Фенера”. Пътьом се разглеждат тракийски светилища – Каменица (Момини гърди), Сборови грамади и Тракийска резиденция. Обядваме на пикник. Вечерта – народни танци.08.11 (неделя): посрещане изгрева на връх Кози грамади, разглеждаме останките. Следва 3-4 часов преход до Четиньова могила през Брезова поляна – разглеждаме нея и Хоризонт. Слизаме до колите. При интерес, правим винен тур във винарска изба Старосел. Отиваме с колите до разклона за Красново и разглеждаме светилище Гарванов камък. Всичко 5 часа пеша за деня. Прибиране в София около 20,00ч. ЦЕНА 100 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, планински водач, хореограф, организационни разходи. Екипировка: като за ниска планина зимно време и задължително гети, щеки, срещу дъжд, челно осветление и т.н. Минимум 6 участника. Трудност: без технически трудности, но дълъг преход в Събота.

До връх Церия (1234 м) – първенец на Мала планина (поддял на Западна Стара планина) - 21 ноември

21.11. (събота): сборен пункт в 7,15 ч. пред Информацията на Централна жп гара София. С пътнически влак до гара Томпсън. Оттук тръгваме пеша по камионния път в Западна посока. През село Церецел за 5-6 часа се достига връх Церия (1234 м), първенец на Старопланинския поддял Мала планина. Има малко параклисче и маси с пейки. По черен път за още 2-2,30 часа слизаме до град Своге и се прибираме с влак до София.ЦЕНА 40 лв.:  жп транспорт,планински водач, организационни разходи. Екипировка: като за ниска планина есенно време – туристически обувки, яке, панталон, дъждобран, шапка, челник, щеки, подсилки. Трудност: лека, но продължителен преход. Минимум 4 участника.

Изкачване първенеца на Верила планина – връх Голям Дебелец (1415м) - 22 ноември

22.11. (неделя):тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 8,00 ч. През Перник достигане село Дрен. Оттук пеша за 2-3 часа се изкачва първенеца на планината връх Голям Дебелец (1415 м). От върха, в зависимост от условията, продължаване до село Клисура, слизане до село Крайници или обратно да село Дрен. С придружаващия транспорт прибиране в София.ЦЕНА 55 лв:придружаващ транспорт,планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска планина есенно време – туристически обувки, яке, панталон, дъждобран, шапка, челник, щеки, подсилки. Трудност: средна с продължителен преход. Минимум 6 участника.

На хижа и връх Васильов (1490м) - 28 - 29 ноември

28.11. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. Пристигане в село Шипково и оттам за около 2,30 часа изкачване до хижа “Васильов.29.11. (неделя): Достигане връх Васильов (1490 м), първенец на едноименния дял и слизане обратно до хижата – за максимум 1,30 часа.Спускане между 2 и 3 часа до хижа “Коман”, откъдето отпътуваме с придружаващия транспорт за София. Преди това обядваме в хубаво заведение. ЦЕНА 145 лв.: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, планински водач, планинска застраховка, организационни разходи. Екипировка: като за ниска планина зимно време – зимни туристически обувки, студо и ветроустойчиви яке и панталон, ръкавици, шапка, челник, щеки, подсилки, дрехи за преобличане. Трудност: средна. Минимум 6 участника

Хоро на баир: хижа “Тръстеная” и връх Издримец - 28 и 29 ноември

28.11. (събота): среща в 6,30 ч. на Централна жп гара София. Пътуваме с влак из дефилето до гара Бов. Оттам пеша за 3-4 часа до хижа “Тръстеная – настаняване. Следобед разучаване на народни танци, аранжирани с малиново вино. 29.11. (неделя):  след закуска, в 9,00ч тръгваме пеша и изкачваме връх Издримец (1492 м). Обратно до хижата и обяд. Слизаме до гара Бов. Всичко за деня около 6-7 часа пеша. Отпътуване с влак и пристигане в София към 19,00ч. ЦЕНА 75 лв: транспорт с влак, 1 нощувка в хижа, планински водач, хореограф, организационни разходи. Екипировка: като за ниска планина зимно време и задължително гети, щеки, срещу дъжд, челно осветление и т.н. Минимум 6 участника.Трудност: без технически трудности, но сравнително дълъг преход в Неделя.

Еднодневно пътешествие из Голо бърдо - 6 декември

06.12. (неделя): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 8,30 ч. През Перник достигане хижа “Славеите в Голо бърдо. Пием по кафе или бир и тръгваме пеша. Като излезем на билото, вървим по черен път на Запад. Отбиваме се и изкачваме първенеца на планината връх Ветрушка (1158 м) и слизаме до хижа “Орлите, която за съжаление не работи, но околността й е чудесно място за отдих. От хижата първо по шосе, а после по пътеки се спускаме до град Радомир. Всичко пеша за деня около 4-5 часа. Пием боза и се прибираме с чакащия ни транспорт до София.ЦЕНА 45 лв: придружаващ транспорт,планински водач, организационни разходи. Екипировка: като за ниска планина зимно време – зимни туристически обувки, студо и ветроустойчиво яке и панталон, ръкавици, шапка, челник, щеки, подсилки. Трудност: лека, но в зимни условия. Минимум 6 участника.

Изкачване първенеца на Боховската планина – връх Огорелица (1318м) - 13 декември

13.12. (неделя): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 8,00 ч. През Перник, Брезник и Трън достигаме село Бохова, в подножието на планината. За около 2 часа изкачваме първенеца и връх Огорелица (1318 м), на самата граница със Сърбия. Обратно до селото и отпътуване с чакащия ни транспорт. Късен обяд в подходяща механа. ЦЕНА 65 лв: придружаващ транспорт,планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за ниска планина зимно време – зимни туристически обувки, студо и ветроустойчиво яке и панталон, ръкавици, шапка, челник, щеки, подсилки.Трудност: лека, но в зимни условия.Минимум 6 участника.

Традиционно Предколедно на хижа “Осогово- 19 - 20 декември

19.12. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 9,00 ч. През Радомир и Кюстендил достигане хижа „Осогово” в едноименната планина. Още същия ден ще направим лека разходка до хотел 3-те буки за по едно питие и обратно. Следва планинарска вечер с много жива музика, танци, предметна викторина и т.н. В хижата се продава за ядене и пиене. 20.12. (неделя): след масовото ставане от дълбок и здравословен сън изкачваме връх Кюнека и се прибираме за обяд в хижата. Тръгваме с транспорта за София, но при село Богослов се отбиваме да видим уникалната гора от Секвоя-гигантея, голяма рядкост за нашите ширини. ЦЕНА 135 лв: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, планински водач, жива музика, подаръци за викторината, планинска застраховка, организационни разходи. Екипировка: зимна – яке и панталони /студо и ветроустойчиви/, зимни трекинг обувки, ръкавици, шапка, гети, челно осветление, сгъваеми щеки и др. Минимум 6 участника. Трудност: и леко и трудно…

Посрещане новата 2021 година на хижа “Смолянски езера” в Родопите - 31 декември 2020 – 3 януари 2021

31.12. (четвъртък): тръгване в 9.00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През Пампорово достигаме скътаната сред Смолянските езера едноименна хижа. Настаняване. Лека разходка в района и подготовка за Новогодишната нощ. Посрещане Новата 2021 година.01.01. (петък): следобед излизане с придружаващия ни транспорт до Пампорово и разглеждане на курорта.02.01. (събота): след закуската отиване с придружаващия ни транспорт до подхода за Каньона на водопадите. Няколко часа пеша из каньона /който желае/. Прибиране в хижата за обяд. Следобяд с придружаващия ни транспорт до Родопската Шипка и разглеждането й.03.01. (неделя): след късна закуска отпътуване за София.ЦЕНА 345 лв.; за деца под 12 години – 300 лв.: придружаващ транспорт, 3 пълни хранодена (нощувка, закуска, обяд и вечеря), вкл. и празнична Новогодишна вечеря, планинска застраховка, планински водач от фирмата, жива музика, организационни разходи.Екипировка: зимна.Трудност: внимателно придвижване в каньона с водач.Минимум 12 участника.

 

БАЛКАНИ

Пътешествие на остров Тасос с изкачване на първенеца му - връх Ипсарион  - 1 – 3 май

01.05. (петък): тръгване с придружаващ транспорт от стадион “В.Левски” в 06,00 ч. През граничен пункт Илинден пристигане до пещерата Ангистис (Маара) и разглеждането й. Придвижване до пещерата Алистрати и близкия каньон. Отиване до Кавала и разглеждане на църквата “Св.Богородица, акведукта, крепостната стена. Придвижване до Керамоти и с ферибот до остров Тасос. Пристигане в град Лименас и настаняване в хотел със закуска.02.05. (събота): с транспорта до село Потамя, откъдето започва целодневния преход в планината Ипсарион с изкачване на едноименния и първенец – връх Ипсарион (1206 м) и преход по скалистия панорамен рид Каменос врахос. Обратно с буса до хотела в Лименас.03.05. (Неделя): панорамна обиколка с транспорта на целия остров Тасос с посещение на женския манастир “Св.Архангел Михаил от 18-ти век. С ферибота до Керамоти и придвижване до древния град Филипи. Отпътуване за България и пристигане най-късно до 22.00 ч. в София. ЦЕНА 375 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в семеен хотел, български водач, ферибот в двете посоки, медицинска застраховка, гранични такси, организационни разходи.Цената не включва: входните такси за забележителностите, храната.Екипировка: като за ниска българска планина пролетно време – дрехи против вятър, дъжд, тънки ръкавици, шапка, челно осветление, щеки и т.н. Минимум 6 участника.Трудност: средна.

Плитвички езера и връх Динара в Хърватска - 21 – 25 май

21.05. (четвъртък): тръгване от стадион “В.Левски” в София с придружаващ транспорт в 7.00 ч. През Калотина, Белград и Загреб достигане Грабовац в района на Плитвичките езера. Разстоянието е около 940 км и се изминава за 10-12 часа. Настаняване в хостел. 22.05. (петък): след закуска тръгваме в 8.00 ч. с малки раници с храна и вода на обиколка в Национелен парк Плитвички езера. Обиколката продължава около 6 часа, а входът е 110 куни (15 евро). Около 14.00 ч. се тръгва с транспорта и се отива до Национален парк Крка (около 200 км). Обикалят се езерото и водопадите за около 3 часа. Вход 110 куни (15 евро). Около 19.00 ч. се отпътува за град Книн (50 км). Настаняване в хостел. Свободно време за разходка из града. 23.05. (събота/): след закуска се отива с транспорта до изходния пункт и се тръгва пеша с малки раници с храна и вода към връх Динара (1837м) – първенец на планината Динара, масива Динара и Хърватска. Изкачва се за около 3 часа и по обратния път се връща в град Книн. Втора нощувка в същия хостел. 24.05. /неделя/: тръгва се в 9,00 ч. с транспорта и за около час се стига в град Шибеник. За около 2 часа се разглежда красивият град. Около обед се отпътува за Задар, където се пристига след 1.30 часа. Също 2 часа за разглеждане и малко плаж. Около 16,00 ч. се тръгва за Загреб и след около 3 часа по магистрала се пристига. Настаняване в хостел. Свободно време из града. 25.05. (понеделник) Към 9,00 ч. се тръгва за България. 800-те км се изминават за 8-9 часа в зависимост и от престоя по границите. Предполагаемо пристигане в София около 20,00ч. ЦЕНА 690 лв Цената включва: придружаващ транспорт, 4 нощувки със закуски в хостел, застраховка, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: лека раница, трекингобувки, сандали, студо и ветроустойчиви яке и панталон, против дъжд, гети, щеки, очила, шапка, ръкавици, бански. Трудност: без технически трудности и много дълги преходи.Минимум 6 участника.

Атон – изкачване на едноименния връх (2033 м) и посещение на 4 манастира, вкл. Зограф - 3 – 7 юни; 18 – 22 септември

03.06. (Сряда): тръгване от пл. “Руски паметник” в София, от страната на пощата в 8,00 ч. (сборен пункт в 7.45 ч.) с придружаващ транспорт. През ГКПП Кулата/Промахон пристигане в градчето Йерисо в началото на п-ов Атон. Плаж на Бяло море. Нощувка в семеен хотел. 4.06. (четвъртък): с микробуса до Уранополи, входна врата за Атонския полуостров. С ферибот до главното пристанище на Света гора – Дафни. Оттам с друг ферибот до пристанището на скита “Св.Ана”. Оттук се тръгва пеша и през скита “Св.Ана” и параклиса-заслон “Панагия” се изкачва връх Атон (2033 м), където се нощува в затворени помещения със спални чували и шалтета. Цялото изкачване е около 8 часа. Ако не се стигне върха, се нощува на параклиса-заслон “Панагия” (1500 м н.в.).05.06. (петък): посрещане изгрева на връх Атон (2033 м). Ако се нощува на Панагия, се тръгва 1,30 часа преди изгрева за върха, по тъмно. Слизане и придвижване до манастира Великата Лавра - пръв и най-голям на Атон, където се и нощува. Всичко за деня 8-9 часа ходене. 06.06. (събота): придвижване с транспорт до столицата на Света гора – Карея и разглеждането и. Отново с транспорт до манастира Ватопед - най-богатият на Света гора,и разглеждането му. От него с пешеходен преход около 3 часа се пристига на българската светиня “Зограф. Нощувка. 07.06. (неделя): пешеходна разходка до пещерата на “Св.Козма. Слизане пеша до пристанището на Зографския манастир. С ферибот до Уранополи. Прибиране с придружаващия транспорт до България. В София се пристига най-късно 22,00 ч. ЦЕНА 499 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, български водач, медицинска застраховка, 1 нощувка в хотел в Йерисо, 1 в планински заслон и 2 в манастири, пермит за Атон, фериботи за влизане и излизане от Монашеската Република, вътрешен транспорт в Света гора, организационни разходи. Екипировка: като за висока българска планина пролетно време, щеки, спален чувал, шалте, челно осветление и храна за 2 дена. Минимум 6, максимум 8 участника – САМО МЪЖЕ ! Трудност: без технически трудности, но дълго изкачване.

Изкачване на Олимп (Митикас 2917 м) и посещение на Метеорите в Гърция - 11 – 14 юни; 4 – 7 септември

11.06. (четвъртък): тръгване в 07,00ч (сборен пункт в 6,45 ч.) с придружаващ транспорт от площад Руски паметник в София от страната на пощата. Пресичане българо-гръцката граница при Кулата. Достигане с автобуса заслон Приония (1100 м), откъдето за около три часа и половина е изкачването пеша до хижа Агапитос (2100 м). Нощувка. 12.06. (петък): изкачване за три-четири часа на първенеца на Олимп – връх Митикас (2917 м) и връх Скала (2864 м). Слизане обратно през хижата до заслон Приония, откъдето с придружаващия транспорт се отива до хотела край морето, където са следващите 2 нощувки.13.06.(събота): на следващия ден се прави целодневна екскурзия до известните скални манастири Метеорите, разглеждат се 2 манастира. След прибирането в хотела има време за плаж на Бяло море.14.06. (неделя): последния ден – плаж на Бяло море до обяд, след което по обратния път се пристига в София най-късно до 20,00 ч. ЦЕНА 415 лв.  Цената включва: придружаващ транспорт, 3 нощувки /1 в хижа и 2 в хотел край морето със закуска/, застраховка, български планински водач или водачи, организационни разходи. Цената не включва: храната и входа за манастирите. Екипировка: като за висока българска планина лятно време /топли, ветро и дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка зимна и лятна, щеки, челно осветление и т.н./ плюс 1 прусек с 2 карабинера, плюс каска , плюс алпийска седалка и бански. Минимум 10 участника. Трудност: последният участък до върха е труден технически, но преодолим.

За 4 дни на 4 върха в Сърбия – Миджур - първенец на страната, Шиляк - първенец на загадъчната Ртан, и Трем - първенец на алпийската Сува планина, че и още един!  - 25 – 28 юни

25.06. (четвъртък): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7.00 ч. През ГКПП Калотина/Градина и Пирот достигане планинския курорт Бабин зуб в сръбската част на Стара пранина. Настаняване в планинарския дом и обяд. След обяда пеша за около 2 часа траверсиране на връх Бабин зуб (1757 м). Емоционална планинарска вечер с музика и вечеря. 26.06. (петък): след закуската изкачване за 3 часа на първенеца на Западна Стара планина и на Сърбия – връх Миджур (2168 м). Обратно за 2 часа до планинарския дом. Обяд. С придружаващия транспорт през Княжевац и Сокол баня до хотела в село Ртан. Вечеря. 27.06. (събота): след закуската изкачване за около 4 часа първенеца на Ртан – връх Шиляк (1560 м) и обратно за 2,30 часа. Обяд и отпътуване с придружаващия транспорт. През Алексинац достигане курортния град Нишка баня, където се нощува в къща за гости. 28.06. (неделя): тръгване в 7.00 ч. с придружаващия транспорт и достигане местността Боянине воде, откъдето се тръгва пеша. За около 3 часа се изкачва първенеца на Сува планина, красивия скалист карстов връх Трем (1810 м). Слиза се обратно до седловината Девоиче гроб и прибиране до Боянине воде при транспорта. Всичко пеша около 6-7 часа. С транспорта прибиране до София. ЦЕНА 415 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 1 нощувка в планинарски дом с вечеря, закуска и обяд, 1 в хотел с вечеря, закуска и обяд и 1 в къща за гости, медицинска застраховка, гранични такси, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: като за висока българска планина пролетно време /топли, ветро и дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка зимна и лятна, щеки, челно осветление и т.н. Минимум 6 участника.

6-те най-високи върха на Балканите за 72 часа - 26 – 28 юни  - ЕДНА ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ НИ ПРОЯВИ!!!

26.06. (петък): тръгва се с придружаващ транспорт в 00,00 ч. от пл. “Руски паметник” в София. Пристигане около 6,00 ч. на заслон “Приония(1100 м), откъдето се тръгва пеша с леки раници, до 4 кг. През хижа “Агапитос се изкачват последователно Стефани (2909 м), Митикас (2917 м) и Сколио (2911 м). Обратно през хижата до Приония и с транспорта до Лептокария, където се нощува в хотел. Общо за деня преходът е около 13-14 часа. 27.06. (събота): тръгване рано с транспорта и обратно в България. Пристигане в Банско и настаняване в хотел. Пристигане на хижа “Вихреноколо 14,00 ч., изкачват се върховете Вихрен (2914 м) и Кутело (2908 м). Всичко около 6 часа пеша. Слизане с транспорта до Банско, където се нощува в хотела. 28.06. (неделя): в 7.00 ч. се тръгва с транспорта към летовище “Трещеник и около 9.00 ч. се тръгва пеша от м. “Нехтеница” към хижа “Грънчар, където сме около 10.00 ч.. Все по билото и около 15.00 ч. сме на връх Мусала (2925 м) – последният от 6-те и първи по височина. Почива се и се слиза пеша до Боровец. Трансфер до София, където се пристига най-късно до 21.00 ч. ЦЕНА 300 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хотел, медицинска застраховка, професионален планински водач, организационни разходи. Екипировка: лека и функционална екипировка, съобразена със сезона, щеки, челно осветление, течности, подсилки. Раничката за ходене да не е повече от 4 кг! Минимум 6 участника. Трудност: ПРОЯВАТА Е ТЕЖКА И ИЗИСКВА МНОГО ДОБРА ФИЗИЧЕСКА КОНДИЦИЯ, ВИСОКА МОТИВАЦИЯ И МИНИМАЛНИ КАТЕРАЧНИ УМЕНИЯ ЗА ПО-ТРУДНИТЕ УЧАСТЪЦИ!

Първенеца на Драмски Боздаг плюс първенеца на остров Самотраки в Гърция - 9 – 12 юли

9.07. (четвъртък): сборен пункт в 5,45 ч. на площад ”Руски паметник” в София от страната на пощата. Тръгване в 6,00 ч. с придружаващ транспорт. Влизане в Гърция през ГКПП Илинден. Посещение на планината Драмски Боздаг и изкачване първенеца и връх Профитис Илия (2232 м). Връщане обратно в България и нощувка в манастира Св.Георги” над град Хаджидимово.10.07. (петък): отново се влиза в Гърция и през Драма и Ксанти се пристига в Александруполис. С ферибота - до о-в Самотраки. Настаняване в хотел в селището Терма под връх Фенгари.11.07. (събота): изкачване пеша първенеца на третия по височина остров на Гърция – връх Фенгари (1611 м). Всичко около 8-10 часа ходене. 12.07. (неделя): посещение на долните 2 водопада в каньона на река Фониа за около 2.30 часа. Посещение в Тракийското светилище Палиополи и музея до него с копие от известната статуя на победата Нике. Евентуално плаж в кристалните води на Бяло море. Разглеждане на столицата на о-ва - градчето Хора. В късния следобед придвижване с ферибота до Александруполис и прибиране с микробуса през нощта в София. ЦЕНА: 495 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 1 нощувка в манастир и 2 нощувки в хотел със закуска, ферибот в 2-те посоки вкл. и за придружаващия транспорт, медицинска застраховка, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: като за средновисока лятна българска планина, щеки, челно осветление, бански и летни дрехи за ниското.Минимум 10 участника. Трудност: втората част от изкачването на връх Фенгари е скалисто, а някъде и сипесто.

Планинарско пътешествие из Черна гора и Босна - 15 – 19 юли

15.07. (сряда): тръгване от стадион “В.Левски” в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. През Калотина, Ниш и Кралево се достига Черногорския планински курорт Жабляк в планината Дурмитор. 580-те км се изминават за 10-11 часа. Настаняване в хотел. Свободно време за разглеждане. 16.07. (четвъртък): в 9.00 ч., след закуската, тръгване пеша с малки раници с храна и вода за деня към първенеца на планината връх Боботов кук (2522 м). Изкачването на върха отнема 4-5 часа, преодолявайки плюс 1100 м диневилация. Гледката е фантастична! Слизане почти по същия път за около 3 часа. Свободно време. 17.07. (петък): след закуска се потегля с транспорта за Босна и Херцеговина. Пътят около 180 км е планински и се взема за 4-5 часа. Минава се през живописните долини на реките Пива, Дрина и Тара. Обядът е на водослива на Пива и Тара, давайки началото на Дрина. При желание може да се организира рафтинг по Тара  - не е включено в цената. Пристигане в хотела в подножието на планината Маглич, в Нац. парк “Сутиеска”.18.07. (събота): в 9,00 ч., след закуската, тръгване пеша с малки раници с храна и вода за деня към първенеца на Босна и Херцеговина връх Босански Маглич (2386 м). Ползва се високопроходим транспорт до изходния пункт, откъдето се тръгва пеша с местен планински водач. Изкачването на върха е около 3 часа с положителна диневилация плюс  900 м. Слизането е по обратния път за същото време. Прибиране в хотела.19.07. (неделя): около 9.00 ч. потегляне с транспорта за България. Пътят е около 600 км и се взема за 11-12 часа. Спиране по пътя и разглеждане на Каменния град, Шагранската осмица и Дрвен град на Костурица. Предполагаемо пристигане в София около 20-21,00 ч. ЦЕНА 690 лв. Цената включва: 4 нощувки със закуски в хотел, придружаващ транспорт, входни такси за Нац. паркове „Дурмитор” и „Сутиеска”, високопроходим транспорт в Маглич, местен планински водач в Маглич, Български планински водач, застраховка, организационни разходи. Екипировка: лека раница, трекингобувки, сандали, студо и ветроустойчиви яке и панталон, против дъжд, гети, щеки, очила, шапка, ръкавици.  Трудност: с технически трудности и дълги преходи. Минимум 6 участника.

Изкачване първенеца на Македония и Албания – връх Кораб (2764 м), разглеждане на каньона “Матка’ и изкачване планината Водно над Скопие - 24 – 26 юли

24.07. (петък): тръгване в 7.00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През граничен пункт Гюешево и покрай Скопие, достигане каньона “Матка’ на река Треска на 16 км от Скопие. Разглеждане близката част на каньона и посещение на някои от старите манастири - районът е известен като Скопската Света гора. Обратно в Скопие и настаняване в хостел със закуска. 25.07. (събота): тръгване с придружаващия транспорт рано сутринта в 6.00ч и край Тетово, Гостивар, Мавровското езеро достигане под граничната застава “Стрезимир” в планината Кораб. Тръгване пеша и за около 5 часа достигане първенеца на двете държави Македония и Албания – връх Кораб (2764 м). Обратно до транспорта за още 2-3 часа и прибиране по същия път до хостела. 26.07. (Неделя): тръгване с транспорта в 7.00 ч. и достигане летовище Водно в едноименната планина. Оттам за 20 мин. с лифт се изкачва до връх Водно (1060 м) – първенец на едноименната планина, на който е издигнат 64-метров метален кръст, който се осветява нощно време. Има и планинарски дом – “Даре Джамбаз. Обратно до транспорта, свободно време в Скопие и прибиране до София. ЦЕНА 315 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, лифт, 2 нощувки със закуска в хостел, медицинска застраховка, такса Национален парк, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: като за висока българска планина лятно време /топли, ветро и дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка зимна и лятна, дъждобран, щеки, челно осветление/ и т.н. Минимум 6 участника.Трудност: без технически трудности, но дълъг преход.

Изкачване двата най-високи върха на Румъния в Карпатите - 11 – 16 август

11.08. (вторник): тръгване в 6,00 ч. с микробус от пл.” Руски паметник’ в София. Чрез ферибота Оряхово/Бекет се достига района на езерото Бъйля лак на билото на Карпатите, на Трансфъгаришанската магистрала. Палатъчен бивак.12.08. (сряда): тръгване пеша с максимално лек багаж (палатъчният бивак остава край Бъйля лак) и 7-8 часов преход до хижа Подрагу, където се нощува.13.08. (четвъртък): изкачване първенеца на Румънските Карпати и Румъния – връх Молдовяну (2543 м) и обратно до хижа Подрагу. Всичко 6-7 часа пеша 14.08. (петък): обратно преход /по друг маршрут/ до Бивака край Бъйля лак и нощувка в палатките. 15.08. (събота):  изкачване на втория по височина и един от най-красивите върхове на Румъния и Карпатите – Негою (2537 м) и обратно до Бъйля лак - около 10 часа. Нощувка.16.08. (неделя): събиране на бивака и тръгване в 6,00 ч. с микробуса. Отпътуване за България и пристигане в София до 22,00 ч. ЦЕНА 515 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа и 3 в палатки, такса ферибот, медицинска застраховка, български планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време плюс бивачни принадлежности (задължително – палатка, спален чувал, шалте, по желание – примус, прибори за готвене, челно осветление). Храна да се носи от България, по пътя може да зареждаме Минимум 6 участника. Трудност: трудни и продължителни маршрути.

Изкачване първенеца на Косово в Албанските Алпи – връх Джеравица (2656 м) откъм Дечани в Косово - 13 – 16 август

13.08. (четвъртък): тръгване с придружаващ транспорт в 06,00 ч. от Руски паметник в София. През ГКПП Гюешево, Деве баир, Ниш, Прокупле, Куршумлия и Прищина се достига Дечански манастир. Разглеждане на манастира. Придвижване до град Печ и нощувка в хотел. Разглеждане на Патриаршията. 14.08. (петък): излизане с нает местен джип или джипове по черен път докъдето може срещу течението на река Дечанска Бистрица. Изкачване първенеца на Косово – връх Джеравица (2656 м) в Албанските Алпи. Обратно до джиповете и прибиране в Печ. Втора нощувка в същия хотел.15.08. (събота): с придружаващия транспорт до град Призрен и разглеждането му. Влизане в Македония и достигане Скопие. Свободно време. Нощувка в хостел в Скопие. 16.08. (неделя): преди обед разглеждане каньона Матка и посещение на някои от старите манастири в района. Прибиране до София. ЦЕНА 499 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, зелена карта за Косово, 3 нощувки в хотел и хостел, джипове за планината, медицинска застраховка, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: като за висока българска планина лятно време – топли, ветро и дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка зимна и лятна, щеки, челно осветление и т.н Минимум 6 участника. Трудност: без технически трудности.

Албанските Алпи  -  22 – 29 август

22.08. (събота): тръгване в 7.00 ч. с придружаващ транспорт от площад “Руски паметник” в София. През Калотина, Ниш, Нови Пазар, Рожай и Беране, достигане градчето Плав в Черна Гора, край едноименното езеро. Нощувка в пансион. 23.08. (Неделя): с транспорта: Плав – Гусиньесело Вусанье.Пеша: село Вусаньевръх Колац (2534 м) – първенец на Черна гора, на самата граница – връх Мая е Колац (2556 м) – изцяло на албанска територия – връх Мали Колац (2526 м) – на самата граница. Слизане обратно пеша до село Вусанье - около 10 часа всичко, и прибиране с транспорта до Плав. Втора нощувка в пансиона.24.08. (понеделник): тръгване в 8,00 ч. с придружаващия транспорт и достигане максимално далеко в долината Вруя. Продължаване пеша, пресичане границата и влизане в Албания и достигане алпийското езеро под връх Езерце, където се нощува на палатки. 25.08. (вторник): изкачване нелекия първенец на Албанските Алпи – Езерце (2693 м), като е много вероятно използването на алпийски котки. Слизане до Бивака и втора нощувка на него. Около 8-9 часа. 26.08. (сряда): събиране на бивака и обратно надолу до чакащия транспорт. Прибиране в пансиона в Плав  - стаите в пансиона се запазват след първата нощувка. 27.08. (четвъртък): тръгване в 7.00 ч. с транспорта до долината Грбая. Оттам маршрут над долината по върховете Валушница, Талянка, Попадия, с директен поглед към красивия алпийски дял Каранфилите. Слизане обратно до транспорта в долината и прибиране в Плав. 28.08. (петък): отново в долината Грбая. Изкачване връх Северен Каранфил и евентуално Големия Каранфил. Обратно в Плав. 29.08. (събота): пътуване с транспорта по обратния път до България. ЦЕНА 645 лв.Цената включва: придружаващ транспорт, 5 нощувки в пансион, 2 нощувки във фирмени палатки (който няма собствена), медицинска застраховка, такса Национален  парк, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: Като за висока българска планина лятно време плюс алпийски котки (ако са необходими), плюс прусек с 2 карабинера, плюс каска, плюс алпийска седалка, телескопични щеки, челно осветление и бивачни съоръжения (палатка, спален чувал и шалте). Каска и алпийска седалка може да се наемат от фирмата срещу наем от 5 лв на ден. Минимум 6 участника. Трудност: връх Езерце и Каранфилите са трудни технически.

Изкачване първенеца Веливар (2373 м) на граничната с Албания Македонска планина Дешат - 5 – 7 септември

05.09. (събота): тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник в София в 7,00 ч. Достигане Скопие и разходка из каньона Матка. Отпътуване и пристигане в курорта Маврово. Нощувка в къща за гости. 06.09. (неделя): тръгване в 7,00 ч. с придружаващия транспорт и пристигане в село Битуше. Изкачване първенеца връх Веливар (2373 м), минавайки край 3 ледникови езера. Връщане обратно до селото и с транспорта до Бигорския манастир. Обратно до Маврово и втора нощувка в къщата за гости.07.09. (понеделник): отпътуване от Маврово и пристигане в село Галичник, най-голямото някога село в Македония. Известно е с прословутата Галичка сватба – истински празник, провеждащ се всяка година около 12 юли (Петровден). Разглеждане на селото. Прибиране в България по светло. ЦЕНА 315 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в къща за гости, български планински водач, медицинска застраховка, вход за културноисторически забележителности, организационни разходи.Екипировка: като за висока българска планина лятно време /топли, ветро и дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка зимна и лятна, щеки, челно осветление и т.н. Минимум 6 участника.Трудност: без сериозни технически трудности, но с продължителност на прехода около 8 часа.

Планината Тимфи и каньона Викос в Гърция - 10 – 13 септември

10.09. (четвъртък): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 6,00 ч. През Кулата и Солун пристигаме в Йоанина около 14.00 ч.Обяд и разглеждане на града – стария град, крепостта, джамията Аслан паша, археологическия музей. С транспорта за 1 час пристигаме на изходния пункт. Тръгваме пеша и за около 2 часа пристигаме в хижата, където ще нощуваме 2 нощи. 11.09. (петък): след закуска, се тръгва в 9.00 ч. с малки раници с храна и вода за деня и след около 3 часа се изкачва връх Гамила (2497 м), първенец на планината. Няма сериозни трудности. Обратно за 2 часа до хижата. Следобед разходка до езерото Драколимни – всичко около 2 часа.12.09. (събота): в 9.00 ч. се тръгва надолу и за 2 часа сме при чакащия ни транспорт. Около обед се тръгва пеша надолу през каньона „Викос” сред отвесни скали и огромни цепнатини. За около 3 часа достигаме изворите на река Видоматис. Разглеждаме ги, както и църквата “Пресвета Богородица’. За час и половина-два се изкачваме до селцето Викос и се настаняваме в къща за гости. 13.09. (неделя): в 9.00 ч. тръгваме на разходка в района и ще посетим скалния манастир “Света Параскева”. Около обяд тръгваме за България (600 км; около 7 часа) и най-късно в 20.00 ч. пристигаме в София.ЦЕНА 490 лв.Цената включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хижа и 1 в къща за гости, застраховка, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: раница за леки преходи, трекингобувки, сандали, студо и ветроустойчиви яке и панталон, дъждобран, гети, щеки, очила, шапка, ръкавици, челно осветление, аптечка. Малко суха храна и подсилки за преходите.Трудност: без сериозни технически трудности и дълги преходи. Минимум 6 участника.

Изкачване първенците на Сръбските планини Гребен и Влашка – Дзиглина ливада и Паница - 3 - 4 октомври

03.10. (събота): тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 7,00 ч. През ГКПП Калотина/Градина влизаме в Сърбия. Срещу река Ерма и през село Поганово достигаме малкото селце Драговита. Оттук тръгваме пеша и накрая по тесен и скалист билен ръб се изкачваме до първенеца на Гребен – връх Дзиглина ливада (1377 м). Обратно до транспорта ни в Драговита. Всичко пеша около 5-5.30 часа. Слизане с транспорта до Погановския манастир и разглеждането му. Придвижване до къщата за гости, където ще нощуваме. 4.10. (неделя): с транспорта до изходния пункт, откъдето тръгваме пеша за първенеца на Влашка планина. След около 5 часа изкачване, сме на връх Паница (1443 м), най-високата точка на планината. Обратно до транспорта. Почерпка и разбор на проявата в местна кръчма. ЦЕНА 165 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 1 нощувка с полупансион /закуска и вечеря/ в къща за гости, застраховка, български планински водач, организационни разходи.Екипировка: като за средновисока българска планина есенно време – трекингобувки, яке и долнище, дъждобран, шапка, тънки ръкавици, щеки, челно осветление, дрехи за преобличане и т.н. Минимум 6 участника. Трудност: на места с технически трудности и с продължителност на преходите около 5-8 часа.

Изкачване първенеца на цялото Краище - българско и сръбско -  връх Бясна кобила (1922 м) в Сърбия - 11 октомври

11.10. (неделя): тръгване с придружаващ транспорт от Руски паметник в София в 7.00 ч. През ГКПП Стрезимировци влизаме в Сърбия и се придвижваме покрай Власинското езеро и селата Долна и Горна Любата, до Руския паметник на билото на Доганица. Оттук пеша за 1,30 часа сме на първенеца на цялото Краище – връх Бясна кобила (1922 м) с ретранслаторна кула на него. Върхът е невероятно обгледен във всички посоки. Към България се прибираме през Босилеград (разглеждане) и ГКПП Олтоманци. Пристигане в София по светло. ЦЕНА 99 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, гранични такси, застраховка, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: яке и панталони /студо и ветроустойчиви/, трекинг обувки, дъждобран, ръкавици, шапка, челно осветление, сгъваеми щеки и др.Минимум 6 участника. Трудност: лека

Каньона „Матка” и планината Водно в Република Северна Македония - 17 - 18 октомври

17.10. (събота): тръгване в 7.00 ч. от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. През ГКПП Гюешево /Деве баир и Скопие се достига каньона “Матка. Освен невероятния каньон на река Треска, районът е известен и с многото си стари манастири. Разходка по каньона. Изкачване за 1,30 часа до манастира “Св.Никола Шишовски”. Връщане с лодка. С транспорта до Скопие и нощувка в хостел. 18.10. (неделя): с придружаващия транспорт до планината Водно и с лифта изкачване до върха, където се намира туристическа хижа и 64-метровия метален кръст. Обратно с лифта до транспорта и слизане в Скопие, чийто център се разглежда. Посещение в църквата “Св.Спас”, където се съхраняват костите на Гоце Делчев. Прибиране по обратния път до София. ЦЕНА 235 лв. Цената включва: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хостел със закуска, лифт в 2-те посоки, лодка, медицинска застраховка, български планински водач, организационни разходи. Екипировка: като за ниска българска планина есенно време – срещу дъжд, челно осветление. Може с маратонки. Минимум 6 участника.Трудност: няма

ДАЛЕЧНИ ПРОЯВИ

Еверест трекинг плюс езерата Гокио или изкачване на Айланд пик (6189 м) в Непал - 5 – 28 април

Цена 3990 лв. само за трекинга и 4990лв с Айланд пик: самолет от София до Катманду и обратно, самолет от Катманду до Лукла и обратно, вътрешен транспорт (трансфери от и до летището в Катманду, автобус за Сити тур в Катманду), всички нощувки, носачи по трекинга, вкл. до и от Базовия лагер на Айланд пик, български водач за трекинга и непалски високопланински водач за Айланд пик, пълно обслужване на Базовия лагер (3-4 дена, вкл. и храна), пермит за върха и Национален парк, медицинска застраховка, виза за Непал, гранични такси, вход музеи, организационни разходи.

Пътешествие до светилището на Анапурна в Непалските Хималаи - 26 април – 15 май 2020

ЦЕНА 3890 лв.: самолет от София до Катманду и обратно, вътрешен транспорт (трансфери от и до летището в Катманду, автобус за Сити тур в Катманду, микробус до Биретанти и от Биретанти, автобус от Похара до Катманду, таксита и т.н.), всички нощувки, носачи по трекинга, български високопланински водач, пермит за Национален парк, медицинска застраховка, гранични такси, вход музеи, организационни разходи. Цената не включва: непалска виза (50 долара – вади се на летището, храната, бакшишите в размер на 50 долара на човек).

Остров Корсика –15 – 26 юни

ЦЕНА 1570 лв. за група: 7 – 15 души: нощувки (на палатки), придружаващ микробус, магистрални такси, ферибот в двете посоки, медицинска застраховка Асистанс, квалифициран български планински водач, организационни разходи. В цената не влизат: храна и напитки, музеи. Доплащане за нощуване на закрито, там където е възможно (бунгала, хижи, хотели)

Изкачване първенеца на Австрия – връх Гросглокнер (3797 м) в Алпите - 16 – 21 юни

ЦЕНА 1315 лв.: придружаващ транспорт, 5 нощувки в хижи и пансиони, медицинска застраховка, български планински водачи /на 3 участника 1 водач/, организационни разходи.

Изкачване връх Казбек (5033 м) в Кавказ от Грузия - 3 – 12 юли

ЦЕНА 2475 лв.: самолетни билети София – Тбилиси – София, пакет услуги в Грузия /планински водач, всички трансфери, бивачно и газово снаряжение, хранителни продукти по маршрута, 2 нощувки със закуска в хотели в Тбилиси и Казбек/, български водач от фирмата, застраховка, организационни разходи.

Пътешествие в Ладак и Занскар – Северна Индия - 4 – 19 юли

ЦЕНА: 4550 лв.: самолетни полети София-Делхи-София, самолетни полети Делхи-Ле-Делхи, пакет в Индия /нощувки в хотели със закуска, вътрешен транспорт, трансфери, пермити, местни екскурзоводи, сити-тур на Делхи и Ле/, български водач от фирмата, медицинска застраховка, организационни разходи.

Изкачване личния турски връх Качкар (3932 м) - 18 – 28 юли

ЦЕНА 950 лв при 7 участника; 1100 лв. при 6 участника; 1250 лв. при 5 участника; 1450 лв. при 4 участника: придружаващ транспорт, 7 нощувки на хотел, 3 нощувки на палатка, застраховка, български планински водач, организационни разходи. Цената не включва: храна и музейни такси.

Изкачване на пик Ленин (7134 м) в Памир – Киргизия - 25 юли – 20 август

ЦЕНА 4650 лв: автобус до Истанбул и обратно, самолетни полети от Истанбул до Ош и обратно, всички трансфери, киргизки визи, медицинска застраховка, 2 нощувки в Ош, нощувките в местни палатки с шалтета в Базов и в Преден Базов лагер, височинните палатки /лични или фирмени/, цялата храна в Базов и Преден Базов лагер, храната и газта за височинните лагери /купува се от Ош и влиза в цената/, столова, тоалетни, електричество, камера за багаж в Базов и Преден Базов / Лагер 1/, преводач, радиостанция, местен планински водач, руснак, който отговаря за групата в Базов и Преден Базов лагер, организационни разходи. В цената не влиза: храната от София до Ош и обратно, газовите примуси, личната височинна екипировка, спалният чувал.

Изкачване първенеца на Юлийските Алпи и Словения - Триглав (2863 м), 7-тетриглавски езера, Бохинското и Бледското езеро, Постойна - 1 – 6 август

ЦЕНА 760 лв: придружаващ транспорт, 5 нощувки в хижи, медицинска застраховка, български планински водач, такси, организационни разходи.

Изкачване връх Гранд Парадизо (4063 м) и първенеца на Алпите – връх Монблан (4810 м) или ежедневни трекинг маршрути в околностите им - 1 – 9 август

ЦЕНА 3000 лв за върховете и 2200 лв за трекингите: придружаващ транспорт, нощувки в хостел, хижи и пансион, вътрешен транспорт (лифтове, зъбчати железници, автобуси, влакове), български планински водачи (за върховете – на 2 участника по 1 водач), медицинска застраховка, организационни разходи.

Каракорум – трекинг сред най-дългите ледници в света - 1 – 20 август

ЦЕНА 6490 лв.: самолетните полети от София до Исламабад и обратно, всички вътрешни полети, всички вътрешни трансфери, всички нощувки в хотели (хотелите са най-добрите) и палатки (по 2 души в палатка), къмпинг вещи (тоалетна палатка, палатка за храна с маси и столове, матраци, тоалетна хартия), цялата храна по време на трекинга, част от храната в хотелите, местен водач, готвач, носачи (по 12,5 кг на участник), помощници в кухнята, застраховка, български планински водач, трекинг таксата (50$), местна такса (50$), пътни и паркинг такси, къмпинг такса по трека, такса за мостовете, такса за превала Гондо Горо, такса замърсяване, организационни разходи. Виза всеки си вади он-лайн и я заплаща.

Изкачване първенеца на Турция – връх Арарат (5137 м) - 21 – 30 август

ЦЕНА 2190 лв.: автобус от София до Истанбул и обратно, самолетни полети: Истанбул-Игдир-Истанбул, трансфер от летището до Догубаязит и обратно, 2 нощувки в хотел със закуска в Догубаязит, 4 нощувки в палатки на посрещащата фирма, пермит за върха, обслужващ обоз, местен (на 4 души 1 водач) и български планински водачи, цялата храна в планината, медицинска застраховка, организационни разходи.

Върхове над 4500м в масива Монте Роза – италиански Алпи - 22 – 30 август

ЦЕНА 1630 лв.: придружаващ транспорт, 2 нощувки в хостел, 2 нощувки в къмпинг на палатки (фирмени който няма своя) и 4 в хижа, лифт до около 3000 м, български планински водач, медицинска застраховка, организационни разходи.

Изкачване първенеца на Европа връх Елбрус (5642 м) – Русия - 2 – 13 септември

ЦЕНА 2390 лв.: автобус София – Истанбул – София, самолетни полети Истанбул–Минерални води – Истанбул, вътрешен транспорт, лифт в 2-те посоки, нощувките в туристическа база и хижа, руска виза, регистрация в милицията, такса Национален парк, гранични такси, медицинска застраховка за 30 000 евро, руски и български (при минимум 10 участника) планински водач, организационни разход

Африканският първенец Килиманджаро (5895 м)  - 4 – 13 септември

ЦЕНА 5230 лв.: самолетни полети София – летище Килиманджаро – София, нощувките /хотели, хижи/, храната /с минимални изключения/, вътрешен транспорт, български водач при над 10 участника, местни водачи и носачи, готвачи, таксата за върха, медицинска застраховка, организационни разходи.

Високите върхове на Турция - 19 септември – 4 октомври

ЦЕНА 1600 лв.:придружаващ транспорт, понтон, всички нощувки в хотели, хостели и палатки, български планински водач, застраховка, организационни разходи. Цената не включва: храната и музейните такси.

Пътешествие към древната цивилизация на инките в Перу (Наска, Мачу Пикчу, Куску, ез. Титикака, Долината на инките) плюс изкачване на вулкана Мисти (5835 м) или посещение на каньона Колка (най-дълбокият в света) - 3 – 18 октомври

ЦЕНА 5890 лв.; ЦЕНА при включване направо в Лима: 3590 лв или 1835 евро: транспорт София-Лима-София (самолети с вкл.лет.такси), самолетен полет над линиите Наска, нощувки в хотели 2* със закуски (техните хотели 2* са като нашите 3*), придружаващ минибус в част от Перу, друг необходим вътрешен транспорт (вкл. придружаващ микробус, редовни автобуси, влака до Мачу Пикчу), местен водач, екскурзоводи на английски, музейни такси, гранични такси, медицинска застраховка, палатки за изкачването и храната при изкачването на вулкана Мисти, представител на фирмата от България /при минимум 10 участника/, организационни разходи.

Сиким (трекинг към Канчендзьонга) плюс Дарджилинг в Северна Индия - 22 октомври – 9 ноември

ЦЕНА 4790 лв.: самолетни билети София – Делхи – София и Делхи – Багдогра – Делхи с вкл. летищни такси, 9 нощувки в хотели и 7 в палатки, 7 пълни пансиона през 8-те дена трекинг, носачи, местен водач, готвач, български водач от фирмата, застраховка, вход музеи, трансфери, Сити-тур на Делхи, Гангток и Дарджилинг, организационни разходи. Цената не включва: храната извън трекинга, бакшиши (около 50 долара на участник). Индийската виза всеки си вади и заплаща он-лайн !

ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРОГРАМИТЕ – В ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА БТС И НА ТЕЛЕФОНИ: 0882966319 И 0882966320.

При проявен интерес ще получите пълна информация в Информационния център на БТС.

 

 

 

КУРС ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ
За информация и записване:
Тел. 02/93 00 677

БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ
ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
Тел. : 02/980 12 85
GSM: 0882966320, 0882966319
www.btsbg.org
e-mail: infotourbts [hop] gmail [bts] com

Btsbg.org © 2020 All rights reserved