12 август – Международен ден на младежта

13/08/2021

ВЪВ ВРЕМЕТО НА ВЪЗМОЖНОСТИ - ТУРИЗЪМ И ЗДРАВЕ

                                  

            На 12 август 2021 г. от 17 часа в Борисовата градина се състоя събитие, организирано от Дирекция „Младежки политики” на Министерство на младежта и спорта, Българският туристически съюз и Столична община. Тази година то бе под надслов „12 август – Международен ден на младежта – Време на възможности”. Младежките организации, които участваха в проявата, имаха възможност да представят своята дейност чрез презентации, лекции и интерактивни дейности. От страна на Българския туристически съюз участваха Туристическо дружество „Кремиковци”, ТД ПЕС Мусала и хор „Планинарска песен”. На събитието присъства и изпълнителният секретар на БТС - Доц. д-р инж. Румен Драганов. 

            „За нас е изключително удоволствие, че Българският туристически съюз, в качеството си на организация, работеща със и за младите хора, допринася за отбелязването на Международния ден на младежта и за повишаване информираността относно работата на младежките организации и дейността на Министерството на младежта и спорта” - се казва в Поздравителния адрес на Министерество на младежта и спорта, изпратен до всички организатори и участници в инициативата, която се провежда в четири града.

            Преминаващите през парка млади хора и деца с техните родители имаха възможност да разгледат подготвените от младежките организации щандове, където се съобщаваха интересни данни и малко известни факти за съответния участник, имаше демонстрации и викторини, имаше, разбира се и награди.   Туристическо дружество „Кремиковци” впечатли с импровизираната в парка изложба от фотоси на великолепни панорами в планината, където туристите са правили снимки. „Образно онагледяваме нашите преживявания – сподели Валентин Янев. – Искаме да предизвикаме интереса на младите хора, които ги гледат и да ги накараме да заобичат планината и туризма.”

            Вела Пчеларова – председател на Софийския ученически съвет, с интерес разгледа книгите на големия български алпинист Атанас Скатов, които Марияна Илиева, сертифициран преподавател по новата система „Научи как се учи”, й показа. Сдружение „Пещерно спасяване” предостави на децата, дошли в парка, възможност за екстремни емоции чрез т.нар. тролей, монтиран между дърветата.  Хор „Планинарска песен” с много настроение изпълни песни за природата и Родината, които докоснаха сърцата на всички присъстващи.

            Много положителни емоции сред децата предизвика преминаването по двата маршрута, организирани от Клуб „Валди”, в които участваха ученици от Сдружение за училищен спорт и туризъм „А.С.Пушкин”. Техният преподавател Константин Койнов с увлечение разказваше за спорта ориентиране на младежи, които проявяваха интерес. Единият маршрут в Борисовата градина бе за деца и начинаещи, а другият - за напреднали. Проявата на ориентировачите имаше за цел не просто да предизвика двигателна активност у включилите се в нея, но и да затвърди техните познания – покрай паметника на кой велик българин преминават и покрай какъв вид дърво. „Дойдох днес тук, за да се забавлявам. Приятно ми е да бягам и да се ориентирам в различни местности” – сподели Силвия Трифонова – осмокласничка от СМГ, София.

            БТС като основен организатор за София предостави възможност на младежите от Централата на Сдружението да проявят своя организаторски талант. Максимилиян Михайлов бе в ролята на модератор на проявата, заедно с Иван Тодоров, Симеон Симеонов, Гергана Мишова и Гергана Геранова, общувайки с включилите се в инициативата млади хора, заявиха, че двете ключови думи „туризъм” и „здраве”, в комбинация с мотото „Време на възможности”, дават повод за задоволство – от предизвикателствата и от сбъдването.

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved