126 ГОДИНИ СЛЕД НАЧАЛОТО НА ОРГАНИЗИРАНИЯ ТУРИЗЪМ

30/08/2021

126 ГОДИНИ СЛЕД НАЧАЛОТО НА ОРГАНИЗИРАНИЯ ТУРИЗЪМ

 

Хронология на най-големия празник на БТС

 

 

Има една ключова за Българския туристически съюз година и това е далечната 1895-та, когато Алеко Константинов повежда 300 души към Черни връх. Така се слага началото на организирания туризъм в България. Всяка година по традиция членовете на БТС отбелязват рождения ден на любимата си организация в последната неделя на месец август. Началото на тържествата винаги започва в 17 часа на морената пред Народния театър ”Иван Вазов” откъдето тръгват първите ентусиасти, поведени от Щастливеца към Витошкия първенец.

 

И тази година на 27 август сподвижници на Алеко дойдоха пред морената. Сред тях бяха председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов, проф. Иван Лалов – бивш председател на БТС, Ирена Димитрова – директор на Дирекция „Спорт и младежки дейности” в Столична община и Тодор Шабански от фондация „София – европейска столица на спорта”, които са партньори на БТС заедно с Природен парк „Витоша”.

 

Доц. Венци Росманов поднесе цветя в памет на патрона на БТС и се обърна към събралото се множество с думите: „Планинарите са добри хора. Те са интелигентни, умни, патриоти, обичат Родината си, обичат народа си. Те не криволичат в човешките отношения. Трябва да бъдем като Алеко и Вазов не само днес, а всеки ден. Нашият Съюз има огромен потенциал и можем да помогнем на тази прекрасна организация да заеме своето достойно място в обществото и с примера на планинарите да дадем някаква надежда на това общество.”

 

Певците от хоровете „Планинарска песен” и „Планинарска песен – Филип Аврамов” с много чувство изпяха любими туристически песни и създадоха настроение сред присъстващите. Последва поставяне на цветя от експертите в БТС пред паметника на Щастливеца на бул. Витоша.

 

На 29 август, в неделя, на туристическия събор дойдоха планинари от туристическите дружества от цялата страна. Към тях, макар и задочно, се присъединиха с Поздравителни адреси Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма и Министерство на образованието и науката. Присъстваха и изпълнителният секретар на Сдружението доц.д-р инж. Румен Драганов и  членовете на Управителния съвет Атанас Сивков, Васил Николов и Жельо Желев. Празника споделиха с нас и приятели туристи от Босилеград, Сърбия.

 

Върхът не беше гостоприемен тази година. Дъжд, силен вятър и гъста мъгла попречиха на мнозина да се изкачат на Витошкия първенец. Но планинските бегачи, участници в състезанието „Витоша рън” 2021, стигнаха успешно  от старта пред НДК до финала на Черни връх.

 

Председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов поднесе цветя пред барелефа на Щастливеца и в 12 часа официално бе открит националният туристически събор с Химна на Република България и Химна на БТС „Балкани, дигайте се в небесата”. 

 

„На рождения ден на нашия Съюз, на рожденото му място вие сте дошли със светли помисли, водени от предизвикателствата, верни на традициите на нашия Съюз, защото ние сме решени и продължаваме да работим за него, за да може  всички да намират място в него, за да общуват с планината, да общуват с природата и да обичат нашата прекрасна Родина. Нека да не ни плашат нито студ, нито вятър, нито дъжд, да не ни плашат и трудностите, пред които сме изправени и които ще преодолеем заедно” – каза в приветствието си В. Росманов.

 

Лошото време не помрачи желанието за традиционното хоро на върха. А хоровете „Планинарска песен” и „Планинарска песен – Филип Аврамов” от импровизираната сцена на хижа „Алеко” с изпълненията  си зарадваха публиката. Аплодисментите бяха спонтанни и от сърце. Каквито бяха и популярните туристически песни.

 

Тази година заради неблагоприятните метеорологични условия тегленето на традиционната томбола на Националното движение „Покорител на 10-те планински първенци” се състоя на хижа „Алеко”. Всички регистрирани в движението за 2020 и 2021 година са 278, от които 85 са с печати и марки. Голямата награда – велосипед – спечели Денка Калоферова Георгиева от ТД „Родни балкани” – гр. Варна. Нейното име изтегли 11-годишният Красимир Димитров. Останалите награди бяха палатки, спални чували, термоси, туристически кутии, ветровки, раници и туристически постелки. На всички участници в националния туристически събор БТС връчи грамоти.

 

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved