156 години от рождението на Алеко Константинов

14/01/2019

Щастливеца е нашият будител към прекрасното, към живота, към хората

 

Да помним заветите на Алеко, да ги осмисляме, да ги преживяваме - това правят поколения туристи вече 124 години. И на неговия рожден на 13 януари си даваме сметка, че Щастливеца е гледал напред в бъдещето и ни е оставил вярната посока – тази към върха. Всеки човек има своя връх. Щастливците имат повече от един. Планинарите не трупат вещи, а трупат преживявания и спомени, затова е съвсем логично в този ден отново да си дадем сметка какво ни дава общуването с природата и планината и какво ние даваме на света около нас.

На тазгодишния 13 януари пред бюст паметника на Алеко в Борисовата градина отново се събраха представители на туристически дружества, изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова, Валентин Симов – член на Инспектората, експерти от Сдружението, певци от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”, Стефан Груев – председател на Клуб „Приятели на Алеко” и председател на Сдружението на туристическите хорове в България, Никола Добрев – родственик на Алеко, граждани.

Тържеството в памет на Щастливеца започна с химна на БТС „Балкани, дигайте се”. Както каза Зорница Радонова пред бюста паметник на Алеко в този ден се събират всички, които по един или друг начин са свързали живота си с неговото дело. Тя даде думата на Ваня Стоилова – председател на Републиканския център за изследване на развитието на организирания туризъм в България, която с вълнение се обърна към присъстващите: „Алеко отново ни събра – шепа хора, разнасящи из цялата страна огъня на туризма по гори и дъбрави, от Дунава до моретата, които е виждал и обхождал в своя път. Той всяка година ни напомня да бъдем заедно с отворени очи и уши за времето, събитията и хората като на първо място поставяме българския народ, нашата прекрасна родина и неповторимата родна природа. Това е оная особена обич към род, родина, природа, за които Алеко Константинов живееше и посвещаваше всяка своя мисъл. Щастливеца е нашият будител към прекрасното, към живота, към хората. Неговите думи са думи жалони, които той ни е оставил в наследство. Алеко се оказа нашият туристически будител, а ние все още се оказваме длъжници „да обичаме България, да я изучаваме, да я опознаваме” и да не я заменяме за друга страна и да бъдем с широко отворени очи и сърца за природата и хората.” Думите й докоснаха най-съкровените чувства на събралото се множество, дошло да почете патрона на БТС и отново да докаже, че времето е верен съюзник на всички, за които планинарството е съдба.

Много настроение предизвикаха изпълненията на любими туристически песни от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и от певци от ТД „Алеко Константинов”.

Признателните следовници поднесоха цветя на бюст-паметника на основоположника на  организираното туристическо движение в България и си пожелаха за много години.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved