360 ученици от столични училища изкачиха Черни връх

09/10/2017

     На 6 октомври 360 ученици заедно с учители и планински водачи, осигурени от БТС, участваха в четвъртия туристически поход от хижа „Алеко” до Черни връх. За децата от столичните 133 СОУ „А.С.Пушкин”, ПГТК, 140 СУ „Иван Богоров”, 166 СУ „Васил Левски”, 71 СУ „П.Яворов”, 73 СОУ „Владислав Граматик”, 144 СОУ „Народни будители”, 81 СОУ, 128 СУ, 19 СУ „Елин Пелин” и 127 СУ това бе предизвикателство, свързано с много положителни емоции. Десетокласникът Иво Методиев от 19 СУ много пъти се е качвал на върха с баща си и с приятелите си. „Приятно е, защото е красиво. Обичам да ходя в планината – да тичам и да тренирам, а зимата карам сноуборд. Много важно е да се ходи в планината, защото там се разтоварваш от напрежението.”

     За втори път на Черни връх се качва Антон Димитров от 127 СУ. „Усещането е много приятно. Планината ме успокоява и ми доставя удоволствие. За всеки един човек е важно да общува с природата, защото ние сме част от нея”.

     Илина Стоянова е в 12 клас на 73 СУ. Тя е за първи път на Витошкия първенец и е убедена, че това постижение – изкачването на върха – носи удовлетворение. Освен това за нея да си сред природата означава да се чувстваш свободен, означава още да се наслаждаваш на красотите и да си в досег с нещо стойностно. Съученичката й Камелия Байчева с усмивка споделя: „В планината винаги ми е много приятно и се чувствам специална.”

     И наистина тези няколко часа по пътя към Черни връх и надолу до хижа „Алеко” дадоха на младежите много поводи за радост. Прииска им се да играят хоро, да пеят и да се забавляват. Бяха категорични, че остават с очакването да имат и други поводи да са сред природата.

     Преди да поемат обратния път към хижа „Алеко”, организаторите на тази проява от БТС и Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столична община ги приканиха да се включат във викторина. Кой е най-високият връх в България, кога е създаден БТС, колко е висок Черни връх – това бяха само някои от въпросите. И естествено – на финала - училищата получиха грамоти за участие, а отговорилите правилно на въпросите от викторината – награди, осигурени от БТС. Всеки участник в похода получи от Столична община жълта фланелка с надпис „Аз изкачих Черни връх”.     Учениците бяха живописно петно сред есенните багри на планината. А прекараните сред природата няколко часа бяха чудесен повод да оценят онова, което им дава общуването с нея. И да го запазят в спомените си.   

Btsbg.org © 2020 All rights reserved