37-ОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТУРИСТИЧЕСКА БОРСА „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2020”

13/02/2020

Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2020” се провежда от 13 до 15 февруари в Интер Експо Център в София и е под патронажа и с подкрепата на Министерство на туризма, в партньорство с Българския съюз за балнеология и СПА туризъм и Националния борд по туризъм и община Бурса, Турция. В тазгодишното издание участват 20 държави, национални туристически организации, туроператори, туристически агенти, 22 общини, хотелиери, рестьорантьори, авиокомпании и цялата съпътстваща индустрия на туризма. Има представители на 60 дестинации, както и над 40 нови участника, които се включват за първи път в борсата. По традиция в нея участва и Българският туристически съюз със свой щанд, където се раздават рекламни материали и брошурата за летувания през 2020 година.

Министър Николина Ангелкова откри международната туристическа борса с думите: „Изминалата 2019 година не беше никак лека. Искам да поздравя всеки един от вас и да му благодаря за усилията, които положи, за да можем отново да се поздравим с едни изключително добри резултати. Над 9 милиона и 300 хиляди чуждестранни туристи – 0.4% ръст за миналата година са цифри, които показват много - добре свършена работа с добър туристически продукт. Над 27 милиона нощувки са реализирани за 2019 г. – отново ръст с над 2%. Над 5.9%  е ръстът на българите, които са пренощували в местата за настаняване в България, който показва, че макар и с малки стъпки и с общи усилия и с нашия фокус върху насърчаването на вътрешния туризъм, имаме ръст на българите, които са избрали България, за да може да реализират своята почивка и ваканция със своите семейства. Анализите показват, че имаме изключително голям интерес и ръст в крилата на сезона – в рамките от 7 до 15% в месеците април-май – октомври-ноември.” Министър Ангелкова огласи последващи действия по посока разработване на религиозни маршрути и съобщи, че след три години на актуализиране и обсъждане Законът за туризма е минал на второ гласуване в Народното събрание.

Както всяка година и сега на този престижен форум се събират партньори и колеги, които споделят идеи, създават партньорства и вярват в успешното развитие на туризма, който освен професия е и част от начина им на живот.

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved