50-ти Лъчев поход на ТД “Приста” по случай 3-ти март

05/03/2021

50-ти Лъчев поход на ТД “Приста” по случай 3-ти март

Традиционният поход на ТД "Приста" и приятели, свързан с националния празник 3-ти март, се проведе за 50-ти пореден път. Лъчев се нарича, защото преди празника тръгват 5 групи туристи от различни точки на Стара планина и се събират на 3-ти март при паметника на Шипка. Това е общата схема, но понякога лъчите са повече, друг път по-малко. Участват общо между 50 и 100 човека. Най-дългият лъч започва на 19-ти февруари от х. „Вежен” или х. „Бенковски”. По-малките са от Узана или от Бузлуджа. Най-популярният и с най-много участници е петдневния Втори лъч - от Априлци (х. „Плевен”) или Карлово (х. „В. Левски”) до Шипка. Втората нощувка е на заслон Ботев, следват х. „Тъжа”, х. „Мазалат” и през Узана - до Шипка. Не всички участници достигат крайната точка. Някои се включват в проявата и за по-малко дни - има работещи, семейства с деца или просто по-неопитни.
Освен домакините от Русе, в похода се включват и приятели от цялата страна. Чести участници са и туристи от София, Велико Търново, Горна Оряховица, Варна, Шумен, Пловдив, Калофер, Априлци, Габрово... и дори от Банско.
Тазгодишният юбилеен 50-ти Лъчев поход събра над 50 участника, включително и три деца. Имаше слънчеви и почти пролетни дни, но около Ботев и  „Тъжа” зимата се завърна с пълна сила и групата усети всичките й “прелести” - вятър, сняг, мъгла, ниски температури. Усилието на туристите беше възнаградено с прекрасни гледки от билото на Централен Балкан. Направиха се много снимки, връзваха се мартеници, развяваха се трибагреници, създадоха се нови приятелства, а старите се закрепиха през уютните вечери в топлите хижи.
 

 

Сашо Попов,

ТД „Приста”, гр. Русе

Btsbg.org © 2022 All rights reserved