71-ви поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица”

05/06/2017

От 27 май до 2 юни се състоя 71-ият национален поход „По стъпките на Ботевата чета - Козлодуй – Околчица”. Той се проведе по случай 141-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Над 1000 Ботеви поклонници, от които 900 ученици от Козлодуй, Враца, Сандански, Видин, Гоце Делчев, Мусомище, Благоевград, Чирпан, Велико Търново, Ямбол, Крумовград, Айтос, Пловдив, Ботевград, Стара Загора, Бургас, Дряново, Бутан, Кнежа и др. преминаха 120-километровия маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица, в който са включени обекти от Националните движения на БТС „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“. 

    Основни организатори на похода са БТС и Областна администрация – Враца. Походът се проведе под патронажа на Румен Радев – президент на Република България, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Регионалните управления по образованието, Министерството на туризма, СКО „Леденика“ – гр. Враца и ТД „Враца” – гр. Враца.

    На 27 май бе проведена Техническа конференция за ръководителите на групи, която бе ръководена от областната управителка на област Враца Малина Николова. Тя пожела на участниците да усетят похода като приключение, в което да изпитат най-силните родолюбиви чувства. По време на техническата конференцията посланията на председателят на БТС доц. д-р Алексей Стоев затвърдиха отколешната традиция БТС да посреща и изпраща походниците и да финализира тази голяма национална инициатива на 2 юни – на връх Околчица. „Вие правите едно достойно дело, защото е много важно подвигът на Ботев и неговите четници не само да бъде увековечен в нашата памет, но и да покажем на младото поколение, че е редно в душите и сърцата ни да пламти онзи огън, който е позволявал на нашите предци не само да обичат свободата, към която са се стремили, но и днес да я пазим тази свобода и да сме готови да вградим своя живот в съдбата на своята Родина – каза А. Стоев. - БТС, който е организатор на похода още от самото начало, е именно онзи стожер, който в продължение на годините се е опитвал да покаже подвига на Ботевата чета и на самия Ботев пред туристическата общественост и изобщо пред гражданството в нашата страна. И се надявам това да продължава, защото няма по-сериозни възможности от това ние да затвърдим един такъв поклонически път за младото поколение – подвигът на предците ни. В това отношение искам само да споделя какво смята БТС как да развива тези национални прояви. В календарния план на Сдружението са походи като „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”, „По стъпките на Апостола”. Има идея от туристическото дружество в гр. Брезово да се направи нов национален поход - „По стъпките на Хаджи Димитър”. А  туритическо дружество „Сърнена гора” – Стара Загора предлага да се направи национален поход „По стъпките на българските опълченци”. Управителният съвет на БТС ще предложи на президента на РБългария да стане патрон на всички тези национални прояви.”

     Вечерта на възпоменателния митинг-заря присъстваха депутати, гости от Румъния и Унгария, кметове и разбира се многолюдно множество от граждани на Козлодуй. Зарята беше впечатляваща – емоциите от предстоящия преход - също. 

     В ранната утрин на 28 май на Козлодуйския бряг в Ботевия парк, който е част от мемориалния комплекс „Ботев път”, участниците в проявата изслушаха екскурзоводска беседа и бяха изпратени с пожелание за успешен поход от учителят Филип Филипов, който бе превъплътен в образа на Ботев.

     Последваха 6 дни на родолюбие, в които походниците преминаха през Козлодуй, местността „Матеев геран”, селата Бутан, Софрониево, Липница, Алтимир, Борован, Баница и местностите „Милин камък”, „Речка”, „Ботева поляна” и „Камарата” с крайна цел – връх Околчица, където на 2 юни участваха във всенародно поклонение.

     Преди официалното закриване на похода областната управителка на област Враца и Зорница Радонова от БТС връчиха плакети, грамоти и значки на групи и индивидуални участници в следните категории: „Екология”, „Дисциплина” и „Културно-масова дейност” и за 10, 15, 25 и 30 участия. По традиция бяха отличени и най-малкият, и най-възрастният участник. Тази година това бяха 4-годишните Карина и Пресиян Борисови и 75-годишните Георги Георгиев и Коста Янков.

     Дългогодишният ръководител на тази национална проява Георги Петков получи специален плакет от БТС.

     Народната певица - голямата Валя Балканска - пя на Околчица и отправи своето послание към събралото се множество: „Бъдете смели и силни”. Нейните думи бяха в синхрон с думите на Маринела Николова - кмет на Козлодуй: „Бъдете по-добри и по-човечни”. И така, заредени с много положителни емоции, участниците в 71-вия поход „По пътя на Ботевата чета”, научиха своя вълнуващ и неповторим урок по родолюбие.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved