95 ГОДИНИ ТУРИСТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ В РАЗЛОГ

03/12/2021

               С необичайна изложба на открито ТД „Пирин“ отбеляза своя 95-годишен юбилей и отдаде заслужена почит и уважение на неговите основатели, оставили следните си не само по планинските пътеки, но и в сърцата на своите последователи.

               Експозицията включва експонати от фонда на Историческия музей, лична екипировка на планинари и няколко информационни табла, които разказват накратко историята на дружеството, неговите цели, инициативи и прояви.

               ТД „Пирин“ е основано на 7 април 1926 година по време на излет в местността Изворите, с основна цел популяризиране на района и запазване на неговите природни дадености. Организирани са редовни срещи в локала „Туристическа среща“, по време на които са изнасяни беседи за туризма, а средствата от театрални представления и вечеринки постъпват във фонд за изграждане на хижа в Пирин и туристическа спалня в града. Друга важна инициатива е свързана с преминаване на скалния ръб Кончето, поставяне на телено въже, което да гарантира безопасното преминаване по този маршрут и построяването на заслон.

               С годините броят на членовете на дружеството расте, както и организираните от тях мероприятия.  Учредяват се: Клуб по алпинизъм, който е в основата на Планинската спасителна служба в града; Клуб по ориентиране (1965 г.) ; Клуб на жените туристки „Планинарка“ (1984 г.); Клуб на туристите ветерани (1990 г.) и Клуб по екстремен туризъм „Погледец“ (2011 г.).

Btsbg.org © 2022 All rights reserved