БОТЕВ Е ЖИВ В СЪРЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ

06/06/2022

БОТЕВ Е ЖИВ В СЪРЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ

По традиция от 27 май до 2 юни т.г. се проведе най-масовата патриотична проява в България и цяла Европа - 74-ят Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица“.  Тази година той бе под патронажа на премира Кирил Петков. Над 1300 (в т.ч. 1100 организирани) деца, средношколци и възрастни преминаха по пътя на славата. Сред тях бяха и над 200 средношколци, изпратени от туристическите дружества в Дряново, Стара Загора, Гоце Делчев, Чирпан и др., както и представители на туристически дружества в отряда на ветераните. Най-малкият участник тази година бе 8-годишната Виктория Траянова от клуб „Млад планинар“ – Петрич, а най-възрастният – Румен Узунов на 74 години от Троян, председател на Българската федерация на туристите ветерани.

По алеята на славата походниците чуха исторически беседи за пътя на Ботевите четници, посетиха исторически места и обекти от движението „Опознай България – 100 НТО, организираха и участваха в състезания по спортно-туристически игри и културни програми.

На 2 юни на връх Околчица председателят на БТС Венцислав Венев, изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров и ръководителят на похода Евгени Филипов връчиха плакети на победителите в състезанията по спортно-туристически сръчности, екология (опазване на чиста среда) и  дисциплинираност (поведение в походната колона, устройване на биваци и др.).

Венцислав Венев поздрави участниците и им пожела интересно и емоционално лято, изпълнено с прекрасни преживявания по нашите планини, сред българската природа и родните забележителности. „БТС винаги е участвал в организацията и провеждането на НТП „По пътя на Ботевата чета Козлодуй – Околчица“ и се надявам, че в бъдеще броят на участниците ще расте, и отново ще се срещаме с вас на тази поляна. Пожелавам ви да запазите в сърцата си незабравими спомени от това събитие“, завърши Венев и благодари на всички.

Тържественото поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България започна с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. Сред официалните лица бяха министър-председателят на България Кирил Петков, заместник-председателят на Народното събрание - Росица Кирова, заместник министър-председателят Корнелия Нинова, народни представители, областният управител Стефан Красимиров, председателят на БТС Венцислав Венев, общински съветници, кметове, делегации от побратимени градове. Стотици хора се бяха събрали на поляната под паметника - участници в Ботевия поход, жители на Враца и гости от цялата страна.

Ръководителят на НТП „По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица“ Евгени Филипов рапортува на кмета на Община Враца Калин Каменов и премиера Кирил Петков за успешното приключване на похода. Кметът Калин Каменов подчерта, че Ботев е жив в сърцата на всеки българин, който пази спомена за неговата саможертва.

В своята реч министър-председателят Кирил Петков заяви: „Уважаеми българи, „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев”. .. „Някои са се нагаждали към силните на деня. Наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си и Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България“, допълни премиерът и завърши словото си с думите: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи”.

Пред паметника на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.  Точно в 12 часа сирените възвестиха отдаването на почит и признателност към паметта на героите, загинали за свободата и независимостта на България.

Btsbg.org © 2022 All rights reserved