БТС ОТБЕЛЯЗА 158 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

13/01/2021

 

 

Днес, в тринадесетият ден на месец януари, следовници на Щастливеца от софийските туристически дружества и експерти от БТС се събраха по традиция пред барелефа на патрона на БТС в Борисовата градина, за да почетат паметта му. В 158-та годишнина от рождението на Алеко Константинов, те отново се преклониха пред паметта му и поднесоха цветя на признателност.

 

В своето приветствие към събралото се множество изпълнителният секретар на Сдружение „БТС” доц. д-р инж. Румен Драганов припомни житейския път на основателя на организирания туризъм в далечната 1895 година и заяви готовността на Българския туристически съюз да пази и развива традициите на първооснователите - Алеко Константинов и Иван Вазов. На тържеството присъства и сродникът на Щастливеца 91-годишният Никола Добрев, който разказа на присъстващите спомени за своята фамилия.

 

 „Опознай Родината, за да я обикнеш” – този призиив на Алеко, станал девиз на Българския туристически съюз, е крайъгълен камък, където се пресичат минало, настояще и бъдеще.

 

Певците от хор „Планинарска песен” започнаха своя импровизиран концерт с химна на БТС „Балкани, дигайте се” и изпяха емблематични туристически песни. Така музиката и любовта към природата се превърнаха в преживяване, след което остават следи.

 

Щастливеца ни гледа – кога с усмивка, кога иронично. Но това, което е важно за нас днес е, че ние не сме прототипи на неговия герой Бай Ганьо, а сме личности, които бродят по познати и непознати пътеки и общувайки с природата на България стават и по-силни, и по-добри.

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved