БТС постави на хижа „Мальовица” плоча в памет на алпиниста, природозащитника и учения Боян Петров

22/10/2018

На 20 октомври бе открита плоча в памет на големия български алпинист, природозащитник и учен Боян Петров, който през месец май остана в прегръдката на връх Шиша Пангма. Плочата бе поставена на хижа „Мальовица” – мястото бе избрано неслучайно, защото е средищно за тръгналите из Мальовишкия дял на Рила. С решение на Управителния съвет на БТС и заедно със Сдружението на ветераните алпинисти „Мальовица” този жест стана възможен с дарение от БТС,  Туристическо сдружение „Чернатица” и ТД „Руен”, за да се материализира посланието „Бояне, няма да те забравим!” Идейният проект бе на алпиниста и член на УС на БТС Георги Петров – Пингвина. За събралото се множество, което основно се състоеше от планинските водачи, обучени в БТС, присъствието на това събитие бе част от програмата на четвъртия по ред сбор на планинските водачи, състоял се от 19 до 21 октомври в Учебен център „Мальовица”.

 

„За Българския туристически съюз е въпрос на чест да отдаде дължимото и да почете паметта на човека и алпиниста Боян Петров, който беше голям приятел на Съюза” – каза председателят на БТС проф. д-р Алексей Стоев. 

 

Сред тези, които говориха пред паметната плоча бе и Петко Тотев – участник в експедицията „Еверест 2004” и председател на Федерацията по катерене и алпинизъм.

 

Д-р Петър Берон говори за изследователя и алпиниста Боян Петров, който при всички свои покорявания на различни върхове събира уникална колекция от образци на фауната. Наблегна и на активната му дейност като природозащитник. Спомена, че по всяка вероятност ще има и маршрут наречен на името на Боян Петров.

 

Участникът в експедиция „Еверест 84” алпинистът Методи Савов сподели за вестник „Ехо”, че колкото и да се говори за Боян Петров няма да е достатъчно: „Всичко, което той направи за нашето планинарско движение, от една страна, е явление и от друга страна, постиженията му са изключителни. И затова аз винаги с радост и тъга ще се сещам за него и за това, което можа да извърши.  Ние не сме били много близки приятели, но винаги сме имали взаимно уважение един към друг. Боян даде кураж и създаде самочувствие на много наши планинари – и такива, които правят първите си стъпки, и такива, които са по-напреднали в това отношение. Освен това той даде кураж на диабетиците не само у нас, но и по света. А тези, които финансово подкрепяха неговите начинания, трябва да бъдат горди, че са имали удоволствието и честта да му помагат”.

 

За алпинистката Елисавета Първанова Боян Петров е пример за мотивация, за последователност, за дързост: „Той ми беше за пример. Когато се изкачи на връх Арарат аз също поисках да направя това. Той знаеше, че аз съм изкачила връх Авицена, който е 7134 м и отиде специално да го покори, за да усети височината. Казах му, моля ти се изкачи се на Еверест и ела да ми разкажеш как е. Защото Еверест е моята мечта. Примерът и посоката да тръгнеш към мечтата си – това ми остана от него.”

 

Сред присъстващите на събитието бе и Радослава, жената, която споделяше живота на Боян Петров.

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved