БТС се включи в годишното събрание на EUMA

10/05/2023

Общото годишно събрание на EUMA (European Union of Mountaineering Associations) се проведе на 6 май 2023 г. в Лийдс, Великобритания, с домакин Британския съвет по алпинизъм (BMC). Пролетната среща на EUMA бе продължение на политиката взаимно сътрудничество, развитие и популяризиране на планинарството, алпинизма и планинските спортове в регионален, европейски и световен мащаб.

През 2022 г. Българският туристически съюз бе приет за пълноправен член на Европейската планинска асоциация. От българска страна в работата на форума взе участие и изказа становища председателят на БТС Венцислав Венев.

Сред по-важните обсъдени теми бяха приемане на изменения в устава на организацията, преместване представителството и канцеларията в град Мюнхен; избор на нов председател, като на мястото на досегашния председател Роналд Щирле бе избран Йозеф Кленер, който 30 години е бил председател на немския планинарски съюз DAV.

Дискутираха се възможностите за сертифициране на пътеки в отделните държави и състоянието на основните европейски пешеходни маршрути, хижи и екологични стандарти. Също така се проведоха редица неформални срещи за бъдещите взаимоотношения, като БТС получи уверение за съдействие и помощ в предстоящата съвместна работа.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved