БТС ВРЪЧИ НАГРАДИ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА НА 100-те НТО

22/05/2024

На 20 май т.г. в Заседателната зала на Министерството на младежта и спорта се състоя церемония по връчване на наградите на Сдружение „Български туристически съюз” (БТС) за принос за дигитализацията на обектите от Националното движение „Опознай България -100 НТО”.

Получени бяха поздравителни адреси от Президента Република България Румен Радев и от министъра на младежта и спорта Георги Глушков. Гости на събитието бяха Михаела Калайджиева – главен директор „Корпоративна политика” в Yettel България, Мария Маринова – директор „Бранд и маркетингови комуникации” и специалисти от Yettel България. От Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) присъстваха проф. Стоян Денчев – председател на настоятелството на УниБИТ, проф. Христина Богова – декан на Факултета по библиотекознание и културно наследство; проф. Ваня Добрева – ръководител катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“, проф. Боряна Бужашка. От Националния борд по туризъм - д-р Полина Карастоянова – изпълнителен секретар на НБТ; от БТС - Зорница Радонова и проф. Атанас Георгиев от УС на БТС, Борислав Вардаров от ТД „Мальовица”, представители на туристически организации и медии.

Церемонията откри председателят на БТС Венцислав Венев. „Малко са неправителствените организации, които могат да се похвалят с такава силна подкрепа от организации и ярки личности, като БТС, заяви Венев. Благодарение на тях успяваме да постигнем отдавна поставена цел – дигитализиране на НД „Опознай България – 100 НТО”, което има 58-годишна история и няма аналог в света. В лицето на Yettel България БТС намери силен и надежден партньор – неговите специалисти прегърнаха идеята за дигитализацията на това значимо за българите движение.  В последните години се забелязва тенденция за участие и на чужденци в движението. Благодаря на всички, допринесли и поставили началото на този процес, чрез който това движение ще стане още по-популярно у нас и в чужбина (чрез телефоните). По този начин достъпът до 100 НТО ще стане по-бърз, по-лесен и по-привлекателен за почитателите на българската история, култура и природа. Ние сме само в началото. От БТС сме си поставили конкретна цел – над 1000 000 участника през дигиталното движение  през следващите три години. Друга наша цел е да дигитализираме членската книжка на БТС.”

Изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров посочи, че за шест месеца от старта на проекта приложението на Yettel България вече има 28 000 изтегляния и също толкова дигитални печата. Това е първият и единствен по рода си проект в България, както и приложението на Yettel България, чрез които в реално време може да се слагат дигитални печати за над 240 туристически обекта.

„Ние от Yettel също благодарим за доброто партньорство с БТС, за нас е чест да сме част от този проект, посочи Мария Маринова – директор „Бранд и маркетингови комуникации” в Yettel България. Напълно осъзнаваме отговорността, която носим за дигитализацията на това значимо и стойностно движение. Имаме респект към усилията, които всички партньори положиха до тук и за доверието, което ни гласувахте.”

Проф. Стоян Денчев прочете приветствие от проф. Ирена Петева – ректор на УниБИТ. В него тя благодари на БТС и на неговия председател Венцислав Венев, изпълнителния секретар на БТС Лъчезар Лазаров и членовете на УС на БТС за смелото решение да дигитализират 100-те Национални туристически обекта. Благодаря на Yettel България и смятам, че и други проекти на УниБИТ, сред които „Чудесата на България” и „Интелигентни стълбове за маркировка” след време да бъдат реализирани така, че при необходимост туристите да имат връзка с ПСС, да валидират планинска застраховка и др. Всички тук сме един добър екип, комуто е съдено да направи дигиталната карта на България. Успех и на добър час на БТС!”

Проф. Румен Драганов: „Основна тема на Седмия конгрес на националния борд по туризъм (НБТ) бе дигитализацията. Сега чухте за дигитална карта на България и пред Yettel България има нови задачи, свързани с проектите „Чудесата на България”, „Чудесата на моя град” и „Интелигентни стълбове за маркировка”. Разговорите за тях продължават. УниБИТ, НБТ и вестник „Стандарт” са членове на „Европа Ностра”, организация за опазване, съхранение и популяризиране на културното наследство. Затова бихме могли да създадем европейски проект „100 обекта на Европа”, в който да се включи младежта на Европа. УниБИТ оказа помощ с текстове, защото към него се числят всички музеи и библиотеки в страната. Екипът, който се занимава с културно-историческо наследство, разполага с огромна информационна банка. Като добавим контактите и възможностите на НБТ и БТС, имаме поле за още много работа. Благодаря на всички, които се включиха в проекта за дигитализиране на 100-те НТО. Модерното мислене на УС на БТС и експертиза на участниците доведе до реализацията на проекта. Пожелавам успех на начинанието!”

„Радвам се, че нашата агенция е част от проект с партньори Yettel България и БТС. Скоро ще започне информационна кампания за дигитализацията на НД „Опознай България – 100 НТО”, посочи Йордан Жечев от рекламната агенция guts&brainsDDB.

По повод успешното изпълнение на проекта за дигитализация на Националното движение „Опознай България -100 НТО”, въз основа на Правилника за духовно стимулиране на БТС и решение на УС на БТС председателят на БТС Венцислав Венев връчи следните отличия:

Плакети: Yettel България, УниБИТ, НБТ и БТС.

Грамоти: Факултет „Библиотекознание и културно наследство” при УниБИТ (проф. Христина Богова – декан);

Катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ в УниБИТ; (проф. Ваня Добрева – ръководител катедра)

Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма (ИАПИСТ) - проф. Румен Драганов – директор

Национален борд по турзъм – д-р Полина Карастоянова – изпълнителен секретар

проф. Румен Драганов;

от Yettel България: Мария Маринова - директор „Бранд и маркетингови комуникации”, Боряна Начева, Гергана Шкутова, Диана Стоянова, Антоанета Недкова, Катерина Разпопова, Марио Йорданов.

от  рекламна агенция guts&brainsDDB: Димитър Атанасов, Ралица Панталеева, Йордан Жечев, Румен Иванов, Васил Петраков и Михаела Камишева;

от екипа на БТС: Яна Петрова, Даниела Златева, Невяна Чурукова, Иван Панкев, Калоян Вангелов и Максимилиян Михайлов.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved