ДО ПЛАНИНАРСКАТА ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРИЯ

30/05/2023

На 26.05.2023 г. беше подписан Договор за стопанисване и управление на хижа „Мальовица“ между Сдружение „Български туристически съюз“ и „Трансгруп“ ЕООД, с управител Николай Марков, дългогодишен и настоящ хижар на обекта.

В рамките на опита, който има БТС с настоящия наемател, са изградени трайни и добри взаимоотношения. Уверени сме в неговата коректност по отношение на изпълнение на договорните задължения и правилата на БТС за посрещане на туристи във високопланинските обекти.

Причината за увереността ни са и множеството подобрения, направени в хижа „Мальовица“ през изтеклия наемен период (в т.ч. възстановяване и ремонт на кухнята и столовата, саниране и обновяване на външната фасада и покрива, ВиК и ел. инсталациите, ремонт на спалните помещения, подмяна на врати и подновяване на легловата база и много други). Амбицията е през новия наемен период да се възстанови хижа „Мальовица“ – каменна, както и извършването на други подобрения.

Не мога да подмина и факта, че във времето, в което Николай и Вени стопанисват обекта, са изградили много добри взаимоотношения с туристите. До този момент отзивите, които получаваме относно тяхната работа в хижа „Мальовица“, са само положителни.

През 2016 г. хижа „Мальовица“ печели приз за „Най-добра туристическа хижа“, а през настоящата 2023 г. пак е номинирана в конкурса „Хижа на годината“ и то в две от категориите.

Гласувайки отново доверие на Николай Марков и неговия екип, Управителният съвет на Сдружение „Българския туристически съюз“ показва, че подкрепя стопаните на хижи, които вършат съвестно своята работа, а планинарите са доволни от начина, по който го правят.

Венцислав Венев, председател на УС на БТС

Btsbg.org © 2024 All rights reserved