ЕТРОПОЛЦИ РЕВНОСТНО ПАЗЯТ ТРАДИЦИИТЕ

30/01/2023

ЕТРОПОЛЦИ РЕВНОСТНО ПАЗЯТ ТРАДИЦИИТЕ

           

            Над 400 туристи от над 30 туристически дружества, клубове и планинарски групи от България и Северна Македония участваха в традиционния туристически празник „Свети Атанас” в Етрополе в края на януари. Той идва от тракийската древност и е свързан с изпращането на зимата, посрещането на пролетта и прогонването на злите духове.

            Съботният ден започна с поход до Етрополския манастир „Света Троица”. Там председателят на БТС Венцислав Венев отправи приветствие към туристите. В проявата участваха също членове на УС на БТС – Георги Гацин, Васил Николов, Атанас Сивков и Пламен Петров.

            В съботната вечер гостите се насладиха на културно-музикална програма. Деца от „Клуб туризъм и екология – опознай и съхрани – 2001” направиха възстановка на легендата за Св. Атанас. Празнично настроение привнесоха фолклорните изпълнения на Танцов състав „Балканска младост”, Етрополската духова музика, песните на Вили Рай и др. 

            В неделя стотици почитатели на планината поеха към връх Свети Атанас в Етрополския балкан. По стара традиция в огньове там се печаха шишове с месо, разнасяха се вино и греяна ракия. Етрополската духова музика разпали сърцата и в мразовития балкан се залюляха кръшни хора.

            Празникът завърши с шествие до градския площад в Етрополе

, водено от Бог Сабазий, следван от закичени с бръшлян и кокичета участници в похода. Те бяха посрещнати от общинари, граждани и гости на града. Членове на НД „Традиция” „прогониха” с гърмежи злите духове. Последваха изпълнения на местни фолклорни групи, а под звуците на Етрополската духова музика се извиха няколко хора.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved