Хиляди се изкачиха на Черни връх в Деня на туризма

29/08/2016

На 28 август около 2000 човека от туристически дружества, членове на БТС от цялата страна, планинари от Македония и Сърбия и неорганизирани туристи покориха Черни връх, за да отбележат 121 години от началото на организираното туристическо движение и 166 години от рождението на Иван Вазов.

По време на празника присъстваха председателят на БТС доц-д-р Алексей Стоев и изпълнителният секретар Веселин Цанков, както и гостите проф. Иван Лалов, директора на природен парк „Витоша" Снежана Петрова и Анатоли Илиев – изпълнителен директор на фондация „София – европейска столица на спорта 2018" Алековите следовници чуха приветствени слова и в поздравителните адреси от Меглена Кунева – министър на образованието и науката и на директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова.

Доц. д-р Алексей Стоев се обърна към събралото се множество с думи, в които се усещаше и духът на отците основатели, както каза той, така и духът на съвременниците – било то деца, или хора в зряла възраст. В своето приветствие към участниците в националния туристически събор той говори за почина на Алеко и за неговите завети. Тези завети се съхраняват във времето и през всичките 121 години БТС ги претворява в дела. Днес в Сдружението членуват 30 000 организирани туристи, има маркирани над 25 000 км туристически пътеки, поддържат се отсечките от европейските туристически маршрути – припомни Алексей Стоев битието на организацията, която има своя дългогодишна история, свои традиции и свой дух, неизменно свързан с планинарството. В словото си Председателят призова: „Само заедно ще можем да пребъдем като организация през вековете. Пожелавам ви да имате хъс и сърце да практикувате туризма във всичките му измерения. Надявам се, че всички заедно ще пренесем факела, който запали Алеко и че БТС не само ще почита отците основатели Алеко Константинов и Иван Вазов, но и ще стане притегателна сила за младите хора." Това бе естественият емоционален финал на тържеството на Витошкия първенец, след което последва награждаване на регистрираните участници в томболата „10-те планински първенци", които тази година бяха 258. Събралото се множеството на върха бе на възраст от 6 месеца до 80 години – което категорично доказва тезата, че за планинарствотото и родолюбието няма възраст.

Btsbg.org © 2022 All rights reserved