Хижите – уютен подслон и в делник, и в празник

18/11/2020

Хижите – уютен подслон и в делник, и в празник

 

Българският туристически съюз всяка година организира зимни походи за Коледа и за Нова година с професионален планински водач, коментира за БТА Тони Ушева от Информационния център на БТС. Нейните наблюдения показват, че в условията на пандемия хората са започнали да предпочитат индивидуалните посещения в планината пред организираните. Груповите походи с планински водач това лято са наполовина по-малко спрямо същия период на миналата година. За сметка на това хижите от началото на пандемията са били почти пълни и то предимно с млади хора, уточнява Ушева.

Изпълнителният секретар на БТС доц. д-р инж. Румен Драганов коментира, че тази година интересът към хижите е много голям. Според него 1200 - 1300 българи ще изберат хижите, за да отпразнуват Коледа и Нова година.

Според условията в планинските домове една нощувка струва между 20 и 50 лева. Р.Драганов уточнява, че без да има промяна в цената на нощувките в хижите, се оказва, че няма места, тъй като се спазват изискванията, произтичащи от необходимостта да се осигури социална дистанция и други противоепидемични мерки във връзка с пандемията от COVID -19.

 

Btsbg.org © 2021 All rights reserved