ИЗЛОЖБА „ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЖИВИТЕ ТРАДИЦИИ”

03/11/2021

ИЗЛОЖБА „ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЖИВИТЕ ТРАДИЦИИ”

 

Регионалният център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа с подкрепата на Министерство на културата, музейните институции на страните-членки на центъра и Българския туристически съюз представихаа в Музея на туризма в Университета по библиотекознания и информационни технологии  (УниБИТ) пана с фотографии и информация, документиращи нематериалното културно наследство на региона на 15 държави: Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Северна Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора, Украйна и Република България. Събитието е по повод 65 години България в ЮНЕСКО.

 

Целта на изложбата „Пътешествие из живите традиции”, открита на 2 ноември и продължаваща до края на месеца, е да покаже нематериалното културно наследство в региона - живите традиции, обичаи, вярвания и практики. България е представена чрез празника Сурва, който се отбелязва в Пернишко и ежегодния фолклорен фестивал в Копривщица.

 

На откриването на изложбата присъстваха доц.д-р инж.Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценка и член на Управителния съвет на БТС, ректорът на УниБИТ проф. Ирена Петева, директорът на Регионалния център на ЮНЕСКО в България Ирена Тодорова и проф. д.ик.н. Стоян Денчев, който предложи мобилната изложба да бъде представена и в Турция.

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved