ИЗЛОЖБА РАЗКАЗВА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА НА ВИТОША

07/02/2024

На 6 февруари т.г. в Регионалния исторически музей – София официално бе открита изложбата „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“. Събитието започна с изпълнения на хор „Планинарска Песен – Филип Аврамов“ с диригент Иван Христов. Присъстваха представители на институции, участвали в създаването на експозицията. БТС бе представен от изпълнителния секретар Лъчезар Лазаров, Зорница Радонова – член на УС на БТС и председател на ТД „Сдружение на туристическите хорове в България”, софийски туристически дружества. Иво Цеков от СТД „Мотен” поздрави музейните работници за изложбата, която представя Витоша и нейната история по един интересен начин. Той представи стопанисваната от дружеството хижа „Алеко”, която тази година ще чества 100-годишен юбилей. „Нашето мото е „1840 м над ежедневието” и се стремим във всичко да бъдем на ниво”, завърши Цеков.

В експозицията са проследени моменти от развитието и облагородяването на Природен парк „Витоша“, създаването на туристическите дружества, построяването на първите хижи, изграждането на инфраструктурата и нейното развитие на територията на парка.

Посетителите ще могат да видят архивни документи и фотографии, интересни отличителни знаци, грамоти, туристическо облекло, принадлежности за планински походи и др. Специално място в експозицията заема списъкът с участниците при първото организирано изкачване на Черни връх, изготвен от Алеко Константинов на 27 август 1895 г., предоставен от историческия музей в град Свищов.

Изложбата е осъществена благодарение на дарените от Иван Попйорданов на Музея архивни документи и фотографии и на съвместното сътрудничество с ДПП „Витоша“, Държавна агенция архиви, Исторически музей гр. Свищов, туристическите дружества „Алеко Константинов 1899“ и „Еделвайс“, вестник „Ехо“ - издание на Български туристически съюз, „Декатлон България“, фотографът Николай Треймън и други частни лица.

Изложбата „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ ще може да бъде разгледана от 7 февруари до 28 април 2024 г. в зала „Инфоцентър“ в централната сграда на РИМ – София на пл. „Бански“ № 1.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved