КАКВО СИМВОЛИЗИРАТ ЧЕТИРИТЕ ЛЪВА НА ЛЪВОВ МОСТ В СОФИЯ

26/02/2024

Малко известен факт е, че Лъвов мост в София е построен в памет на четирима книжари, загинали за освобождението на България от турско иго. Лъвовете символизират четиримата обесени революционери.

Един от тях е Никола Крушкин – Чолака, участник в освободителното движение против турската власт в София и Софийско. В негова чест всяка година ТД „Погледец – Бистрица“ организира похода „По стъпките на Никола Крушкин – Чолака”.

Тази година ТД „Осогово“ - Кюстендил се включи в 21-ия традиционен поход, посветен на сподвижника на Васил Левски - Никола Крушкин – Чолака и 151 години от обесването на Васил Левски.
Участници от цялата страна извървяха 10-те километра от Драгалевския манастир до местността „Плажа“ в с. Бистрица. Организаторите се грижиха през цялото време за сигурността на туристите.  В крайната точка на маршрута те бяха посрещнати с жива музика и казани с вкусен боб и ароматен чай. Изви се хоро. Домакините запознаха туристите с историята на Никола Крушкин – Чолака.

 Роден е през 1836 г. в с. Бистица. Останал сирак в детска възраст, той става послушник в Драгалевския манастир, чиито тогавашен игумен Генадии Скитник е съратник на Васил Левски. В манастира Никола се запознава с Апостола. Обикаля и събира дарения из околните градове и села. Пропагандира родолюбие, просвета и революционни идеи, работи за националното освобождение. Спомага за основаването на частните революционни комитети в Софийско. Член е на частните революционни комитети в София и с. Бистрица. Наричан е „Шопският апостол“.

Просветителската му дейност е свързана и с книжарницата, която държи в София на тогавашния пазар „Куру чешме“ (днес до ъгъла на ул. „Алабин“ и бул. „Витоша“). Там той разпространява революционни и патриотични брошури, песнопойки с патриотични песни.

През 1877 г. Никола - Чолака е арестуван и осъден по обвинение за притежание и разпространение на бунтовни книжа, заедно с още трима книжари – Георги Стоицев - Абаджията, Киро Кафеджи и Стоян Табаков.

Аз роб ще умра, но българският народ свободен ще живее!„ извикал той на бесилото пред книжарницата на 15.11.1877 г. – месец и половина преди ген. Гурко да влезе в София. В центъра на с. Бистрица е издигнат паметник на Никола Крушкин – Чолака. Осоговски туристи поднесоха цветя на паметника.

Любомир МЛАДЕНОВ – ТД „Осогово“, Кюстендил

Btsbg.org © 2024 All rights reserved