Кан  Кубрат събира потомците си

28/02/2020

            Въпрос на уважение е да помним заветите на нашите предци, особено когато се касае за водачи на българския народ в годините. Неслучайно тези наши канове са създали държава, която съществува и до ден днешен. От ученическите години се знаем за кан Кубрат и неговите уроци към синовете му. Той е водачът на българите, които се освобождават от зависимостта на хаганата. Успява да изгради Велика България за около 20 години и да обедини народа български.

             В негова чест всяка година ТД „Черноморски простори” организира поклонение на неговия гроб в с. Малая Перешчепино, Полтавска област в Украйна. Тук се срещаме с хиляди негови наследници през юни се прекланяме пред паметника му. Вече за двадесети път ще бъде организиран празник – поклонение от г-жа Дора Костова – българка от гр. Одеса, която издава вестник „Роден край”.

              Тържествата се провеждат за два дни, които включват: поднасяне на венци и цветя, изнасяне на концерти, поклонение на строящата се църква „Св. Иван Рилски”, посещение на местния музей, футболен мач между отборите на „Кан Кубрат” и местен отбор, кръгла маса за Кана и десетки съпътстващи прояви.

                 По време преди и след поклонението се посещават: гр. Одеса, гр. Болград, гр. Арциз (в него се строи църковен комплекс „Българско Подворие”), гр. Полтава.

                 Може би всеки българин поне веднъж в живота си  трябва да се поклони на гроба на този важен за нашата история български владетел. Там се чувстваме сред свои и всеки се вълнува от това тържество. Разделяме се трудно и си обещаваме да се видим през следващата година.

             Който иска да изпита това вълнение, може да се включи в предстоящите екскурзии на:  22 – 28 април 2020 г. – поклонение на предполагаемия гроб на Кан Аспарух в Запорожие и от 27 май до 3 юни поклонение пред Кан Кубрат в Малое Перешчепино. Тези екскурзии се организират от ТД „Черноморски простори” Варна (0882 995 030).

Btsbg.org © 2024 All rights reserved