на 21 до 25 март се проведеXIV национален преглед за оцеляване в планини при зимни условия на УЦ „Мальовица”

28/03/2018

За 14 –ти път „Оцеляване” на Мальовица

             Традиционното „оцеляване в планината при зимни условия” се проведе на УЦ „Мальовица”от 21 до 25 март. Подборът на участниците се състоя от ТД „Черноморски простори”. Посрещна  ни  навалял достатъчно количество сняг, които обещаваше успешен завършек на проявата. На Ръждавица имаше над 125 см сняг. Не губихме време и още след обяд направихме поход до х. Мальовица. Разполагахме с доста планински водачи и опитни планинари в групата. Не губихме никакво време за теория, а знаем, че практиката е особено важна. Походите към Ръждавица и х. Вада бяха съчетани с практически тренировки, насочени към безопасността в пранината. Всички се стараха да усвоят сложната материя. Планината ни прие и ние се старахме да не я подценяваме. Така бяха подбрани темите, че започнахме от зимната екипировка, безопасността в планината, застраховките и тяхното значение, подготовката на групата, сняг и снежни опасности, лавини и поведение, съоръжения и тяхното използване. Важното е да се обясни как и защо се прави всичко в планината и че няма нищо случайно. Убедени вече са всички, че без знания и добра практика няма успех. Подцениш ли планината тя няма да прости грешките и можеш да очакваш само проблеми.

          Гордост за нас е факта, че вече за четиринадесети път организираме „оцеляването”. Тази година групата бе от 49 човека /най – многобройна да сега/, а 7 от тях са студенти. Няма да споменавам имена, защото всички бяхме като група планинари. Кръстихме с планински имена 21 туристи, участващите за първи път. Участници имаше от: Варна, Димитровград, Хасково, Силистра, София, Пловдив, Добрич, които представяха туристическите дружества. Вече можем да кажем, че има резултат от обучението. Всеки се стреми да подобри зимната си лична екипировка и безопасното си поведение в планината.

           Посетихме музеят в ЦПШ на нашите герои – алпинисти и се докоснахме до техния подвиг при покоряване на Еверест. Тук бяха зададени десетки въпроси, които бяха насочени към подготовката на експедицията и тяхната екипировка.

            С благодарност към БТС за предоставеното имущество за използване и обучение. Благодарим и на семейство Кишишови за създадените условия за битуване и за вкусните ястия, които ни привличат да посетим отново и отново това вълшебно място за туризъм.

   С уважение!

                        Атанас Сивков – ръководител на проявата

Снимките са от архива на проявата.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved