На 22 април се проведе 50-тият юбилеен конгрес на БТС

25/04/2017

     Юбилейният 50-ти конгрес на БТС се състоя на 22 април – Международния

Ден на земята - в залата на Рехабилитационния център „Здраве” в гр. Банкя. Работата му започна с изпълнението на химна на Сдружението „Балкани дигайте се...”, изпълнено от Йодлеровия състав на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”. Приветсвие от името на туристическо дружество „Банкя” поднесе Николай Александров. Сред гостите на конгреса бяха Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, Ваня Рътарова – зам.-директор на Природен парк „Витоша”, Ваня Кастрева началник на РУО на МОН в София, проф. Иван Лалов – бивш председател на БТС, Любомир Каракановски от БЧК, който връчи на председателя на БТС Алексей Стоев почетна грамота.

Поздравителни адреси бяха получени от Министерство на образованието и науката и Изпълнителна агенция по горите и БЧК.

Председателят на БТС доц. д-р Алексей Стоев откри конгреса, в работата на който взеха участие 116 туристически дружества от общо 154 членове на БТС. Присъстваха и 50 гости без право на глас при избора на ръководни органи на Сдружението.

Предварително огласеният дневен ред претърпя преподреждане на някои от точките като бе взето решение приемането на новия Устав да остане за следващото Общо събрание през 2018 г. Аргументите за това бяха, че е необходимо Проектоустава да бъде предоставен на туристическите дружества за обсъждане и да се осигури повече време за прецизирането на текста.

В резюмето си на отчета за дейността на БТС през 2016 г. изпълнителният секретар на БТС Веселин Цанков наблегна на необходимостта да се адаптира дейността и идеологията на Съюза към съвременните реалности и това да стане с общото участие на всички. „Новото време изисква нов начин на действие и комуникации  – подчерта той. Необоходимо е да се изработи нов интерактивен сайт чрез който ще се получава не само бърза и актуална информация, но и ще има възможност за обсъждане и обратна връзка между туристическите дружества по места и ръководството на БТС, като това ще доведе до сверяване на позициите им. Друг акцент е взаимодействието с държавните органи. Не можем да продължим с гол ентусиазъм. Ако получим подкрепата на държавната власт ще можем да вдъхнем живот на материалната база, която имаме и Учебния център в Мальовица би могъл да се превърне в международна школа.”

Конгресът прие за нови членове на БТС следните туристически дружества:

ТД „Сютка” – гр.Ракитово, ТД ”Враца” – гр. Враца и ТД „Под звездите” – гр. София и възстанови членството на: ТД „Ален мак” – гр. Бургас, ТД „Никола Симов” – гр. Търговище, Българска федерация по туризъм”, Българска федерация по катерене и алпинизъм” и ТД „Средногорец” – гр. Брезово.

Бяха издигнати три кандидатури за председател на БТС – на Валентин Заяков, Васил Иванов Лучано и на доц.д-р Алексей Стоев. След балотаж, на който се явиха Валентин Заяков и Алексй Стоев за председател бе избран доц. д-р Алексей Стоев, който заяви:

”Обещавам ви 50% успеваемост от това, което сме заложили като цели. Ще работя с всички и за лошо, и за хубаво. Трябва да върнем доверието на хората по места. С ТД „Никола Симов” започна процесът на оздравяване на Съюза.”

Списъкът с номинираните за УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ съдържаше 45 имена, от които след гласуване бяха избрани:

1.Атанас  Сивков – председател на ТД „Черноморски простори”- Варна – досегашен член

2.Ваня Кастрева – началник на Регионално управление на  образованието - София град – нов член

3.Веселин Цанков – изпълнителен секретар на БТС - досегашен член

4.Владимир Солаков – председател на ТД „Орфей 1970”- Девин – нов член

5.Георги Петров – председател на ТД „Руен”- Пловдив и председател на Сдружение на алпинистите ветерани в България „Мальовица”- нов член

6.Жельо Желев – председател на ТД „Орлово гнездо”- Казанлък – нов член

7.Зорница Радонова – директор на Дирекция в БТС и ИД Председател на Сдружението на туристическите хорове в България – нов член

8.Карел Маринович – председател на ТД „Приста”- Русе - досегашен член

9.Красимир Статков – председател на ТД „Берковица”- Берковица – досегашен член

10.Мая Величкова – председател на ТД „Триградски скали”- Триград -  нов член

11.Паскал Паскалев – председател на ТД „Трапезица 1902”- Велико Търново – досегашен член

12.Доц. Стоян Сталев –   юрист, доцент по право, дипломат – нов член

13.Доц.Тодор Тодоров – преподавател във Варненския свободен университет – досегашен член

14.Христо Абаджиев – Председател на ТД „Осогово”- Кюстендил - досегашен член

 

ЧЛЕНОВЕ НА ИНСПЕКТОРАТА

 1.Георги Димитров – секретар на ТД „Трапезица 1902”- Велико Търново – нов член

2.Георги Гацин – председател на ТД „Сърнена гора”- Стара Загора – нов член

3.Георги Пидов – председател на ТД „Вихрен”- Банско – нов член

4.Валентин Симов – досегашен член

5.Иванка Стефанова – член на УС на ТД „Рилски турист”- Самоков – досегашен член

 

Медал за особени заслуги бе връчен на акад. Христо Григоров – председател на БЧК и на Димитър Гочев – председател на Сдружението на туристическите хорове в България.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved