НА ХИЖА „БЪНДЕРИЦА“ ОТБЕЛЯЗАХА 119 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

02/08/2022

НА ХИЖА „БЪНДЕРИЦА“ ОТБЕЛЯЗАХА 119 ГОДИНИ

ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Банскалии и гости на традиционния събор „Илинден“ почетоха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на хижа „Бъндерица“ в Пирин. Той бе организиран от Община Банско и ТД „Вихрен” – Банско в чест на героите от национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

В словото си зам.-кметът на Банско Стойчо Баненски подчерта, че въпреки  погрома на въстанието, то е родило силата на една страна, вярата на един народ, стремежа към едно обединение. „Ние трябва да знаем, да помним и да предаваме на децата си, че всяка педя българска земя е отвоювана и съхранена с кръвта на достойни българи!“, завърши Баненски.

„И днес помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна смърт, за да останат безсмъртни в народната памет“, припомни историята Димитър Юлев - член на УС на ТД  „Вихрен”.

Участници в събора от Сдружение „Национално хайдушко движение“ създадоха автентична атмосфера с характерните си хайдушки носии, пищови, пушки и байраци в ръце. С християнски ритуал бе осветено знамето на движението. Млади и талантливи народни певици повишиха празничното настроение, а танцьорите от формация „Еуфория” към читалище „Никола Вапцаров” -  Банско поведоха хората.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved