"На първенеца на Планина Славянка в чест на Илинденско-Преображенското въстание"

25/07/2022

"На първенеца на Планина Славянка в чест на Илинденско-Преображенското въстание"

 

На 23 юли (събота) се състоя традиционното "Изкачване на Гоцев връх в чест на Илинденско-Преображенското въстание“, организирано от ТД „Славянка“ – с. Петрово и ТД „Момини двори“ – гр. Гоце Делчев.

 

Тази година поводът за проявата беше двоен и в 12:00 ч. на обяд на самата върхова пирамида на първенеца на Славянка пред около 150 човека Тодор Балтаджиев, председател на ТД „Славянка“, произнесе реч и тържествено откри паметна плоча на Гоце Делчев по случай 150 години от рождението на този виден революционер.

 

На събитието присъстваха представител на централата на БТС и членове на ТД „Калабак“ – гр. Петрич, ТД „Черноморски простори“ – гр. Варна, ТД „Академик“ – гр. Русе, ТД „Нефтохимик“ – гр. Бургас, ТД „Синаница“ – гр. Кресна, както и 32 деца от клуб „Млад планинар“ – гр. Петрич и голяма група от ТД „Ентусиаст“ – гр. Струмица, Северна Македония.

Всъщност, за приповдигнатото настроение на част от участниците в мероприятието освен обзорните гледки, допринесе състоялата се предходната вечер на Хижа Извора под звуците на македонски песни с акомпанимента на акордеон и тъпан богата трапеза от добре изпечени меса, поляти обилно с леко мелнишко вино и тежка ракия.

Най-упорити и подготвени за тази дейност се оказаха ентусиастите от западната ни съседка, които откараха до малките часове на нощта.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved