Национален поход „По стъпките на Апостола” - наред със спиращите дъха гледки, новите приятелства и затвърдените стари. До следващата година. Надяваме се при традиционни и обикновени обстоятелства.

24/07/2020

Като поход по време на пандемия ще бъде запомнен тазгодишният, 26-и пореден Национален поход „По стъпките на Апостола”. Не защото коронавирусът е повлиял пряко на провеждането му или че някой от участниците е бил в списъка на заразените. А защото провеждането му, както на много други събития през тази фатална високосна 2020 г., до последно беше под въпрос. Въпреки всички неясноти, въпреки немалкото отказали се участници, 150 човека от различни краища на България, разделени в 7 лъча, преминаха отново през старопланинските маршрути, за да отпразнуват заедно рождения ден на Апостола в родния му град Карлово на 18 юли.

Първи тръгна IV лъч с ръководител Светослав Димитров. На следващия ден - 13 юли, по маршрута си в Средна гора тръгна VI лъч с ръководител Асен Вълов. На 15 юли по старопланинските пътеки потеглиха останалите 5 лъча с ръководители са Свилен Стойчев, Димитър Петров, Емил Недков, Галина Цветкова и Бисерка Цветанова.

„Не очаквахме да има толкова желаещи по време на епидемията и решението беше, че няма да има ученици и ще се действа според наложените мерки. Стана така, че много от децата, които са участвали по-рано в похода, някои техни приятелчета, които с нетърпение са очаквали да станат по-големи и да се включат, са се обаждали на ръководителите си и в крайна сметка 50 учащи до 18 години дойдоха с нас по стъпките на Апостола”, разказва председателят на Сдружение „Васил Левски и председател на Общински комитет „Васил Левски д-р Галина Цветкова, която е и водач на най-големия V лъч.

За пореден път имаше и попълнение трето поколение в похода – приемственост, която продължава и е много радваща. Най-малките участници бяха четиригодишните София, Йордан и Борис, а най-възрастният - Васил Чердаклиев, който вече е на 74 години.

Посетени са общо 15 хижи, като навсякъде хижарите са се отнасяли много съвестно към мерките за сигурност – освен добрата хигиена и храна, е имало достатъчно дезинфектанти, както и места за сядане и хранене навън, споделят участниците. Спалните помещения са били организирани така, че да има едно легло разстояние между спящите. Всички участници с дух и настроение, смело преодолявахме всички трудности по пътеките, каквито винаги има в планината, отбелязва д-р Цветкова. В нейния лъч са били 33 човека - туристи от Плевен, София, Видин, Никопол, Карлово, Шумен, Велико Търново, Тетевен, на възраст от 6 до 74 години. Маршрутът е бил кратък – от Беклемето до хижа Козя стена, от там до хижа Ехо и слизане до Клисура преди да поемат към Карлово за националните тържества там. Които също са били организирани при спазване на епидемичните мерки – да няма близък контакт между участници, войници, официални лица, допълва д-р Цветкова. Тържествената вечеря вместо на обща трапеза, както до сега, се е провела на малки маси и без музика. Духът на походниците, обаче, не може да бъде прекършен толкова лесно. Точно в 00:00 часа, както всяка година преди това, всички походници заедно запяват химна на РБългария – акапелно, спонтанно и с цялата любов и почит, на която са способни.

Така че спомени ще има и сега – наред със спиращите дъха гледки, новите приятелства и затвърдените стари. До следващата година. Надяваме се при традиционни и обикновени обстоятелства.

Мая Паскова

 

Btsbg.org © 2021 All rights reserved