Национален туристически празник на Черни връх 2017

04/09/2017

Над 3500 туристи се включиха в националния туристически празник на Черни връх по повод 122 години оранизиран туризъм

Всяка година тържествата по повод създаването на организирано туристическо движение започват с поднасянето на цветя пред морената срещу Народния театър „Иван Вазов” в София, където на 27 август 1895 г. Алеко Константинов е повел първите 300 туристи до Черни връх.

И тази година на 25 август представители на туристически дружества от София, експерти от БТС и граждани почетоха паметта на Щастливеца, поднасоха цветя на морената и дадоха старт на тържествата по повод 122 години от организирания туризъм в България.

На 26 август отново по традиция туристите ветерани се събраха на хижа „Алеко”.

На сакралната дата - 27 август - над 3500 Алекови следовници от цялата страна – организирани туристи от туристическите дружества, членове на БТС и индивидуални туристи се изкачиха на Витошкия първенец.

Националният туристически празник започна с поднасяне на цветя пред барелефа на Щастливеца от председателят на Народното събрание Димитър Главчев, изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова и от туристически дружества, членове на Сдружението.

Празничната програма стартира в 12.30 часа. В своето слово изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова припомни историята на създаването на организираното туристическо движение и маркира основните задачи пред БТС, а именно: възстановяване на собствеността на туристически обекти, ремонт на хижите, популяризиране на туризма сред младите хора, активизиране на международната дейност на Сдружението.

Учениците от клуб „Млад планинар” към ТД „Калабак” – гр. Петрич създадоха много настроение изпълнявайки патриотични песни и стихотворения. На сцената на Черни връх се качи и турист от ТД „Урвич”, който свири на гайда. Дошлите на празника се хванаха на хоро, имаше много усмивки и добро настроение в слънчевия августовски ден. Имаше и съпричастие, и пожелания от институциите под формата на Поздравителни адреси. Такива бяха изпратени до БТС от председателят на Народното събрание Димитър Главчев, от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и от изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов. Приветствия към събралото се множество отправиха директорът на ПП „Витоша” Снежана Петрова, проф. Иван Лалов – експредседател на БТС и Ненад Александров от името на групата от Спортно дружество за планинарство „Младост” – Босилеград, които за трети път се включват в тържеството на Черни връх.

Както всяка година бе теглена томболата за регистриралите се в движението „Покорител на 10-те планински първенци”. Бяха раздадени много награди от БТС и от спонсорът - верига спортни магазини SLS Rossignol.

Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова връчи членски книжки на нови членове на БТС. Всички туристически дружества получиха грамоти за участие в националния туристически събор.

Най-младият турист бе Виктория Траянова от Петрич на три и години и половина, а най-възрастният - 90-годишната Златка Динева от ТД „Сърнена гора” – гр. Стара Загора.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved