Националното състезание за приз „Кристален еделвайс“  събра близо 400 състезатели на язовир „Копринка

27/06/2019

Националното състезание за приз „Кристален еделвайс“ 

събра близо 400 състезатели на язовир „Копринка

Седемнадесетият национален преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за  приз „Кристален еделвайс“ се проведе на 21-23 юни 2019 г. на язовир „Копринка” край Казанлък.  В него участие взеха представители от Враца, Габрово, Казанлък, Стара Загора, Чирпан, Златица, Кнежа, Плевен, Димитровград, Крумовград, Дулово, Велико Търново, организирани от съответните туристически дружества.

 

По-голямата част от участниците пристигнаха още на обяд в петъчния ден и до вечерта бяха ангажирани с построяването на бивачните лагери на предварително подготвените за целта места от домакините - ТД „Орлово гнездо“ Казанлък.  Организаторите - в лицето на домакините и БТС, се бяха погрижили тревните площи да са окосени и третирани с препарати против кърлежи.

 

Вечерта се проведе и техническата конференция, на която на ръководителите на отборите бяха припомнени правилата и особеностите в различните дисциплини, бяха огласени и някои промени в регламента за участие.

 

Следващият ден - събота, бе изцяло посветен на различните състезателни дисциплини. Той започна с официално откриване, в което приветствие към участниците - с пожелание за успешно представяне, отправиха зам.- кметът на Община Казанлък - г-жа Даниела Коева, и г-жа Зорница Радонова, изпълнителен секретар на БТС.

След това започнаха състезанията, които бяха ръководени от екип на БТС: Лъчезар Лазаров - направление „Организация, координация и учебно-спортна дейност“, Карел Маринович - направление „Хижи и маркировка”, и Анастас Величков - сътрудник в БТС. Те бяха подпомогнати от домакините, в лицето на председателя на ТД „Орлово гнездо“ Жельо Желев, от Георги Недев и Георги Кемалов.

 

Както и през други години всички състезателни дисциплини преминаха при висок емоционален градус. Многото записали се за участие отбори в двете възрастови групи - общо 39 (!), удължи планираното време и за пръв път от години нямаше ясно изразена обедна почивка.

В началото състезанието стартира успоредно с две дисциплини: майсторско управление на велосипед и стрелба с лък, а след тях - народна топка и построяване на палатка. В ранния следобед се проведе най-емоционалната игра - теглене на въже, а след нея - „Познавам ли моята България“. Понеже част от участниците пристигнаха в съботния ден и тогава изграждаха бивака си, бе решено комисията по оценяването на лагерите - Зорница Радонова, Даниела Коева и Жельо Желев, да направи две проверки - сутринта и в късния следобед.

 

В 19,30 ч. започна и Прегледът на художествената самодейност. Радостното при него е, че с всяка година желаещите да покажат своя талант се увеличават и затова се въведе ограничение за участие от всеки отбор.

 

Журито обяви резултатите от класирането по дисциплини малко след 21 часа, а наградите бяха връчени от Жельо Желев, член на УС на БТС.

В комплексното класиране носител на приза „Кристален еделвайс“ стана отборът на ПГЗ „Стефан Цанов” от град Кнежа (96 т.), втори - СУ „Васил Левски” - Крумовград (95 т.), а трети - ТД „Сърнена гора” - Стара Загора (93 т.).

 

Последва дискотека, която започна и завърши малко след полунощ с традиционните български хора. Приятна картина бе да се види как младите туристи играят с националния трибагреник в ръце и пеят в един глас популярни български песни.

 

* * *

Мис „Мокра фланелка“

Горещото време в състезателния ден - около 34-36 градуса, съпроводено и с високата състезателна „температура“, накара част от младежите да потърсят необичайни закачки. Отборът от Стара Загора, начело с ръководителя си Иван Тодоров, обсади единствената водоноска. „Въоръжени“ с пластмасови бутилки младежите показаха интересна хореография по бански. Явно тя е била привидна, защото в следващия момент всички вкупом се втурнаха към публиката от Враца, която им се възхищаваше отстрани. Изненадата успя и окъпаните госпожици нямаха време даже да се обидят и приеха с усмивка закачката мис „Мокра фланелка“.

Пък и кой би се отказал от такъв приятен душ в тази жега. Макар и необичаен!

      * * *

За регламента на състезанието

От десет години следя от близо различните издания на състезанията за приз „Кристален еделвайс”. В началото всички дружества участваха с по един отбор - и в младшата, и в старшата възраст. В последните 3-4 години се тръгна в посока масовост, т.е. позволи се на дружествата (училищата) да имат по няколко отбора.  И докато в предишни години броят на отборите не надвишаваше 20-на, то през 2018-та и 2019-та те нараснаха почти двойно. Това затрудни организацията по провеждане на отделните дисциплини в рамките на един ден. А и няма как състезанията да продължат в следващия, просто такъв е форматът на състезанието. И той трябва да си остане същият.

Нещо и за самия регламент. Редно е той да се оповестява месеци по-рано на сайта на БТС. Да, ръководителите го научават, но това става часове преди състезанията, на техническата конференция. Трудно е да се възприеме цялата информация за това кратко време и да се пренареждат вече сформираните отбори. А и в последно време Правилата и системата за оценяване на отборите сякаш се натовариха с една допълнителна сложност, вместо да бъде обратното.

И друго. Тази година, незнайно защо, на сайта липсваха и различните приложения към правилата на Наредбата. А това е важно, особено участващите за пръв път дружества. 

Няколко са младежките прояви в годишния календарен план на БТС, но тази на язовир „Копринка” е една от най-престижните. Щом през тези 17 години тук всяка година идват 300-400 младежи, значи нещо ги привлича.

И това трябва да продължи. И да се развива в положителна посока.

Нека бъдем по креативни и предложим на младите туристи една по-добра предварителна организация и ред. Те го заслужават.  

 

Ангел Колев

                                                                                                              Класиране

 

Лагер/Формация

Общо точки

Брой отбори

Средно точки

Бонус за 1-во място

Общо точки за комплексно класиране

Враца

296

8

37

5

42

Габрово

102

3

34

5

39

Златица - Средно

86

2

43

0

43

Кнежа - Средно

258

3

86

10

96

Плевен - Средно

192

5

38

0

38

ПМГ "Иван Вазов" – Димитровград - Средно

69

1

69

0

69

СУ "В.Левски" - Крумовград - Средно

90

1

90

5

95

ТД "Караджата" - Дулово - Средно

89

1

89

0

89

ТД "Орлово гнездо" - Казанлък - Средно

141

2

71

10

81

ТД "Сърнена гора" - Ст. Загора - Средно

93

1

93

0

93

ТК "Незабравка" - В. Търново - Средно

91

3

30

0

30

ЮТК "Самодивец" - Чирпан - Средно

213

6

36

20

56

 

Майсторско управление на велоципед

Младша възраст

МЯСТО

Отбор

Време

1

ТД "Орлово гнездо" - Казанлък - 1 отб.  

1:58:10

2

ТД "Орлово гнездо" - Казанлък - 2 отб.  

2:00:38

3

ТД "Караджата" - Дулово  

2:09:39

4

ПГЗ "Стефан Цанов" - Кнежа  

2:19:36

5

ТД "Кайлъшка долина" - Плевен  

2:30:27

6

СУ "Св.Паисий Хилендарски" - Златица  

2:37:17

7

ЮТК "Самодивец" - Чирпан - 1 отб.  

3:02:35

8

СУ "Отец Паисий" - Враца  

3:13:15

9

ОУ "Отец Паисий" - Кнежа  

3:14:48

 

 

 

 

Крайно класиране може да разледате тук

Btsbg.org © 2023 All rights reserved