Отбелязахме 155 години от рождението на Щастливеца

17/01/2018

Отбелязахме 155 години от рождението на Щастливеца

 

 

     На 13 януари се навършиха 155 години от рождението на Алеко Константинов. И тази година пред бюст паметника му в Борисовата градина се събраха представители на туристическите дружества „Алеко Константинов”, „Еделвайс”, „Зелена България”, „Урвич”, Българската федерация на туристите ветерани, Сдружението на туристическите хорове в България, експерти от БТС и певци от хор „Планинарска песен – Филип  Аврамов”.

     Председателят на БТС Алексей Стоев припомни приноса на вдъхновителя и основоположника на туристическото движение Алеко Константинов. „ Годишнината, която ни събра днес тук – заяви А. Стоев - е повод да си спомним за първооснователя и да се заредим с оптимизъм. Алеко е човек, който има европейски дух и европейски стремежи, както и европейски поглед за опознаване на света около себе си. Той ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения. Мотото на българското председателство „Съединението прави силата” ще бъде и мото на БТС.”

     По повод рождения ден на Щастливеца в София дойдоха и негови съграждани от Свищов. Сред тях бе и председателят на Общинския съвет Кристиян Кирилов, който заяви, че свищовлии се гордеят със своя именит съгражданини и искат да продължат неговото дело.

     След изказванията последва музикална програма на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”. Прозвуча химна на БТС „Балкани дигайте се”. Поднесени бяха цветя. Вече 123 години събралото се множество, обединено от заветите на Щастливеца, доказа отново, че духът на Алеко е жив и са живи традициите, които изпълват със съдържание думи като „честност”, „обич към родината” и „заедно” и че това са опори, които оцеляват във времето, защото са фундамент на националното ни самочувствие.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved