Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

02/11/2020

Интервю с доц д-р Ручен Драганов на 30.10.2020 г в БНР радио Пловдив.

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Туризмът е семеен бизнес, а не Кремиковци, където от едната страна буташ с булдозера туристи, а от другата ги изкарваш преработени!

  • Интервю на Емил Костов с Румен Драганов

Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период.

Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл, въпреки претърпяните загуби, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в турзима.  Независимо от големия пандемичен шок, цялата супер структура и оборудване там са запазени,  сега трябва да се запази и живата сила. Това е основната мярка – да се запазят работниците в тази сфера, смята той.  

Очаква се повторене на това, което се случи през лятото – проверка на устойчивостта на туризма. 

Не работиха неустойчивите, „индустриални“ инвестиции в туризма, създали така наречените „Ферми за туристи“. Те така да се каже, ти „доставят“ нискобюджетни туристи, в обектите им работят украинци и молдовци и др., обясни Румен Драганов. 

Неработещите инвестиции в този отрасъл, индустриализираната форма на туризъм, просто няма място в бранша и този модул беше изтласкан от първата сериозна криза. Трябва да се върнем към човешката страна на туризма – лятото го доказа, предполагаме ще го докаже и зимата.   Бъдещето е в по-малки, но по-устойчиви структури в отрасъла, убеден е анализаторът.  

"Всеки учебник започва с това, че туризмът е семеен бизнес. Никъде не пише, че туризмът е Кремиковци, където  от едната страна буташ с булдозера туристи, а от другата ги изкарваш на макара преработени!" - описва ситуацията Румен Драганов

Държавата обаче не успя да се ориентира как да се подпомогне сектора. 60-40 не действа там, напротив, тласка го като камък към дъното.  Инструментът просто не е еднакъв за всички, цели групи хора са изтласкани от това подпомагане, независимо че са плащали данъци и са се самоосигурявали, коментира експертът. 

По думите му, има вече стотици примери на туристически предприятия, които изкараха на преден план по важност своите работници – не спряха да им плащат заплатите. Това е добър пример.

Безумие е когато кметове на общини и главни архитекти разрешиха масово строителство на картели, които убиват малкия бизнес. Индустриалния туризъм няма да сработи под в зимния период, в условията на пандевмията, малките семейни обекти ще привлекат гости, смята той.

 

Вижте целия разговор на следния линк:

https://bnr.bg/plovdiv/post/101365561/pandemiata-pomete-porochnata-forma...

Btsbg.org © 2021 All rights reserved